Broj 85
Početna > Zanimljivosti > GDE SU STVARALI

Odmor u kućama poznatih pisaca

GDE SU STVARALI

Talenat i dar za pisanje ne možete kupiti, ali zato možete odsedati u hotelima i kućama gde su poznati pisci stvarali svoja najveća dela. Možda vas to inspiriše

Ijan Fleming
  Kuća tvorca najpopularnijeg tajnog agenta Džemsa Bonda na Jamajci pokazala se kao kreativno utočište za pisanje trilera o agentu 007. Fleming ih je tamo napisao 14. Obožavao je mir života uz Karipsko more i, kako je sam rekao, „božanstveno sunce, prirodnu lepotu i najzdraviji način života". Njegova kuća ima tri spavaće sobe u kojima može da boravi do šest ljudi. Par koji četiri dana želi da bude u kući slavnog pisca trebalo bi da izdvoji oko 5.000 evra za ovo zadovoljstvo.
 
  Čarls Dikens
  Dikens je obožavao Brodsters u kojem je često boravio između 1839. i 1859. U hotelu Rojal Albion u Kentu, gde je najčešće odsedao, napisao je i svoje poznato delo Nikolas Niklbi. Miran gradić ima mnogo mesta za ljubitelje književnosti, a svake godine od 19. do 22. juna u njemu se održava i Dikensov festival.
 
  Ernest Hemingvej
  Ernest Hemingvej je obožavao hotel Ambos mundos u Havani iz 1920-ih, za koji je rekao da je odlično mesto za pisanje. Tamo je, u sobi 511, napisao prva poglavlja poznatog romana Za kim zvona zvone. Njegova je soba očuvana u izvornom obliku i ima atmosferu kao da je poznati pisac upravo odjurio u grad da popije omiljeni koktel, dok je predvorje puno sećanja na njega. Za sedam noćenja potrebno je izdvojiti oko hiljadu evra.
 
  Radjard Kipling
  Kipling i njegova supruga Keri Balestije kupili su pet hektara zemlje na brežuljcima Vermonta tokom bračnog putovanja 1892. i odlučili da baš tu sagrade kuću snova. Tamo je radio na poznatoj Knjizi o džungli i Hrabrim kapetanima, a na imanju su rođene i njihove dve ćerke. Jedna firma je restaurirala kuću i zadržala originalni nameštaj koji je porodica Kipling ostavila vrativši se u Englesku. Gosti mogu da spavaju u njegovoj sobi, koriste kupatilo, a zimi da se skijaju na obroncima na kojima se i Kipling skijao na skijama koje mu je poklonio autor Šerloka Holmsa Artur Konan Dojl. Kuća ima četiri spavaće sobe, tri kupatila i privatni muzej. Najkraće može da se ostane tri noći, po ceni od 500 evra.
 
  Tenesi Vilijams
  Kraun Plaza La Konča je hotel otvoren 1926. u ulici Duval na Floridi. Ugostio je brojne poznate književnike (uključujući Hemingveja), a tamo je odseo Tenesi Villijams dok je pisao Tramvaj zvani želja. Luksuzne sobe i apartmani uređeni su u kombinaciji modernog stila i autentičnih detalja 1920-ih, ali najupečatljiviji je sedmi sprat s otvorenim barom i pogledom na Ki Vest. Noćenje u dvokrevetnoj sobi košta oko 150 evra.
 
  Grejem Grin
  Hotel u francuskom kolonijalnom stilu smešten u centru Hanoja, sagrađen 1901, sačuvao je sav šarm Vijetnama s početka veka. Grin je u njemu prvi put odseo 1951. dok je radio za Pari mač. Tamo je završio i Mirnog Amerikanca. Hotel ima apartman nazvan po poznatom piscu, gde gosti mogu da uživaju u njegovom omiljenom piću i baru koji i danas posećuju pisci. Dvokrevetnu sobu možete iznajmiti za 200 evra.
 
  Franc Kafka
  Diskretan ulaz u elegantnu trgovačku ulicu Kurfirštendam u Berlinu krije hotel Askanišer Hof, u kojem kao da je vreme zaustavljeno u 1930-im. Već i samo art-deko predvorje posetioca vraća u vreme predratnog Berlina. U takvom ambijentu Kafka je raskinuo veridbu sa Felis Bauer i izlaz pronašao u pisanju Procesa, u hotelskoj sobi broj 12. Hotel s 15 soba nalazi se u središtu gradskih zbivanja, a dvokrevetna soba s doručkom košta oko 100 evra za noć.