Broj 84
Početna > Lepi i zdravi > ZDRAVLJE NA LETOVANJU

ZDRAVLJE NA LETOVANJU

Leto je period kada mnogi odlaze na dugo priželjkivani i zasluženi godišnji odmor, vreme punjenja baterija, opuštanja, lenčarenja i uživanja u putovanjima, prirodi, vodi, moru i suncu. Da biste na letovanju zaista uživali, upoznajte se s korisnim savetima kako izbeći zamke koje leto postavlja našem zdravlju

Letnja bajka, opuštanje, uživanje u prirodi, vodi i suncu, vrlo se brzo može pretvoriti u letnji horor! Izloženi smo previsokim temperaturama i štetnom uticaju sunčevih zraka, što može izazvati sunčanicu, toplotni udar, opekotine i alergije. Leti nas napadaju brojni insekti, a zbog hrane koja se lako kvari i loše vode, moguć je čitav niz različitih manjih ili većih probavnih tegoba. Da bismo na letovanju zaista uživali, moramo se naoružati informacijama kako bismo izbegli letnje zamke i opremiti putnim ormarićem prve pomoći da bismo u svakom trenutku bili spremni za akciju u slučaju da nas letnje čari ipak neugodno iznenade.
  Šta poneti u torbi prve pomoći?
  U torbi prve pomoći nezaobilazni su medikamenti protiv bolova, probavnih tegoba, mučnine, povraćanja, dijareje i zatvora, nesanice, temperature, nazeba, putne i morske bolesti. Uz obavezne flastere različitih veličina, mesta se mora naći i za zavoje za manje rane, makaze i pincetu, sredstvo za dezinfekciju rana, i mast protiv uboda insekata i protiv opekotina koje mogu biti izazvane suncem. U slučaju redovnog uzimanja određenih lekova, važno je da sa sobom ponesete ne samo količinu koja će vam biti dovoljna za vreme koje provodite na odmoru, već računajte i na nužnu rezervu. Lekove čuvajte na propisanom mestu kako se ne bi pokvarili. Nemojte zaboraviti ni preparate koje češće koristite, na primer mast protiv herpesa.
  Izbegnite stres za vreme putovanja automobilom
  Da biste što sigurnije i u što boljoj kondiciji stigli na željenu destinaciju, a pri tom idete automobilom, pokušajte da ne putujete udarnim danima u nedelji, jer bolje je dan duže ostati u udobnosti vlastitog doma, nego se mučiti pod vrelim suncem u koloni automobila koja mili. Ako vam je do odredišta potrebno više od osam sati vožnje, put rasporedite na dva dana, jer je umor na prvom mestu uzroka saobraćajnih nesreća. Na svaka dva do tri sata vožnje obavezno planirajte stajanje od 15 minuta kako biste ste malo prošetali i osvežili. Pažljivo odaberite i odeću u kojoj ćete putovati, neka bude udobna i od prirodnih materijala. Na put ponesite dovoljno negazirane mineralne vode i laganu, suvu hranu.
  Mučnina u autu
  Zbog kinetoze (bolesti kretanja) koja nastaje kao reakcija našega organizma na vožnju autom, let avionom ili putovanje brodom, može doći do poremećaje pritiska, bledila, znojenja, mučnine i povraćanja. Ako imate problema za vreme vožnje automobilom, pre polaska na put izbegavajte da pijete mleko i voćne sokove, ali popijte dosta negazirane mineralne vode ili voćnih i biljnih čajeva.
  Pre polaska pojedite samo lagani obrok, a posebno izbegavajte masnu i tešku hranu. U automobilu zauzmite mesto pored vozača, za vreme vožnje nikako nemojte da čitate, i na sat-dva osigurajte usputnu kratku pauzu kako biste se odmorili i nadisali svežeg vazduha. Ako deo odmora planirate da provedete na talasima, računajte i na morsku bolest, te se pre puta posavetujte s lekarom. Za vreme plovidbe, izbegavajte zagušljivu kabinu, i boravite na otvorenom. Kako biste umirili želudac kod blažih oblika morske bolesti, pijte što više tečnosti i jedite tost ili slane štapiće.
  Sprečite probleme s probavom
  Bez obzira na to gde letujete, kada je reč o hrani i vodi za piće, treba biti više nego oprezan. Različiti mikroorganizmi koji se razvijaju u pokvarenoj hrani ili vodi mogu izazvati akutne crevne zaraze praćene dijarejom, povraćanjem, glavoboljom, bolovima u stomaku, visokom temperaturom... Preporučuje se da se za piće koristi flaširana negazirana voda i napici u flašama ili limenkama. U higijenski zaostalim područjima ni ne pomišljajte na vodu iz slavine, a ni na kockice leda. Kafu i čaj konzumirajte samo ako se pripremaju sveži pred vama i to s ključalom vodom. Kada je reč o hrani, bez obzira na podneblje, rizik od probavnih smetnji je najmanji izaberete li sveže kuvano povrće, dobro prepečeno meso, i voće. Suprotno tome, jela od sirovog mesa, ribe i plodova mora, različite salate, jela na bazi mlečnih proizvoda, kolači, podložni su uticaju visokih temperatura.
  Sprečite sunčanicu i toplotni udar
  Kao posledica visokih temperatura i preteranog izlaganja suncu, vrlo lako vas može zadesiti sunčanica ili toplotni udar. Sunčanicu prati izrazito bledilo, slabost, jako znojenje, mučnina, grčevi u stomaku, gubitak svesti, a posledice toplotnog udara su glavobolja, teško disanje, vrtoglavica, povraćanje, visoka temperatura tela i ubrzani puls. Da biste izbegli sunčanicu, putovanje, sunčanje i sve ostale aktivnosti planirajte isključivo u jutarnjim i večernjim satima, a ostalo razdoblje dana provedite u zatvorenom prostoru ili debelom hladu. Kao preventivu, tokom letnjih žega pijte mnogo tečnosti, negazirane mineralne vode i mlaki čaj, izbegavajte masnu hranu, pripazite na dovoljan unos soli i jedite mnogo svežeg voća i povrća, naročito onog koje sadrži vitamin C i kalijum. Vodite računa o odgovarajućoj komotnoj odeći od prirodnih materijala, sunčanim naočarama, kačketima i šeširima.
  Zaštita od insekata
  Čitava plejada buba, komaraca, pčela, osa, ali i paukova, za razliku od vas, nisu na letovanju. Svojim danonoćnim ubodima mogu izazvati neugodan, manje ili više izražen osećaj bola, lagani ili snažan svrab, veće ili manje otoke, a neretko i alergijske reakcije. Magnet za insekte predstavljaju snažni i slatki mirisi, kreme, dezodoransi i parfemi. Nosite svetlu, komotnu odeću, i izbegavajte crnu boju, koja neverovatno privlači komarce. Najezda buba može se sprečiti, a njihovi se ubodi mogu ublažiti posebnim preparatima koje obavezno treba da ponesete na letovanje.
  Plivajte sigurno
  Ako ste zagrejani od sunca, u vodu ulazite polako i postepeno da se telo privikne na temperaturu vode ili se pre ulaska rashladite pod tušem. Ne ulazite u vodu ako ste pre dolaska, ili na plaži, konzumirali i najmanju količinu alkohola. Ako vas za vreme plivanja uhvati grč, ne paničite. Plivajući jednom nogom, polako i sigurno možete stići nazad na obalu.