Broj 80
Početna > Lepi i zdravi > RASHLADITE SE

OLAKŠAJTE ŽIVOT NA PLUS 35

RASHLADITE SE

Čini se da je svake godine leto sve vrelije i teže podnošljivije od prethodnog. Razni su mehanizmi borbe protiv paklenih vrućina. One koji odlaze na more najviše opasnosti vreba tokom putovanja, a po dolasku je važno nastaviti sa kvalitetnom zaštitom od sunca. Teže će biti onima koji će leto provesti u gradovima. Iako vrućine nisu prijatne, ne treba unapred paničiti, jer postoje jednostavni i efikasni načini zaštite

Ugrožene grupe
Posledice letnjih vrućina posebno osećaju ljudi stariji od 65 godina i hronični bolesnici. U službama Hitne pomoći upozoravaju da su te grupe obično informisane i disciplinovane, pa za vreme letnjih dana preduzimaju potrebne korake i ponašaju se u skladu sa uputstvima lekara. Gojazne osobe i svi koji imaju višak telesne težine, teže podnose vrućinu od onih sa normalnom telesnom težinom, a u grupe koje moraju više da paze na vrućine spadaju i osobe sa poremećenim krvnim pritiskom. Važno je naglasiti da osobe sa visokim krvnim pritiskom teško podnose letnje vrućine, ali poput ostalih hroničnih bolesnika, one uglavnom znaju za opasnosti, dok oni s niskim pritiskom najčešće misle da nisu ugroženi.

Najvažnije mere koje treba preduzeti kod visokih letnjih temperatura i vlažnosti vazduha jesu unošenje dovoljno tečnosti i smanjenje dnevne aktivnosti. Mlađi ljudi, čak i ako su svesni svih opasnosti i ako znaju šta moraju da urade, nisu uvek u mogućnosti da se drže preporuka. Starija populacija i hronični bolesnici su u penziji ili mogu da uzmu bolovanje kad su vremenski uslovi teški, dok su mlađi uglavnom zaposleni ili na drugi način aktivni, pa se zbog prirode posla često pri nesnosnim vrućinama voze automobilima ili gradskim prevozom, užurbano se kreću ili obavljaju teške fizičke poslove.

Kako protiv vrućine


Pijte vodu
Ako niste u mogućnosti da smanjite telesnu aktivnost koliko bi trebalo, pobrinite se bar da uvek sa sobom imate flašicu vode. Bez obzira na to da li mirujete i kakvo vam je zdravstveno stanje, za sve važi isto pravilo: ne čekajte da ožednite, nego pijte tokom dana često i pomalo. Svi koji iz zdravstvenih razloga moraju da ograniče unos tečnosti, svakako moraju da se posavetuju s lekarom.

Ne izlazite napolje
Što manje izlazite napolje, a kada izlazite, nosite svetlu, laganu i široku odeću od prirodnih materijala. Ukoliko dnevno morate da obavite određen broj aktivnosti, a možete da birate vreme kada ćete to da uradite, poslove obavljajte ujutro i uveče, a tokom dana se odmarajte. Običaj sijeste u mediteranskim zemljama je potreba, a ne posledica lenjosti.

Pazite šta jedete i pijete
Alkohol, kafa, šećer, tečnost i jela koja ih sadrže samo će pojačati gubitak tečnosti, pa je za vreme vrućina najbolje piti vodu i jesti laganu hranu (voće, povrće i prirodni nezaslađeni sokovi).

Deca i ljubimci
Mala deca i kućni ljubimci su posebno osetljivi na vrućine, zato kod njih morate više da obratite pažnju na unos tečnosti, dnevne aktivnosti i izloženost suncu. Iako vam se čini da za kratko vreme ne može da se dogodi ništa loše, nikad, ali baš nikad, ne ostavljajte dete u zaključanom automobilu. Ako putujete sa psima ili mačkama, važno je da često stajete i da osigurate životinji dovoljno tečnosti i dotok svežeg vazduha.

Koristite klima-uređaj
Opasnost za zdravlje ne predstavlja samo visoka temperatura nego i visoka vlažnost vazduha, pa je mogućnost regulacije vlažnosti još jedan od razloga zašto su klima-uređaji najbolja zaštita od vrućina. Što je vazduh vlažniji, to je znojenje otežanije, a znojenje je najvažniji i najefikasniji mehanizam koji ljudsko telo ima kao zaštitu od vrućine. Svakog leta smo svedoci sve više tropskih dana pa je klima postala nužnost. Iako će uvek postojati oni koji ne mogu sebi da priušte klima-uređaj, svakako savetujemo da razmislite o raspodeli kućnog budžeta. Ako nemate u svom domu klima-uređaj, mogu da pomognu i ventilatori.

Oprezno sa sunčanjem
Uz visoku temperaturu i vlažnost vazduha, opasnost kriju i štetni sunčevi zraci, pa nikada ne bi trebalo da izlazite na dnevno letnje svetlo bez zaštitnog sredstva (pazite da sadrži i UVA i UVB zaštitu), sunčanih naočara i kape ili šešira.

Posledice
Zdravstvene posledice vrućina se javljaju u više oblika, a najčešći su osip i grčevi, iscrpljenost ili toplotni udar koji može da završi čak i smrću ako se ne reaguje na vreme i na primeren način. U svim slučajevima treba što pre otići na mesto zaštićeno od sunca i vrućine, odnosno ako to osoba nije sama u stanju, drugi moraju da je smeste na takvo mesto. Blaži oblici, kao što su osip i grčevi, upozorenje su da organizam trpi i da odmah treba prestati sa fizičkim radom, nadoknaditi izgubljenu tečnost i preduzeti sve ostale mere zaštite. Na osip se ne nanose kreme, nego eventualno dečji puder, koji će održati suvoću dela kože zahvaćenog osipom.

Grčevi se najčešće javljaju u udovima i stomaku i uglavnom su posledica preterane fizičke aktivnosti, a ako se jave kod hroničnih bolesnika, posebno srčanih, oboleli mora da se javi lekaru. Isto treba da učini i ako grčevi potraju duže od sat vremena.

Iscrpljenost ili toplotni udar mogu da se jave i nekoliko dana nakon izlaganja visokim temperaturama i to najčešće kao posledica nedovoljnog unosa tečnosti. Najčešći simptomi su visoka telesna temperatura, crvena i suva koža, mučnina, vrtoglavica ili nesvestica, ubrzani puls i jaka glavobolja. Osim što ćete osobu smestiti u odgovarajući prostor, treba je polivati hladnom vodom i odmah pozvati Hitnu pomoć.