Broj 84
Početna > Intervju > SAMI BIRAMO ŽANR ŽIVOTA

Jug Radivojević

SAMI BIRAMO ŽANR ŽIVOTA

Iako je odlučio da živi vodvilj pun duhovitosti i uzbuđenja, reditelj Jug poverovao je fudbalskom treneru Brazilcu da je život red, rad, disciplina, jedinstvo, ali da je najvažniji sastojak, ipak, sreća

Lična karta
  Datum rođenja: 1. marta 1972.
  Mesto rođenja: Beograd
  Roditelji: Radoslav i Ljiljana
 
 
  Zavičaj
  Meni je Beograd rodni grad, ali je Vranje moj rodni kraj. Sa dva meseca sam prešao u Vranje i sva moja sećanja na detinjstvo vezana su za taj divan gradić i na jedno potpuno bezbrižno detinjstvo. Odmalena su na mene uticali pozorište i Bora Stanković, atmosfera kojom diše grad. Sve je to bilo sudbonosno za moje opredeljenje da se bavim režijom.
 
  Najdraža uspomena
  Nove godine koje smo čekali sa mamom, tatom, sestrama i babom. Uvek u tim toplim stanovima, uvek nekako idilično, kao iz neke bajke. Verovali smo u Deda mraza.
 
  Prva ljubav
  Desila se još u zabavištu. To je bila ćerka moje učiteljice. Pošto sam tada i dobro crtao, ona je bila zastupljena na svim mojim crtežima koje sam radio i u školi i kod kuće. Imao sam veliku tremu da mami saopštim da sam zaljubljen. Nekoliko puta sam je zvao u sobu da joj to kažem. Na kraju sam joj rekao. Ona mi je rekla da je to nešto najlepše. Ohrabrila me.
 
  Uzori
  Pošto sam pet godina trenirao rukomet u Vranju i pošto je sport bio i ostao moja velika ljubav, to je bio naš najbolji rukometaš svih vremena Mile Isaković. Imao sam sreće da ga pre tri godine upoznam i čak družim s njim, što je bilo ostvarenje mojih dečačkih snova.
 
  Sreća
  Sreća je osnovni začin u svemu. Sreća je kao so. Postoji ona ruska bajka koja govori o tome kako je jedno kraljevstvo ostalo bez soli i vrlo brzo su svi postali tako tužni. Zato mislim da je sreća jedna od najvažnijih stvari u životu.
 
  Ljubav
  Najveća vrednost u životu.
 
  Život
  Velika radost. Sami biramo njegov žanr. Ja sam se odlučio za vodvilj. I trudiću se do kraja da moj život bude duhovit, uzbudljiv, nepredvidljiv.
 
  Vera
  Jedini put koji nas može potpuno uspostaviti.
 
  Dom
  Ptičje gnezdo.
 
  Brak
  Kruna odluka koje čovek treba da donese u životu. Brak je preduslov da sve ostale odluke donosite pravilno, a u životu je najteže doneti pravu odluku.
 
  Prijateljstvo
  Pravo prijateljstvo jednako pravi brak. Ponosan sam na nekoliko svojih prijatelja i moj život bez njih bio bi prazan.
 
  Domovina
  Kao sećanje na mapu Srbije pred Maričku bitku 1370. godine.
 
  Praštanje
  Najvažnija ljudska osobina, ali ona koju je najteže osvojiti. Ona traži da čovek može da pobedi sebe, a to je ispit koji se najteže polaže.
 
  Kajanje
  Uglavnom se svodi na uzalud potrošeno vreme zarad postupaka koji su već prošlost, a sećanje na njih nam, u tom smislu, ne može pomoći.
 
  Najveća vrednost u životu
  Ljubav.
 
  Šta mislite o:
  Deci
  Najveće blago na svetu, na planeti.
 
  Politici
  Budalaština.
 
  Zdravlju
  Osnov za srećan život.
 
  Smrti
  O smrti razmišljam kao o nekom novom životu.
 
  Vernost
  Mislim da je to najdragocenija ljudska osobina. Sve je ređa, zato je sve vrednija.
 
  Novac
  Volim ga i smatram da umnogome olakšava život. Teško ga je u današnje vreme zaraditi, a, meni barem, još teže sačuvati.
 
  Omiljeno muzičko delo
  To su zapravo tri melodije: Mocartov Rekvijem, Lipe cvatu Bijelog dugmeta i himna Hej, Sloveni.
 
  Omiljena knjiga
  Božji ljudi Bore Stankovića
 
  Najdraži film
  Formanov Amadeus, Sjećaš li se Doli Bel Emira Kusturice.
 
  Pozorišna predstava
  Veoma sam voleo dve predstave, prva je Kate Kapuralica, Somborskog pozorišta, a druga Bure baruta Dejana Dukovskog, u režiji Slobodana Unkovskog.
 
  Mane
  Ponekad sam nervozan bez ikakvog razloga. A, sa onom mojom drugom manom, grickanjem noktiju, pokušavam da se izborim. U tome mi pomaže moja žena Lana.
 
  Najbolja odluka u životu
  Smatram i srećan sam što do sada nisam donosio odluke koje bi ugrožavale mene i moje bližnje.
 
  Da možete da menjate svoj životni put, šta biste menjali
  Možda bih manje radio.
 
  Vaš najveći san
  Da imam dug i srećan život sa svojom ženom i našom budućom decom i svojim najbližima, da nam život pomalo liči na bajku, ukoliko je to moguće u 21. veku.
 
  Verujete li u sudbinu
  Verujem da u životu ništa nije slučajno. Za sve što se u životu događa postoje određeni znaci koji vas upućuju na dalje postupke u životu. Važno je da čovek razume te znake, da ne lamentira pred sudbinom, već da bude hrabar i da nastavi da otvara nova polja. Ja to zovem sudbinom.
 
  Najveća tuga
  Gubitak velikog prijatelja, kolege i saradnika Miodraga-Bebe Popovića.
 
  Životni moto
  Filozofija fudbalskog trenera, Brazilca Valerija Luksemburga, a to su: red, rad, disciplina, jedinstvo.
 
  Kako biste opisali sebe
  To je jedna rečenica koju je glumac Miodrag Krivokapić rekao o meni: da od svih nemogućih kombinacija u životu ja uvek pronađem onu najnemogućiju u svakom smislu.