Broj 84
Početna > Zanimljivosti > MUŠKA I ŽENSKA SEKSUALNOST

Šta nas uzbuđuje

MUŠKA I ŽENSKA SEKSUALNOST

Poznata je činjenica da su muškarci, u seksualnom smislu, najčešće vizuelni tipovi i da ih najlakše uzbuđuje ono što vide. S druge strane, ženski seksualni nagon najuspešnije će probuditi mirisi. Za većinu heteroseksualnih žena, miris muškog tela će biti moćan „okidač" uzbuđenja

Vizuelna stimulacija
Za razliku od muškaraca koje uzbudi već i sam pogled na određene delove ženskog tela, čini se da žene veću pažnju obraćaju na potpuno drugačije stvari. Veliki deo njih je uvek preokupiran osećajima koje muškarac ima ili nema prema njima i samim njihovim ispoljavanjem. Međutim, ne može se reći da vizuelna stimulacija ne pali kod žena, tj. tačnije bi bilo reći da izaziva slabiju reakciju.

Prema velikom istraživanju urađenom na Univerzitetu Masačusets, 80 odsto muškaraca i samo 20 odsto žena reaguje seksualnim uzbuđenjem na vizuelnu stimulaciju. Ali, žensko uzbuđenje isto tako zavisi, i to u znatno većem stepenu, od tipa erotske stimulacije i od njenih prethodnih seksualnih iskustava, naročito iskustvom koje deli sa muškom osobom koja je u pitanju. Zbog toga muškarci uživaju u gledanju pornografskih i erotskih materijala, koji su većini žena neprivlačni.

O čemu maštamo
Podaci iz spomenutog istraživanja govore da seksualne fantazije 61 odsto muškaraca uključuju neke elemente nasilja; 54 odsto žena mašta o seksu utroje, a 72 odsto njih o seksu sa bivšim partnerom. Dobar deo muškaraca privlači „prljavi govor" tokom seksualnog odnosa, ali za veliki postotak žena u tome nema ničeg uzbudljivog. One žele da čuju nežne i lepe reči, jer im je važno da u tom odnosu nisu samo objekat požude, nego i mnogo više.

Zanimljiv eksperiment urađen je na sličnu temu. Ispitanici oba pola su slušali različite priče, neke od njih erotične, neke romantične, a neke nešto između. Nakon toga su morali da iznesu svoje osećaje, a njihove seksualne reakcije su registrovane uz pomoć posebnih uređaja. Iznenađujuće, rezultati nisu pokazali veliku razliku između muških i ženskih reakcija.

Za oba pola su najuzbudljivije bile priče koje su sadržavale i elemente romantičnog i erotičnog, s tim da su erotske scene imale veći uticaj na žene, a ne na muškarce. Što je posebno zanimljivo, ni jedni ni drugi nisu se uzbudili od slušanja samo romantičnih priča. Nadalje, pokazalo se da su erotske scene u kojima je žena dominantna izazvale najburnije seksualne reakcije kod oba pola.

Osim toga, primećeno je da su reakcije žena prilično zavisile od njihovog menstrualnog ciklusa. Najžešće su bile pre i tokom same menstruacije, a na najnižoj tački nekih sedam dana posle nje.