Broj 81
Početna > Poznati > AHIL

NAJVEĆI GRČKI HEROJ

AHIL

Ahil je sin tesalijskog kralja Peleja i morske nimfe Tetide. Bio je najveći među grčkim ratnicima, iako se čini da je u poređenju sa Agamemnonom i drugim grčkim kraljevima koji su pošli u pohod na Troju imao nečeg varvarskog u sebi. Njegov gnev bio je legendaran isto koliko i njegovo junaštvo

Nepredvidiva Ahilova priroda, po svoj prilici, ima objašnjenje u priči o njegovom rođenju. I Zevs i Posejdon su želeli da imaju sina sa prelepom Tetidom, ali ih je Prometej, bog vatre, upozorio da će njen potomak biti veći i značajniji od svog oca. Željni da izbegnu opasnost od moći koja je jača od njih, bogovi su pažljivo ugovorili brak Tetide sa smrtnikom. Pošto je bila izuzetno vezana za Ahila, Tetida je pokušala da ga na razne načine učini besmrtnim. Najpoznatiji je bio potapanje njene novorođene bebe u Stiks, reku koja je proticala kroz Had, svet mrtvih. Pošto je Tetida morala da ga drži za petu, ovo mesto ostalo je ranjivo i Ahil je pod Trojom tako i stradao. Smrtni udarac zadao mu je Paris, pogodivši ga baš u petu otrovnom strelom iz svog luka.
 
  Maskirani junak
  Ahil je ratne veštine naučio od Hejrona, vođe Kentaura, koji ga je takođe hranio i mesom divljači, kako bi pojačao njegovu surovost. Pod Hejronovom brigom, Ahil je postao čuven kao neustrašivi borac, ali je njegova majka znala da mu je suđeno da pogine u Troji, ukoliko ode u taj pohod. Zato je Tetida organizovala da on bude prerušen u devojku i sakriven među ženama u palati kralja Likomeda na ostrvu Skiru. Grci su osećali da imaju slabe šanse bez Ahila koji bi potukao Trojance, ali niko nije mogao da prepozna sakrivenog junaka. Na kraju je lukavi Odisej poslat da otkrije Ahila, u čemu je uspeo, uz pomoć trika. Pošto je pratio mladog čoveka do Skira, Odisej je među neki nakit u palati smestio i oružje. Dok se Ahilovo žensko društvo divilo izradi dragulja, zov oružja je bio glasan i junak je brzo posegnuo za oružjem, dajući sebi oduška. Otkriven i demaskiran, Ahil nije imao drugog izbora nego da otplovi za Troju.
 
  Odbijao da se bori
  Tamo se žestoko posvađao sa grčkim vođom Agamemnonom. Možda je bio besan zato što je Agamemnon iskoristio njegovo ime da bi Ifigeniju privukao u Aulidu, jer njoj je bilo rečeno da će se udati za Ahila, dok je Agamemnon nameravao da je žrtvuje boginji Artemidi, kako bi obezbedio povoljan vetar za grčku flotu. Dugo vremena je Ahil ostao u svom šatoru i odbijao da se bori sa Trojancima. Čak je ubedio svoju majku da iskoristi svoj uticaj na Zevsa i nagovori ga da ratnu sreću okrene protiv Grka. Ali, Ahila je na akciju pokrenula smrt Patrokla, njegovog štitonoše i prijatelja, koji je stradao od ruke Trojanca Hektora. Patroklo je pozajmio Ahilov oklop koji je iskovao Hefest, bog kovač, i ušao je u okršaj, ali na njega se namerio Hektor, koji ga je zatim lako pobedio.
 
  Ahilova slaba tačka
  Ahil je u novom oklopu otišao da pronađe Hektora, koji je tražio da njegovim ostacima bude ukazano poštovanje, ukoliko ga Ahil porazi. Ahil je to odbio, kopljem je ubio Hektora i dvanaest dana je vukao telo trojanskog heroja oko Patroklovog groba.
  Samo je Tetida mogla da ubedi svog sina da dozvoli Trojancima da povrate leš i organizuju sahranu, koja za žive predstavlja ozbiljnu i svetu obavezu.