Broj 80
Početna > Lepi i zdravi > PIRSING I KOMPLIKACIJE

ČUDNI NAČINI ULEPŠAVANJA

PIRSING I KOMPLIKACIJE

Minđuše u nosu, na obrvama i pupku, kao i tetovaža na raznim delovima tela, postali su uobičajena pojava. Ali, one mogu da izazovu razne infekcije i alergijske reakcije, a probušeni jezik može da ošteti sjaj zuba i da izazove krvarenje desni

Svaki četvrti pirsing, odnosno bušenje svega što nije ušna resica, sa sobom nosi niz komplikacija. Najčešće tegobe su oticanje, infekcije i krvarenja, ali moguće su i zaraze hepatitisom B i C, pokazalo je istraživanje objavljeno u Britaniji. Najugroženiji su oni koji jezik i obrve buše na svoju ruku, bez pomoći stručnjaka.
  Pirsinzi i tetovaže nisu bezopasni jer svaka povreda može da izazove komplikacije, od infekcija do alergijskih reakcija. Bušenje usana i jezika takođe može da naškodi zubima. Četvrtina vlasnika pirsinga na jeziku ili usnama pati od krvarenja desni, a ni slomljeni zubi nisu retkost.
 
  Pirsing i tetoviranje leti

  Svako ko se odluči za tetoviranje tokom ili pre leta mora da zna da će bar mesec dana tetovažu morati da maže kremom sa zaštitnim faktorom, kažu tatu majstori. Ne preporučuje se ni kupanje u moru bar dve nedelje jer morska so može da ošteti tetovažu i da je izbledi. Alergije se mogu pojaviti upotrebom pogrešnih sredstava za dezinfekciju, a rizik od karcinoma je uvećan ako se tetovira mesto na kojem se nalazi mladež. Pirsing zarasta u roku od nekoliko meseci. Tokom prvih meseci treba izbegavati kupanje u bazenima, jezerima i rekama, a nakit se ne sme vaditi. Vreme zarastanja varira, u zavisnosti od položaja na telu i imunosistema.
 
  Dobro je znati

  - Probušeni pupak će zarasti u proseku za šest do devet meseci. Infekcije nastaju zbog nemarnosti. Tokom perioda zarastanja nakit ne sme da se dira ili vadi.
  - Drevna indijska tehnika oslikavanja tela kanom može da bude pravi izbor ako niste spremni na trajno tetoviranje. Kana nakon nekog vremena potpuno izbledi.
  - Ljuštenje boje je normalno tokom zarastanja. Postoje masti koje mogu da ubrzaju zarastanje. Solarijum je tokom prva tri meseca strogo zabranjen. Ako ipak ne možete da izdržite da ne posetite solarijum, obavezno sakrijte tetovažu.
 
  Tradicija u Srbiji
  U Srbiji su do pirsinga samo žene nosile minđuše, i to na donjem mekom delu uha. Bušenjem uha se bavio „ko je stigao" - babe, majke, strine i zlatari, a ono se najčešće obavljalo sterilnom iglom. U nekim delovima Srbije postoji običaj da muškarci nose jednu minđušu. To su muški potomci bez braće i sestara.
  Minđuša je označavala da je on „i sin i ćerka", a to znači da nema sa kim da deli imanje i nasledstvo. Takvi momci su na vašarima i poselima, a to su mesta gde bi devojke i momci trebalo da se „vide", naravno, bili favorizovani u odnosu na druge mladiće. Danas je sve više i muškaraca i žena koji buše i nekoliko rupa na uhu, a pirsing najrazličitijih delova tela sve je popularniji kod nas.