Broj 83
Početna > Lepi i zdravi > PRIJATELJ NA PLAŽI - TAMPON

PRIJATELJ NA PLAŽI - TAMPON

Kad ste na odmoru, sve što želite je da bezbrižno uživate u moru i suncu, a u tu idiličnu sliku nikako se ne uklapa maltretiranje sa ulošcima i briga gde se i kako presvući zbog menstruacije koja se poklopila sa odlaskom na odmor

Da se ne biste potpuno odrekli brčkanja u moru u „onim danima”, tužno gledajući ostale kako uživaju u letnjim radostima na plaži, umesto klasičnih uložaka, koristite zaštitu uz pomoć tampona.

Veoma su praktični kada ste na putovanju, a posebno leti kada nosite laganiju odeću. Ipak, preporučuje se da prvih dana menstruacije, kad je krvarenje obilnije, ipak izbegavate plivanje. Naime, materica je posebno osetljiva na infekcije u tim danima pa postoji mogućnost da po mokrom končiću bakterije iz vode uđu u telo.

Postavljanje tampona
Tamponi su napravljeni od sabijene vate, sa velikom moći upijanja, a stavljaju se direktno u grlić materice, prstom ili papirnim produžetkom. Ukoliko želite da isprobate tampon prvi put, najbolje je da odaberete one najmanje, a početnicama kojima misija „staviti tampon" liči na neku noćnu moru, savetujemo korišćenje tampona sa posebnim produžetkom koji omogućava lakše postavljanje. Ako i dalje budete imale problema da ga namestite, potražite detaljan opis postupka postavljanja tampona na pakovanju. Jedino je važno da prilikom stavljanja tampona budete opuštene. Da je tampon ispravno postavljen, znaćete po tome što ga uopšte nećete osećati.

Moguća nuspojava
Ako prilikom nošenja tampona osetite slabost, mučninu ili vrtoglavicu, savetujemo vam odlazak kod lekara. Reč je o sindromu toksičnog šoka, ali on je, na svu sreću, vrlo redak. Ovaj simptom je retka pojava koju izaziva upotreba tampona, a njegovi simptomi su: mučnina, suvo grlo ili iznenadno povišenje temperature za vreme nošenja tampona. U tom slučaju je potrebno odmah da se obratite ginekologu.

Dužina nošenja
Kako do neželjenih nuspojava ne bi došlo, preporučuje se menjanje tampona na svaka tri do četiri sata, a pri obilnijem krvarenju i češće. Tampon se ni u kojem slučaju, čak ni ako je krvarenje izrazito blago, ne sme držati u materici više od šest sati.

Korisni saveti
1. Tampone je bolje često menjati. Ukoliko vađenje tampona povlačenjem končića izaziva bol, to znači da tampon nije dovoljno natopljen.
2. Na početku i na kraju menstruacije, kada je krvarenje slabije, ne bi trebalo da koristite tampon. Tada on upija više prirodne vlage materice nego krvi i tako joj ometa prirodnu floru.
3. Kada imate jako krvarenje, dodatno stavite i dnevni ili obični uložak da biste bile sigurne da vam se neće pojaviti crvene fleke na odeći.
4. Pošto izađete iz mora, potrebno je odmah promeniti tampon jer postoji mogućnost da po mokrom končiću bakterije iz vode uđu u telo.