Broj 80
Početna > Poznati > NOSTRADAMUS

PROROK ILI VIZIONAR

NOSTRADAMUS

Veoma rano je počeo da se zanima za astrologiju, a potom i da se bavi magijskim ritualima. O Nostradamusovim proročanstvima se govori vekovima dok se o njegovom životu vrlo malo zna

Mišel de Nostrdam, većini poznat kao Nostradamus, rođen je 14. decembra 1503. godine u mestu Sen Remi u francuskoj pokrajini Provansi. Kako je doba u kojem je Nostradamus živeo bilo i doba Inkvizicije, njegovi roditelji Jevreji prešli su u katoličanstvo kada je Nostradamusu bilo devet godina.
  Nostradamus je bio najstariji od petoro dece. Deda sa majčine strane, lekar, podučavao ga je osnovama latinskog, grčkog i hebrejskog jezika kao i matematici i astrologiji. Kada je njegov deda preminuo, Nostradamusa su roditelji poslali na školovanje u Avinjon gde je pokazivao veliki interes za astrologiju.
 
  Prva ljubav doktora Nostradamusa
  Godine 1522. roditelji Nostradamusa šalju na studije medicine u Monpelje. Nakon tri godine dobija lekarsku licencu i odlazi u seoske delove Francuske da bi pomagao žrtvama kuge koja je u to doba harala Francuskom. Nakon četiri godine vraća se u Monpelje da bi odbranio doktorat. Tamo je ostao oko godinu dana, ali njegov potpuno nov pristup lečenju pacijenata dovodio ga je u neprijatne situacije i zato odlazi u Tuluz gde se bavio lekarskom praksom. Negde oko 1534. godine Nostradamus se oženio mladom devojkom iz visokog društva. Njeno ime je ostalo nepoznanica do danas, ali se zna da mu je ona rodila sina i ćerku. Porodična sreća nije dugo trajala jer je usledila serija tragedija. Uprkos svim naporima, od kuge mu umiru supruga i njihovo dvoje dece. Nakon smrti supruge njena porodica je tužila Nostradamusa tražeći povrat miraza. Na kraju svega, 1538. godine optužen je da je jeretik, što je u to doba bio veoma ozbiljan prestup koji ga je mogao koštati života. Pred optužbom se sklonio u Lorenu, a odatle odlazi u Veneciju i na Siciliju.
 
  Drugi brak i Proročanstva

  Ipak, 1554. godine Nostradamus se nastanjuje u Marseju. U novembru iste godine izbila je epidemija kuge koja se širila neverovatnom brzinom. Nostradamus je tada neumorno pomagao ljudima ne bi li spasao što više života. Kada je epidemija ugušena, Nostradamus se nastanio u mestu Salon gde je odlučio da živi do kraja života. Oženio se Anom Ponsar Žemel, bogatom udovicom. Meštani nisu bili naročito gostoljubivi prema Nostradamusu, pa su pred njegovom kućom spalili lutku koja je ličila na njega. Godine 1550. je objavio Almanah, a posle 1554. Proročanstva - knjigu koja je, čini se, bila uspešna i ohrabrila ga da se ozbiljnije pozabavi proročanstvima. Jednu od prostorija u kući je pretvorio u sobu u kojoj je, kako kaže u Proročanstvima, radio noću okružen okultnim knjigama. Glavni izvor njegovih magičnih inspiracija bila je knjiga zvana „De Mysteriis Egiptorum". Do 1555. godine Nostradamus je završio prvi deo svojih Proročanstava, u kojima su bila predviđanja počevši od njegovog vremena pa do kraja sveta. Iste godine Mek Bonom je u Lionu objavio prva Nostradamusova dela.
 
  Horoskop za kraljicu Katarinu

  Proročanstva je pisao u stihovima. Stihovi su pisani zagonetnim, dvosmislenim stilom, upotrebom francuskih, provansalskih, italijanskih, grčkih i latinskih reči. To je radio sa razlogom jer je postojala opasnost da bude proglašen vešcem, a takođe je želeo da neupućenima tajne proročanstva ostanu nepoznate. Smatra se da su njegova proročanstva mogli da shvate samo oni snažni duhovi koji su mogli da podnesu teret istina o strahotama koje će zadesiti čovečanstvo.
  Knjiga, iako još nedovršena, štampana je 1555. godine. Čuvši za Nostradamusa, kraljica Katarina Mediči pozvala ga je na dvor. Kada su se sreli, kraljica se interesovala za deo u kojoj se opisuje kraljeva smrt. Dve nedelje kasnije kraljica ga je ponovo pozvala i tada mu je dala zadatak da napravi horoskope za njenu decu, čija tragična sudbina je već bila opisana u Proročanstvima. Ubrzo posle toga Nostradamus je načuo da se pravosudni organi u Parizu raspituju o njegovim magijskim ritualima pa se vratio u Salon. Od tada nije puno radio osim što je napravio nekoliko horoskopa za svoje ugledne goste i završio pisanje Proročanstava.
 
  Predvideo sopstvenu smrt

  Godine 1564. kraljica Katarina je posetila Nostradamusa i proglasila ga dvorskim lekarom. Ali, on je osećao da mu se bliži kraj. Zato je 17. juna 1566. godine napisao testament, a 1. jula je pozvao lokalnog sveštenika. Slugi, koji ga je napuštao te noći, rekao je da ga ujutro neće videti živog. Bilo je kao što je i predvideo. Nostradamus je sahranjen uspravno u zidove salonske crkve, a njegova supruga An mu je napravila spomen-ploču. U doba revolucije Nostradamusov grob oskrnavili su praznoverni vojnici. Sačuvani ostaci su sahranjeni u crkvi Svetog Lorana, gde se njegov grob i portret još uvek mogu videti. Dve godine nakon smrti njegova Proročanstva su odštampana u celini. Zanimljivo je da je on još kao mlad student podržao Kopernikovu teoriju da je Zemlja okrugla i da se Zemlja okreće oko Sunca - 100 godina pre nego što je Galileju bilo suđeno za isto uverenje.