Broj 80
Početna > Lepi i zdravi > ŠTA JE MISO?

SVET MAKROBIOTIKE

ŠTA JE MISO?

Miso je pasta koja se dobija dugotrajnim procesom fermentacije sojinih zrna, soli, ječma, pirinča ili pšenice. Osim u kulinarstvu, koristi se i kao lek, jer ima posebna svojstva koja su vekovima poznata, ne samo u Japanu, odakle potiče, već i širom sveta

Proces fermentacije dovodi do potpunog razgrađivanja sojinih zrna i žitarica na hranljive sastojke koji se izuzetno lako i brzo vare. Bogata je Lactobacillus bakterijama i enzimima koji pomažu probavi i izoflavonima koji sprečavaju rast tumora. U azijskoj kuhinji tradicija je da se misom zamenjuju mlečni proizvodi.
  Sadrži ugljene hidrate, esencijalna ulja, vitamine, minerale, proteine i 18 amino-kiselina, među kojima i osam esencijalnih. Odnos hranljivih materija je izuzetno izbalansiran, pa se miso preporučuje u svakodnevnoj ishrani, kao supa (u kombinaciji sa algama i povrćem), dodatak jelima, sosovima, varivima, testeninama, namazima. Mala količina misa ima izuzetno visoku hranljivu vrednost, a bakterija koju sadrži i koja pomaže varenju i otklanja nepoželjne bakterije u crevima, može izazvati neprijatnosti ukoliko se miso ne koristi prema datom uputstvu. Obično se koristi jedna kašičica misa na litar vode.
 
  Sazreli miso je obično tamne boje, punog i jakog ukusa i nisu mu potrebni nikakvi dodaci. U Japanu se proizvode na stotine vrsta misoa, koji imaju različite boje i ukuse, što zavisi od sastojaka koji se koriste i načina proizvodnje.
 
  Miso nije samo hrana već je i lek, jer ima posebne zdravstvene efekte koji su vekovima poznati, ne samo u Japanu već širom sveta. Sadrži visoke količine glukoze, koja daje energiju, pa se preporučuje kod izuzetnih psihofizičkih napora i tokom zime kada greje telo i sprečava osećaj hladnoće.
 
  LEKOVITOST
  Miso je bogat mineralima, što utiče na uravnotežavanje metabolizma. Sadrži enzime, koji pomažu i pospešuju varenje. Miso hrani kožu i krv i ubrzava građenje tkiva i ćelija kože, pa doprinosi lepoti, jača kosu i daje joj sjaj.
  Pošto sadrži linolinsku kiselinu i lecitin, koji rastvara holesterol i omekšava krvne sudove, sprečava i ublažava posledice kardiovaskularnih oboljenja, arterioskleroze i visokog krvnog pritiska. Jača imuni sistem i tako sprečava alergije i tuberkulozu. Ublažava loše efekte pušenja i alkohola. Utiče na ublažavanje posledica svih vrsta radioaktivnog zračenja.
 
  VRSTE
  Najpoznatije vrste misoa su: mugi miso, kome miso i hačo miso.
  - Mugi miso - priprema se od ječma i brže fermentiše od soja misoa. Najpopularniji je jer je po ukusu najprivlačniji. Ima najviše minerala od svih vrsta misoa.
  - Kome miso - pored soje sadrži i pirinač i preporučuje se u letnjim mesecima.
  - Hačo miso - priprema se samo od sojinog zrna i najbogatiji je belančevinama. Pravi se sa najmanjom količinom soli i suvlji je u odnosu na ostale vrste.
  
  Miso supa
  Sastojci
  litar vode
  kašičica misoa
  kašičica biozačina
  lovorov list
  pola kašičice đumbira
 
  Priprema
  Prokuvati vodu sa začinima oko tri minuta od kada proključa i skinuti sa vatre. Ostaviti nekoliko minuta da se ohladi i razmutiti miso. Ova supa je kao lek protiv prehlade, malaksalosti, iscrpljenosti. Po želji se može dodati sitno izrendano razno povrće.
  Savet - U svaku supu od povrća možete dodati malo misoa.