Broj 82
Početna > Lepi i zdravi > VODENI FITNES ZA LEPO TELO

VEŽBE U MORU I BAZENU

VODENI FITNES ZA LEPO TELO

Osim što je zabavan i opuštajući oblik fitnesa, akva-rep program vežbanja u vodi je i izuzetno delotvoran. Lagani pokreti, savršeno povezani, podsećaju na ples, a atmosfera je vedra i vesela. Akva-rep će vaše mišiće učiniti čvršćim i skladnijim nakon samo mesec dana vežbanja

Akva-rep je nova vrsta akvafitnesa prikladna za sve uzraste, a nudi uravnoteženo učvršćivanje zato što u vežbanju učestvuju svi mišići. Čas se održava u bazenu, a ljudi koji vežbaju su u vodi do struka. Dakle, da biste vežbali na ovaj način, ne morate da budete plivač jer se tokom celog treninga stopalima oslanjate o dno bazena. Kada bi se vežbalo u dubljoj vodi, akteri bi morali da nose gumu za plivanje, što bi smanjilo intenzitet rada trbušnih mišića. Naprotiv, kod akva-repa trbušni mišići neprekidno i intenzivno rade da bi održali stabilnost i pravilan položaj tela za vreme izvođenja svake vežbe. Osim toga, najveći deo pokreta obično se izvodi ispod površine vode jer se na taj način maksimalno koristi otpor koji pruža voda. U akva-repu se koristi elastična traka, malo duža od metra.
 
  Prednosti u vodi
  1. Vežbe u vodi su delotvornije od onih na suvom, jer se pri vežbanju koristi otpor vode, a to dovodi do veće potrošnje kalorija.
  2. Mišići koji učestvuju u vežbanju se zatežu i preoblikuju, ali se ne povećavaju. Na taj način postiže se vitka i čvrsta, ali ženstvena figura.
  3. Kada je donji deo tela uronjen u vodu, delovanje sile teže slabi, čime se oslobađa veliki deo telesne težine. Na taj način mogu da se izvode intenzivne vežbe, bez opasnosti za zglobove.
  4. Sve aktivnosti u vodi poboljšavaju disanje i izdržljivost.
  5. Termoregulaciono delovanje vode poništava neprijatan osećaj znojenja.
  6. Za vreme izvođenja vežbi telo je izloženo konstantnoj hidromasaži, koja podstiče mikrocirkulaciju, čini kožu glatkom i sprečava nastanak celulita.
  7. Ovim prednostima akva-repa treba dodati i upotrebu elastične gume jer ona omogućava izvođenje složenih vežbi koje istovremeno aktiviraju različite grupe mišića. Na taj način razvijaju se ravnoteža i koordinacija.
  8. Osim toga, elastična traka omogućava izvođenje izometrijskih vežbi, koje karakteriše neprekidna i dugotrajna kontrakcija mišića, što se postiže rastezanjem trake i zadržavanjem u tom položaju nekoliko sekundi.
 
  Muzika za vežbanje
  Muzika ne treba da bude prebrza (oko 135 otkucaja u minutu), jer delotvornost treninga počiva na laganom i strogo kontrolisanom izvođenju vežbi. Ipak, važno je da pokreti budu energični i živi. Bira se muzika koja podstiče na kretanje, od hip-hopa do filmske muzike, a mogu i latinoamerički ritmovi.
 
  Trening od 45 minuta
  Jedan trening akva-repa traje 45 minuta jer bi duži boravak u bazenu mogao da izazove osećaj hladnoće, uprkos neprekidnom kretanju.
  Zagrevanje - Zagrevanje je prva faza treninga i traje pet minuta. Radi privikavanje organizma na aktivnost u vodi i razgibavanja zglobova, rade se trčanje u mestu, čučnjevi, savijanje kolena i savijanja gornjeg dela tela, i širenje i skupljanje ruku.
  Vežbanje traje 35 minuta - Srednji deo treninga predviđa intenzivan rad zatezanja sa elastičnom trakom, a smenjuju se vežbe za gornji i donji deo tela. Takav ritam rada omogućuje da i osobe koje nisu u najboljoj formi bez problema podnesu trening.
  Opuštanje pet minuta - Trening se završava opuštanjem, a predviđa niz vežbi za istezanje mišića. Položaji istezanja su isti oni koji se primenjuju i na treninzima u salama, na primer, jednu nogu treba saviti u kolenu, petu približiti zadnjici, pomažući pri tom rukama.