Broj 83
Početna > Zanimljivosti > PAPARACI

LOVCI NA TUĐE ŽIVOTE

PAPARACI

Iskaču iz kontejnera, žbunja, bolničkih soba slavnih, vredni radnici s viškom slobodnog vremena, paparaci su postali jednako važan fenomen popularne kulture kao i žrtve koje drže na meti svojih bliceva

Omraženi fotografi u lovu na tuđu privatnost u većoj ili manjoj meri žrtve su društvenog licemerja. Nakon što obave „prljavi" posao za mase željne pikanterija, moralni teret odgovornosti najradije prebacujemo samo na njih.

Oni su ti koji dobijaju batine, koji se povlače po sudovima, kojima se preti, lome fotoaparati i pljuje u lice, ali i oni koji po uspešno obavljenom poslu zarade dovoljno da utišaju svako pitanje o smislu posla koji rade. Reč paparazzo prvi put je upotrebljena u filmu Federika Felinija Sladak život, gde se lik fotografa preziva Paparazzo. O tome kako je slavni režiser došao do tog zvučnog imena postoje dve teorije. Jedna, manje verovatna, kaže da ideja za ime dolazi od naziva za dosadno zujanje komarca u jednom od italijanskih dijalekata.

U prisećanjima na svoje školske dane Felini je spomenuo da se seća kolege iz razreda kojem su dali nadimak Paparaco jer je kontinuirano neurotično brbljao i mahao rukama. Ipak, scenarista Eni Flajano ponudio je nešto manje pitoreskno objašnjenje koje je potvrđeno i iz par drugih izvora. U intervjuu od pre nekoliko godina rekao je da je s Felinijem listao putopis o južnoj Italiji viktorijanskog pisca Gisinga i da se jedan od vlasnika hotela u tekstu zvao Paparaco. Felini i Flajano su nasumce otvorili knjigu tražeći ime za fotografa u filmu i nabasali na zvučno ime hotelijera.

  Zavirivanje u tuđe dvorište
  Zanimanje paparaca je prilično novo, što zbog načina na koji današnja zapadna civilizacija hrani svoju znatiželju o drugima, što zbog tehničkih mogućnosti fotoaparata koji sve brže i sa sve većih udaljenosti mogu da zamrznu kadrove nečije privatnosti. Uz to, internet omogućava distribuciju materijala u celom svetu u rekordnom roku. Neke zemlje poput Nemačke ili Francuske imaju zakone koji regulišu kada i kako je dopušteno nekoga fotografisati. U njihovom slučaju, fotografi moraju da dobiju prethodno odobrenje osoba koje su na fotkama da bi one mogle biti objavljene. Ipak, paparaci nisu uvek u ulozi lovine za odstrel. Nekada su organizovane ekstravagantne zabave na koje su bili pozivani lažni paparaci samo da bi se gosti osećali važnijima.

  Incidenti
  Incidenti vezani za ove fotografe su svakodnevni. Među najupečatljivije bez sumnje spadaju smrt princeze Dajane i Dodija al Fajeda. Nedavno je internetom prostrujao snimak pevača grupe Coldplay Krisa Martina koji je razbio aparat paparacu na izlasku iz bolnice sa suprugom Gvinet Paltrou. Za razliku od srpskih fotografa, američki paparaci rade na tržištu koje može da im za jednu fotografiju iz snova isplati keš dovoljan za kupovinu kuće. Mel Buzad, jedan od paparaco kraljeva Los Anđelesa, tvrdi da je dobio 150.000 dolara za sliku Bena Afleka i Dženifer Lopez nakon navodnog raskida. Pri tom je dodao da bi, kad bi uhvatio dobar kadar Britni Spirs sa decom, bez problema mogao da kupi imanje na Beverli Hilsu.