Broj 83
Početna > Lepi i zdravi > HRANA I LEK

SMOKVA

HRANA I LEK

Adamu je list smokve poslužio da sakrije svoje polne organe od Eve, u Rimu je bila sveto voće, a danas se koristi kao poslastica, ali i kao lek

Veruje se da ova „biblijska" biljka potiče iz Turske i jugozapadne Azije, dok se danas uzgaja u svim toplijim krajevima.

Kao hranljivo i lekovito voće, smokva je bila poznata čak i pre 4000 godina u Mesopotamiji. Dalje se širila preko Krita do antičke Grčke, gde je postala osnova tradicionalne ishrane. Tu je smokva bila toliko poštovana da je donesen zakon koji zabranjuje izvoz najkvalitetnijih plodova. U starom Rimu smokva je čak smatrana svetim voćem. Već u ovom najranijem periodu bilo je poznato 29 različitih vrsta smokava, a danas, naravno, vrsta ima mnogo više.
 
  Energetska vrednost smokve
  Smokva je vrlo zdravo, ali i kalorično voće. Suvi plod sadrži 50-70 odsto šećera zbog čega dijabetičari ne smeju da je jedu. Osim toga, smokva sadrži važne vitamine B-grupe, vitamin C i beta-karoten. Od minerala sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i bakar. Količina magnezijuma u suvim plodovima je tri puta veća nego u svežim. Zato su suve smokve važan izvor ovog minerala neophodnog za mišiće, krvne sudove i nervne ćelije.
 
  Lekovito delovanje
  Osim što o lekovitosti smokve postoje mnogi stari zapisi, dokaz je i upotreba njenih plodova kao leka protiv mnogih bolesti, kao i za jačanje i obnavljanje energije i vitalnosti. Po svetu je raširena upotreba smokve kao preventivnog i tradicionalnog sredstva protiv raka. Smokve i njihov mlečni sok imaju jako antiseptičko sredstvo, fungicidno i dezinfikujuće delovanje. Mlečni sok takođe pomaže kod glista i ostalih crevnih napasti, a leči i gljivice, bradavice na koži i omekšava kurje oči i žuljeve. Ova voćka je poznata i kao blago sredstvo za čišćenje, pri tom ne izazivajući grčeve i dijareju.
  Pomažu u snižavanju povišenog krvnog pritiska, jer su dobar izvor kalijuma, minerala bitnog za kontrolu krvnog pritiska.
  Mogu da budu od pomoći čak i pri mršavljenju. One su dobar izvor vlakana, koja održavaju osećaj sitosti i odgovarajući nivo energije. Dakle, smokve ne goje, a dovoljno su hranljive, tako da su dobar izbor za svaku dijetu.
  Održavanje kostiju u dobrom stanju je još jedna funkcija smokvi, jer su odličan izvor kalcijuma.
 
 
    Simbolika
  Po biblijskom predanju, smokvin list je Adamu poslužio da sakrije svoje polne organe od Evinog pogleda. Prema budističkom predanju, Buda se prosvetlio ispod drveta svete smokve
 
 
  Kako ih pripremati
  Pre konzumiranja ili kuvanja, pod hladnom vodom pažljivo uklonite kožicu smokava. Skuvajte ih u soku ili u crvenom vinu i servirajte ih sa sladoledom. Iseckane smokve možete dodati u ovsenu kašu ili u razne salate
 
 
  Iako su sušene smokve dostupne tokom čitave godine, nema ničeg ukusnijeg od svežih, sočnih smokava. One su prijatno slatke, a u njihovoj strukturi spojene su mekoća i sočnost unutrašnjosti, glatkost kožice i hrskavost semenki. Možete da ih poslužite uz orahe i bademe, sa pršutom, kao desert, punjene sirom. Od svežih plodova možete da pripremite pekmez, džem, kompot, sok, sirup, sladoled, kolače, vino, rakiju...