Broj 80
Početna > Lepi i zdravi > MUZIKA I ZDRAVLJE

RITAM ZA ŽIVOT BEZ STRESA

MUZIKA I ZDRAVLJE

Muzika ostvaruje jedinstvenu povezanost s našim emocijama i zato se koristi kao delotvorno sredstvo za kontrolu nivoa stresa

Muzika se već godinama koristi u terapeutske svrhe, a u poslednje vreme pozitivni efekti muzike počeli su da se mere i kroz istraživanja. Rezultati su zapanjujući: muzika može traumatizovanoj i hendikepiranoj deci da pruži red i sigurnost. Podstiče koordinaciju i komunikaciju i na taj način poboljšava kvalitet života. Slušanje muzike kod pacijenata pre i posle operacije smanjuje stres. Muzika može da umanji hronične i postoperativne bolove. Slušanje muzike smanjuje depresiju i povećava osećaj samopoštovanja kod starijih osoba. Terapija muzikom znatno smanjuje emotivni bol i poboljšava kvalitet života kod odraslih pacijenata koji boluju od raka.


  Mocart efekat

  Slušanje muzike pomaže pri unapređenju veština učenja i pamćenja. Ova je pojava poznata kao „Mocart efekat". Naučnici na Kalifornijskom univerzitetu sproveli su eksperiment čiji su rezultati pokazali da su subjekti, koji su pre rešavanja testa slušali Mocartove kompozicije, postigli bolje rezultate nego oni koji nisu ništa slušali. Razlog tome može biti činjenica da procesiranje muzike u mozgu koristi iste prenosne kanale kao i pamćenje.


  Ritam života

  Muzika pomaže da se izraze osećanja povezana sa stresom. Zato mnogi stručnjaci predlažu teoriju prema kojoj ritam muzike utiče na nas. On nas asocira na majčine otkucaje srca koje smo slušali u stomaku, povezuje ritam muzike sa sigurnim, smirujućim i zaštićenim okruženjem u kom smo bili pre rođenja.


  Odaberite muziku koja vam odgovara

  Dalja istraživanja uticaja muzike na čovekovu psihu pružila su iznenađujuće rezultate: mnogi snimci za meditaciju i opuštanje dovode do nepovoljnih efekata, koji se pojavljuju i pri slušanju hardrok ili hevimetal muzike. Suprotno tome, mnoge keltske i indijanske melodije ili muzika sa glasnim bubnjevima ili flautom imaju izrazito smirujući učinak na ljudski mozak. Najvažniji rezultat je sledeći: bilo koja muzika izvedena uživo, može biti i malo glasnija, čak i disonantna, pokazuje pozitivne rezultate. Pri odgovarajućim zvukovima javlja se začuđujuća sinhronizacija leve i desne strane mozga. Smirujuća muzika pre spavanja pomoći će vam da se opustite i zaspite. Uz njenu pomoć usporiće se disanje i mirnije ćete utonuti u san. Slušajte muziku dok radite, jer muzika tokom radnog vremena smanjuje stres.

  Zvučna kupka
  Važno je da ista vrsta muzike ne odgovara svima niti na svakoga ista muzika ima isti efekat. I zato odaberite onu muziku koja vam najviše odgovara. Kako biste otklonili stres, priuštite sebi dvadesetominutnu „zvučnu kupku". Pustite opuštajuću muziku, lezite i opustite se. Dopustite da vas muzika preplavi i „ispere" stres proteklog dana. Koncentrišite se na disanje, pustite da se ono produbi, uspori i postane pravilno. Ukoliko vam je posle napornog radnog dana potrebna stimulacija, izaberite muziku bržeg ritma. Kada ništa drugo ne pomaže, odaberite muziku koja vam je poznata, bliska, omiljenu pesmu iz detinjstva ili stari hit. Neka vas muzika ponese.
 
  MUZIKA
  - Usporava puls.
  - Snižava krvni pritisak.
  - Snižava količinu hormona stresa.
  - Produbljuje disanje.
  - Ubrzava proizvodnju serotonina - hormona sreće.