Broj 83
Početna > Zanimljivosti > NAJŠIRI OSMESI NA PLANETI

GDE STANUJE SREĆA

NAJŠIRI OSMESI NA PLANETI

Svetska skala sreće nastala je istraživanjem koje je sprovedeno u 95 zemalja, što ljubiteljima putovanja može biti dobar povod da i sami istraže zbog čega su ljudi u nekim krajevima srećniji nego na bilo kom drugom mestu na svetu

Stanovnici svih zemalja imali su zadatak da ocene koliko se srećno osećaju u svojoj zemlji, uzevši u obzir sve što ih okružuje, na skali od 1 do 10. Među prvih deset nalaze se, naime, osim najrazvijenijih i najbogatijih zemalja i neke manje ekonomski razvijene.

  1. Danska
  Nivo sreće - 8,2
  Stanovništvo - 5.475.800
  BDP po stanovniku - 37.000 dolara
  Danska se smatra državom s najboljim radnim uslovima na svetu. Nezaposlenost je krajem prošle godine bila 2,7 odsto, a čak je 75 odsto radnika učlanjeno u sindikat.

  2. Švajcarska
  Nivo sreće - 8,1
  Stanovništvo - 7.591.400
  BDP po stanovniku - 37.700 dolara
  Švajcarci su tačni, zdravi i retko suočeni s nezaposlenošću. Njihove ulice, vazduh i vode izuzetno su čisti. Mnogi turisti smatraju da njihova lica ne zrače zadovoljstvom, pa se visoki rezultat na lestvici objašnjava više kao manjak tuge nego kao obilje sreće.

  3. Austrija
  Nivo sreće - 8
  Stanovništvo - 8.316.490
  BDP po stanovniku - 36.000 dolara
  Gotovo 80 odsto austrijske ukupne energetske potrošnje dolazi iz izvora poput hidroenergije, vetra i solarnih energetskih postrojenja. Beč je jedna od svetskih prestonica opere, a tu je i obožavana zaher torta, ukusna čokoladna poslastica. Možda je baš ta uspešna kombinacija ekološke osvešćenosti, kulture i slatkih zadovoljstava ključ sreće Austrijanaca.

  4. Island
  Nivo sreće - 7,8
  Stanovništvo - 316.250
  BDP po stanovniku - 40.277 dolara
  Budući da je reč o zemlji koja najveći deo godine provede u mraku i hladnoći, teško je poverovati da su je njeni stanovnici svrstali na vrh svetske lestvice sreće. Ipak, Islanđani su jedna od najpovezanijih zajednica, skoro svi stanovnici su u daljim ili bližim rodbinskim vezama. Osim toga, kupuju najviše knjiga, imaju najduži očekivani životni vek za muškarce, uživaju u čistom vazduhu... Poseban odnos Islanđana prema sreći potkrepljuju i neke fraze koje se koriste kao pozdrav, npr. kad neko dolazi, kaže mu se „dođi u sreći", dok na odlasku Islanđani požele da „odu srećni".

  5. Finska
  Nivo sreće - 7,7
  Stanovništvo - 5.307.580
  BDP po stanovniku - 34.819 dolara
  Finci su najslobodnija nacija ako se u obzir uzmu građanska prava, sloboda medija i niska stopa korupcije. Većini građana država u potpunosti plaća i zdravstvene troškove, a čak se i saobraćajni prekršaji kažnjavaju prema mogućnostima.

  6. Australija
  Nivo sreće - 7,7
  Stanovništvo - 21.260.000
  BDP po stanovniku - 34.359 dolara
  Istraživanja koja su merila životna očekivanja, obrazovanje i BDP već su ranije pokazala da se Australijanci smatraju srećnijima od stanovnika drugih država.

  7. Švedska
  Nivo sreće - 7,7
  Stanovništvo - 9.183.000
  BDP po stanovniku - 34.735
  Švedska je poznata po brojnim pogodnostima koje obezbeđuje država - besplatnom školovanju, čuvanju dece, plaćenom porodiljskom, zdravstvenom osiguranju, pa čak i besplatnoj zubarskoj zaštiti za mlađe od 20 godina.

  8. Kanada
  Nivo sreće - 7,6
  Stanovništvo - 33.244.000
  BDP po stanovniku - 38.200 dolara
  Britanski naučnici napravili su pre nekoliko godina mapu svetske sreće obrađujući podatke iz više od 100 istraživanja sprovedenih na 80.000 ljudi. Kanadski rezultat bio je visok zbog građanskih prava, pristupa zdravstvenim i socijalnim blagodetima, kao i mogućnosti kvalitetnog obrazovanja.

  9. Gvatemala
  Nivo sreće - 7,6
  Stanovništvo - 13.000.000
  BDP po stanovniku - 4.155 dolara
  Stara izreka ponovo se pokazala kao tačna: novcem se ne može kupiti sreća. Iako se količina bogatstva po glavi stanovnika ne može upoređivati sa dosad navedenim zemljama, stanovnici ove srednjoameričke države doživljavaju sebe podjednako srećnima kao i stanovnici najbogatijih zemalja na svetu. Osećaj sreće ne može im pokvariti ni nestabilna politička situacija: Gvatemala je, nakon godina vojne diktature, i danas suočena s neprestanim oružanim sukobima.

  10. Meksiko
  Nivo sreće - 7,6
  Stanovništvo - 108.701.000
  BDP po stanovniku - 11.250 dolara
  Najveća zemlja španskog govornog područja poznata je po svojim prirodnim i kulturnim lepotama, a više od 17 miliona hektara površine proglašeno je zaštićenim prirodnim područjem. Meksičku vedrinu i gostoljubivost najbolje opisuje sklonost ka pesmi i plesu koji su prisutni na svakom koraku, bilo da ste se zatekli u nekoj od modernih metropola ili u zabačenom selu usred planinskih visoravni.