Broj 81
Početna > Lepi i zdravi > KRALJEVSKA BILJKA

ALOJA VERA

KRALJEVSKA BILJKA

Aloja je prava medicinska riznica o čijim su se lekovitim moćima prenosila iskustva vekovima, s kolena na koleno

Biljka aloja vera od davnina je poznata kao eliksir dugovečnosti, a prvi put se spominje oko 1.500 godine p.n.e. Zapisi koji potiču iz ovih vremena spominju svestranu „čudesnu biljku" koja je u današnje vreme u zapadnom svetu poznata kao aloja vera. Faraoni su verovali u moć ove biljke kao eliksira za dug život. Iz antičkih vremena na vazama iz Egipta se dobro vide crteži koji prikazuju ovu biljku. Hipokrat je pisao da leči tumor i stimuliše rast kose. Kod Indijanaca spada među 16 najcenjenijih svetih biljaka, Maja devojke su mazale lice sokom od aloje da bi izgledale lepše, dok su Japanci ovu biljku nazivali „kraljevskom biljkom". U svetu je poznatija kao aloja vera barbadensis Miller. Ime je dobila po botaničaru Mileru koji ju je otkrio na Barbadosu i uvrstio u registar lekovitog bilja. Aloja vera prirodno raste samo u područjima sa toplom i suvom klimom (najbolji uslovi su tamo gde je prosečna godišnja temperatura iznad 22 stepena, npr. Karibi, Meksiko). Od biljke se najviše upotrebljava njen gel i želatinasta masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista.

  Aloja vera gel: Gel aloja vere je pokazao vrlo dobre rezultate u lečenju facijalnog edema. Ukoliko njime isperete usnu duplju, može pomoći u lečenju i prevenciji različitih infekcija unutar nje. Nedavna istraživanja su čak pokazala da bi aloja vera gel mogao biti koristan za kardiovaskularni sistem. On, takođe, može izazvati kontrakcije materice pa se ne sme uzimati za vreme trudnoće. Aloja vera gel ne smeju oralno uzimati deca i osobe koje uzimaju diuretike, steroide ili lekove koji izazivaju gubitak kalijuma.

  Aloja vera sok: Aloja vera sok se dobija od hranljivog aloja vera gela. Ima detoksikacijsko dejstvo jer olakšava konstipaciju i čisti creva. Takođe, njen sok pomaže osobama obolelim od bolesti creva. Prevelike doze soka od aloja vere mogu izazvati dijareju, bolove u stomaku i nejednakost elektrolita.
  Aloja vera proizvodi: Potrošači su sve više svesni korisnosti aloja vere. Kozmetika i ostali proizvodi koji sadrže aloja veru postaju sve popularniji. Kozmetika sa aloja verom može se naći u obliku losiona, krema, pudera i sapuna. Mnogi proizvodi koji sadrže aloja veru ujedno sadrže stabilizatore i konzervanse koji mogu smanjiti njeno dejstvo.

  Aloja vera u proizvodima za negu kože: Proizvodi za negu kože koji sadrže aloja veru povećavaju dotok kiseonika u kožu i tako ojačavaju njeno tkivo. Mnogi proizvodi sa aloja verom sadrže vitamin E i kolagen koji održavaju elastičnost i vlažnost kože. Veoma su dobri proizvodi za sunčanje koji sadrže aloja veru jer njena korisna svojstva u lečenju opekotina, u kombinaciji sa SPF faktorima, daju vrlo koristan proizvod.
  Aloja vera kapsule: Aloja vera može se uzimati i u obliku kapsula. Te kapsule sadrže sok od aloja vere u osušenoj formi. Kao dodatak ishrani pomažu limfnom i probavnom sistemu. Naravno, ipak ju je najbolje uzimati u prirodnim oblicima, a ne kao tablete.