Broj 84
Početna > Trpeza > TEKILA

TEKILA

Ovu drevnu rakiju pripremali su u Meksiku još Asteci, ali dugo se za nju nije znalo van granica Srednje Amerike, sve dok je sedamdesetih godina nije proslavio koktel Margarita. Tada je naglo počela da se prodaje po celom svetu - pa i kod nas

Tekila se proizvodi od mesa agave koja raste u polupustinji oko meksičkog grada Tekile. Kao i konjak, mora poticati s tačno određenog geografskog područja da bi mogla nositi naziv - tekila.
Postoje bela i zlatna tekila. Bela se prodaje odmah po proizvodnji, a zlatna mora da odstoji u drvenim bačvama najmanje devet meseci. Za lepšu boju dodaje se malo karamele.
Tekila se pije dobro ohlađena, iz likerskih čašica.
Ali, u Meksiku je to pravi ritual, pa probajte i vi:
Prvo dobro ohladite tekilu i nekoliko čašica. U jednu čašicu sipajte pola hladne tekile. Odsecite četvrtinu limuna i uzmite u levu ruku pa umočite jagodice palca i kažiprsta iste ruke u malo fine soli. Potom u desnu ruku uzmite čašicu s tekilom, poližite s prstiju so, ispijte tekilu naiskap i posišite limun. Tajna je u brzini!

MARGARITA

4-5 kocki leda
6/5 tekile
2/5 tripl seka
4/5 sveže isceđenog soka limuna

U zamrzivaču ohladite koktelsku čašu za suve mešavine. Lagano joj ovlažite ivicu pa zabodite u finu morsku so da dobijete slani venac. Potom u šejker stavite kocke leda, dodajte ostale sastojke, promućkajte i pažljivo procedite u čašu, pazeći da pri tom ne oštetite venac. Poslužite odmah da so sa ivice čaše ne bi počela da se osipa.

TEQUILA SUNRISE

(long drink)
8/5 tekile
16/5 soka od pomorandže
2/5 grenadina ili sirupa od maline

Napunite visoki tambler kockama leda ili usitnjenim ledom pa sipajte tekilu i sok od pomorandže. Dobro promešajte pa ostavite da se sve slegne. Potom pažljivo barskom kašikom dodajte grenadin tako da jarkocrvena grenadina polako prodire u piće. Ukrasite kolutom pomorandže. Ovo dugo piće, čije ime znači „izlazak sunca", najviše prija ujutro.