Broj 85
Početna > Lepi i zdravi > LUBENICA

Idealna za vrele dane

LUBENICA

Osim što osvežava, lubenica ima i veoma povoljan uticaj na zdravlje, a visok procenat vode čini je idealnim desertom u vrućim letnjim danima

Lubenica potiče iz Južne Afrike, odakle je vrlo brzo preneta u dolinu Nila, što se može videti i na slikama na zidovima starih grobnica. Postoje mnoge zablude da je lubenica voće, jer se koristi najčešće kao poslastica i veoma je slatka. Radi se o plodu jednogodišnje biljke, a svi plodovi koji se koriste kao hrana i koji moraju da se sade svake godine, spadaju u povrće. Voće je plod višegodišnjih biljaka, a lubenica je povrće iz porodice tikvi. Za nju su znali i u Siriji, Arabiji i Indiji, a Arapi su je preneli u Španiju, a zatim u južnu Francusku. U 10. veku se proširila u Kinu, dok je preko Španije stigla prvo na američka ostrva, a nešto kasnije i na kopno. Kada je sadržaj vode u pitanju, lubenica sadrži i više od 90 procenata vode na 100 grama. Ona je niskokalorična, ima samo 29 kalorija na 100 grama. Lubenica sadrži minerale i vitamine, voćne kiseline i boje koje joj daju osvežavajući ukus i aromu.
  Vitamin C za imunitet
  Vitamin C pomaže u procesima koji pospešuju zaceljivanje rana i podstiče rad imunog sistema. Naučnici znaju da se, kada se jede lubenica, citrulin preobražava u arginin posredstvom određenih enzima. Arginin je amino-kiselina koja čini čuda za srce i krvotok i održava imuni sistem u dobrom stanju. Spoj citrulina i arginina poboljšava zdravlje srca, imuni sistem, a možda će se pokazati veoma korisnom za ljude koji pate od gojaznosti i dijabetesa tipa II.
  Likopen štiti srce
  Likopen je jedan od vrlo delotvornih antioksidanata, koji daje crvenu boju paradajzu, lubenici ili crvenom grejpfrutu. Mnogobrojne studije utvrdile su zaštitnu ulogu likopena kod nekoliko vrsta raka (rak pluća, dojke, prostate i drugih vrsta). Likopen štiti ćelije, srce i krvne sudove. Lubenica povoljno utiče na organe za varenje, jetru, srce i krvotok, a posebno na bubrege jer ih tera da „rade", čime se izlučuju otrovi iz tela i sprečavaju urinarne infekcije. Lubenica deluje osvežavajuće: gasi žeđ, otklanja umor i popravlja raspoloženje starih i mladih, daje energiju, radni elan, takoreći - podmlađuje.
  Od lubenice se mogu praviti razni džemovi, slatka, voćne salate i druge poslastice. Meso lubenice, uvaljano u brašno, čak se prži na ulju.
  Zanimljivosti iz sveta lubenice
  Sigurno vam se nekoliko puta desilo da kupite lubenicu, pojedete zalogaj-dva i bacite je jer nije dovoljno slatka. Da živite u Japanu, taj luksuz ne biste mogli sebi da dozvolite. U toj zemlji lubenice se izuzetno cene i ne prodaju se cele, već isečene na kriške, a jedna osmina obično košta 4,50 dolara. Manje lubenice se mogu naći i u komadu po ceni od 20 dolara i tada upakovane u lepu kutiju, pa mogu poslužiti i kao poklon. Na etiketi koja ide uz lubenice obavezno se upisuje, pored regiona iz kojeg potiče, i koliko je lubenica slatka. To se određuje jednostavnom metodom merenja - uzme se uzorak soka lubenice i stavi u aparat, na kojem je najviša vrednost 13. Odavno se prodavci utrkuju ko će mušterijama ponuditi voće vrhunskog kvaliteta u pakovanju unikatnog dizajna. Tako je početkom juna u Tokiju na aukciji prodata lubenica za 6.300 dolara! Reč je o sorti Densuke, koja se uzgaja samo na ostrvu Hokaido, na severu zemlje, a kupio ju je biznismen koji je želeo da ostane anoniman. U pitanju su lubenice tamnozelene boje, zbog čega ih često nazivaju i crnim. Stručnjaci procenjuju da će ove godine biti ubrano 9.000 lubenica te sorte, a ona skupocena, prodata na aukciji, bila je prva iz prvog ovosezonskog kontingenta od ukupno 65 lubenica. Najskuplja lubenica je jeftin zalogaj u poređenju sa dve sorte dinje Jubari iz istoimenog mesta sa ostrva Hokaido, koje su u maju prodate za po 12.000 dolara.
  Prema najnovijim istraživanjima, naučnici su otkrili da lubenica sadrži sastojke koji u krvnim sudovima izazivaju efekat sličan „vijagri".
  Energetska vrednost u 100 g iznosi svega 88 kJ (21 kcal) pa je idealna za konzumiranje prilikom dijete. Preporučuje se da jednom nedeljno jedete samo lubenicu koja će vam odlično očistiti organizam.
  Ukoliko je stavite na lice kao masku, umanjiće bore i pružiti svežinu.
  Danas postoji oko 1000 sorti lubenica, ali se najčešće uzgaja oko 50, i to u više od 96 zemalja sveta.