Broj 85
Početna > Putovanja > AMERIČKA KAZABLANKA

Majami

AMERIČKA KAZABLANKA

Majami nije grad poznat samo po kriminalu i drogi, kao što je prikazan u popularnoj televizijskoj seriji iz 80-ih godina Poroci Majamija. U pitanju je multikulturalni grad i i treće najveće turističko središte u Americi, koje danas nazivaju Američka Kazablanka, Čarobni grad i Milenijumska Amerika

Grad se nalazi na jugu Floride, a počeci Majamija nimalo nisu grandiozni. Grad je nastao pre 100 godina kada je tajkun Henri Flagler sagradio prugu kako bi sa juga mogao da dovozi agrume. Ubrzano je počeo da se razvija od 1920. godine kada je počela prodaja zemlje. Danas, Majami krasi mnoštvo doseljenika sa Kube, Dominikanske Republike, iz Kolumbije, Portorika, Nikaragve i drugih južnoameričkih zemalja, narodi koji su sa sobom doneli svoju kulturu, pa se danas ovde govori i španski i engleski jezik. Ovaj grad je međunarodni centar trgovine, finansija, kulture, sporta, zabave i turizma, koji je i glavni izvor prihoda Majamija.
  Koral gebls
  Ovu elegantnu četvrt mediteranskog stila, udaljenu 16 km jugozapadno od centra Majamija, osmislio je Džordž Merik tokom 1920-tih godina. Danas se tu nalaze neke od najlepših građevina koje su okružene širokim avenijama, kanalima i parkovima. Neke zgrade su sačuvane kao istorijske znamenitosti, a treba izdvojiti fascinantan hotel Biltmor koga je lako prepoznati po petnaestospratnom tornju izrađenom prema zvoniku Giralda u Sevilji. Koral gebls je takođe poznat po umetničkim galerijama, ekskluzivnoj trgovačkoj ulici Mirakl majl, uređenim terenima za golf i nekim od najboljih hotela i restorana u gradu.
  Akvarijum
  Smešten u prelepom zalivu Biskejn, Majami akvarijum ima više od 10.000 morskih stvorenja - uključujući krokodile, aligatore i ribe svih mogućih oblika, veličina i boja. Zvezde akvarijuma su Lolita, 3,5 tone težak kit ubica, morski lav Salti i TV superzvezda delfin Fliper. Druge znamenitosti uključuju zaliv Diskaveri, prirodno utočište koje se koristi za rehabilitaciju morskih kornjača i specijalni Manati egzibit gde se neguju morske krave i pripremaju za povratak u divljinu.
  Mala Havana
  Nakon što je Fidel Kastro 1959. godine preuzeo vlast, izbeglice sa Kube su se smestile zapadno od centra Majamija, u kraju poznatom pod nazivom Mala Havana. Danas, sa jakom kubansko-američkom zajednicom od 800.000 članova, ova živopisna četvrt odiše izraženom latinskom atmosferom - znakovi su na španskom jeziku, tu se nalazi mnoštvo kubanskih barova i restorana, male fabrike cigara i ulični štandovi koji poslužuju brzu hranu i prodaju delikatese poput bahoa (kubanski gulaš) i sveže ceđene sokove.
  Majami Bič
  Majami Bič smešten je na dugom ostrvu koga sa Majamijem povezuju četiri mosta. Na ostrvu se nalazi mnoštvo malih priobalnih gradića, svaki sa svojim karakteristikama - uključujući Serfsajd, otmenu trgovačku četvrt Bal harbor, Sani ajls bič, Saut bič i Golden bič. Dostupni su razni vodeni sportovi, uključujući surfovanje, jedrenje, džet-ski i skokove padobranom.
  Ekstravagantni, glamurozni Saut bič je, bez sumnje, najpopularniji deo grada, mesto koje treba videti i gde treba biti viđen. To je magnet za poznate i ljubitelje zabave koji žele kosmopolitsku atmosferu, dizajnerske prodavnice, otmene restorane i brzi noćni život. Tokom dana mladi, nadobudni glumci, internacionalni modeli, umetnici, pisci i turisti, šetaju se ovim delom koji je prepun umetničkih galerija, butika i restorana, a noću se čuje salsa iz mnogih plesnih klubova.
  Centar Majamija
  Ovo je komercijalno srce grada, poznato po elegantnim neboderima, impresivnim zgradama vlade i kulturnim centrima. Okružuje ga Luka Majamija, najveća svetska luka za brodove za krstarenja. Iza luke se nalazi ostrvo Fišer, do koga se može doći samo brodom ili privatnim avionom, a to je privremena ili stalna adresa brojnih poznatih osoba.
  Park voća i začina
  Park voća i začina je veoma zanimljivo i neobično mesto. Posetioci tokom posete mogu da pomirišu i probaju neke od 500 različitih vrsta voća, lešnika, oraha kao i neke od začina. U parku postoji preko 80 vrsta banana, 40 vrsta grejpa i drugog voća. Prodavnica knjiga u okviru parka nudi posetiocima mogućnost da kupe recepte, ali i slatkiše.
  Restorani
  Ne smete doći u Majami, a da ne probate kubanske specijalitete. Ipak, u ovom gradu možete jesti najrazličitiju hranu sa svih krajeva planete. Možete birati između američke, španske, grčke, italijanske, indijske kuhinje. Obavezno probajte kubansku kafu - cafe cubano, koja je slatka i jaka i pije se sa vodom; cafe con leche, sa obranim mlekom, koja se obično služi uz doručak, najčešće uz tost ili cafe cortadito, koji je manja verzija prethodne kafe.
  Botanička bašta
  Osnovana je 1938. godine i spada među najbolje botaničke bašte na svetu sa zadivljujućom zbirkom retkih biljaka. Svaka prva sreda u mesecu je u dobrovoljne svrhe i posetioci sami određuju koliko će platiti ulaznice. U sastavu Botaničke bašte je i kafe u kome možete jesti i popiti piće. Knjige iz oblasti botanike, suvenire i majice možete kupiti u prodavnici u okviru bašte.
  Prevoz
  Iznajmljivanje auta je najbolji način za razgledanje grada. Obratite pažnju na znakove koji prikazuju narandžasto sunce na plavoj pozadini jer oni označavaju mesta koja je potrebno posetiti. Ukoliko nemate dozvolu ili jednostavno ne želite da vozite, grad možete obići i gradskim prevozom, ali će vam biti potrebno znatno više strpljenja i planiranja. Možete birati između železnice ili autobusa. Nabavite raspored i mape jer će vam svakako olakšati kretanje. Za razgledanje grada možete iznajmiti i taksi, bicikl ili prošetati.