Broj 81
Početna > Lepi i zdravi > OPREZNO NA PLUS 30

PROBLEMI ZBOG VISOKIH TEMPERATURA

OPREZNO NA PLUS 30

Tokom vrelih letnjih dana lako može doći do toplotnog osipa, grčeva i iscrpljenosti. Evo kako da na vreme prepoznate simptome

Šta je toplotni osip?
  Nadražaj kože izazvan prekomernim znojenjem zbog toplog vremena. Najčešće se javlja kod male dece i to na vratu, gornjem delu grudnog koša, u preponama, ispod grudi ili na laktovima.
  Kako postupiti?
  Osigurati boravak u hladovini ili klimatizovanoj prostoriji. Kod ovakvih osipa obično se ne preporučuje nanošenje krema, već upotreba dečjih pudera za kožu.
 
  Šta su toplotni grčevi?
  Bolni grčevi u mišićima koji se javljaju usled napornog fizičkog rada, najčešće u rukama, nogama ili stomaku. Osobe koje se obilno znoje prilikom telesnih aktivnosti osetljivije su na mogućnost pojave toplotnih grčeva jer se znojenjem gubi so, a smanjen nivo soli u mišićima dovodi do nastanka bolnih mišićnih grčeva. Ukoliko ste srčani bolesnik ili u ishrani koristite malo soli, kod ovakvih grčeva obavezno potražite medicinsku pomoć.

  Kako postupiti?
  Prestanite sa svim aktivnostima i sedite u hlad ili ohlađenu prostoriju. Pijte vodu ili prirodne voćne sokove. Ne nastavljajte s napornim fizičkim radom ni nekoliko sati posle grčeva jer se može javiti iscrpljenost ili toplotni udar. Ukoliko grčevi potraju duže od sat vremena, potražite medicinsku pomoć
 
  Šta je toplotna iscrpljenost?
  Zdravstveni poremećaj koji se može razviti i nekoliko dana posle izlaganja visokim temperaturama, ako je unos tečnosti bio nedovoljan. Na toplotnu iscrpljenost najosetljivije su starije osobe, osobe s povišenim krvnim pritiskom i osobe koje su mnogo fizički aktivne pri visokim temperaturama.
  Koji simptomi upozoravaju na toplotnu iscrpljenost?
  Umor, slabost, vrtoglavica, glavobolja, mučnina i povraćanje, mišićni grčevi, otežano znojenje, bleda, hladna, vlažna koža, ubrzan, slab puls, ubrzano, površno disanje, nesvestica.
 
  Iz toplotne iscrpljenosti može se razviti i toplotni udar, pa ukoliko se navedeni znaci pogoršavaju ili traju duže od jednog sata, potrebna je hitna medicinska intervencija.
 
  Šta učiniti ako uočite navedene simptome?
  - Piti puno tečnosti (voda, bezalkoholni napici).
  - Odmoriti se.
  - Istuširati se hladnom vodom.
  - Potražiti klimatizovanu prostoriju.
  - Nositi laganu odeću i obuću.
 
  Šta je toplotni udar?
  Najteži zdravstveni poremećaj koji može biti izazvan visokim letnjim vrućinama, usled gubitka kontrole nad temperaturom tela i nesposobnosti hlađenja znojenjem. Temperatura tela poraste i do 40 stepeni za samo 10-15 minuta. Ukoliko se ne prepozna na vreme, toplotni udar može dovesti do težih oštećenja organizma pa čak i smrti.
 
  Kako prepoznati toplotni udar?

  - Crvena, topla i suva koža (bez znojenja).
  - Jaka glavobolja.
  - Mučnina.
  - Vrtoglavica.
  - Ubrzani puls.
  - Izuzetno visoka temperatura tela (iznad 40 stepeni).
  - Gubitak svesti.
 
  Kako postupiti ako uočite osobu s navedenim simptomima?
  1. Prenesite je u hladovinu i polivajte hladnom vodom.
  2. Kontrolišite telesnu temperaturu i pokušajte da je spustite ispod 38 stepeni.
  3. Odmah pozovite Hitnu pomoć.