Broj 84
Početna > Lepi i zdravi > BILJKE U SLUŽBI LEPOTE I ZDRAVLJA

BILJKE U SLUŽBI LEPOTE I ZDRAVLJA

Peršun
  Svež peršun čisti krv, rastvara naslage na zidovima vena, održava elastičnost krvnih sudova, pomaže u izbacivanju peska i sitnih kamenova iz bubrega, leči gluvoću i infekcije uha i koristi se u raznim mešavinama protiv impotencije. Grickanjem peršuna se otklanja neprijatan zadah iz usta. U manjim dozama lišće i koren stimulišu apetit, pojačavaju sekreciju stomačnih sokova i poboljšavaju varenje. Ima blago laksativno dejstvo pa se, uz druge biljke, može koristiti protiv zatvora. Može se koristiti i za iskašljavanje jer pomaže da se šlajm lakše izbaci iz bronhija i pluća. Esencijalno ulja peršuna stimuliše uterus, povećava količinu mokraće, smanjuje infekciju urinarnog trakta i uništava bakterije.
 
  Bosiljak
  Narod upotrebljava bosiljak kao sredstvo za smirenje uzbuđenog nervnog sistema, protiv gasova, nadimanja i tegoba u organima za varenje, u obliku začina u jelima ili u obliku čaja posle jela. Upotrebljavaju ga i protiv nekih crevnih parazita, često zajedno sa belim lukom, za jače mokrenje, za izazivanje boljeg apetita, za povećanje mlečnosti majki koje imaju malo mleka, protiv zapaljenja bubrega, za uređivanje menstruacije...
 
  Ruzmarin
  Zaslugom mađarske kraljice Izabele, ruzmarin je postao čuven kao sredstvo za podmlađivanje. Takođe, treba znati da su stari Grci ruzmarin posvetili Afroditi, boginji lepote i ljubavi. Svež ruzmarin u starom vinu je dobar tonik za srce, a posebno povoljno deluje protiv sniženog pritiska. Koristi malokrvnim, slabim i starim ljudima. Posle gripa, čaša ruzmarinovog vina doprinosi bržem ozdravljenju. Ruzmarin pomaže i kod prehlada, spazma žučnih i mokraćnih puteva, kod fizičke i psihičke iscrpljenosti. Povoljno utiče pre svega na nerve krvnih sudova, a posebno na srčane nerve. U medicini se upotrebljavaju listovi ruzmarina. Danas se uglavnom upotrebljava za spoljašnje utrljavanje i za kupke. Alkoholnu tinkturu utrljavamo pri masaži reumatskih bolesnika i obolelih od neuralgija. Mast od ruzmarina je dobra protiv rana i čireva koji sporo zaceljuju. U srpskoj tradiciji grančicu ruzmarina treba da dobije svaki gost na svadbi, a na svečanoj proslavi trebalo bi da ga ima svako.