Broj 80
Početna > Trpeza > HLADNI NAPITAK - BOLA

RASHLADITE SE!

HLADNI NAPITAK - BOLA

Bola je idealan napitak kojim ćete se osvežiti u toku vrelih letnjih dana. Priprema se od vina i soda-vode, ili penušavog vina i voća. Voće, koje mora biti zrelo i zdravo, nekoliko sati pre posluživanja se usitni, pošećeri i stavi u frižider da odstoji i dobro ohladi.

Za pripremanje bole idealna su lagana i pitka vina. Za pripremu ovog napitka se nikad ne koristi led, već se upotrebljavaju dobro rashlađeni sastojci. Bola se pri pripremi nikad ne meša nego se samo lagano protrese, pa je zbog toga bolje da koristite šećerni sirup nego kristal šećer.
 
 
  BOLA OD JAGODA
 
  (za 8 osoba)
  3 flaše slatkog desertnog vina
  kilogram jagoda
  5 kašika šećera u prahu
 
  Jagode stavite u veliku staklenu činiju, pošećerite i stavite da odstoje pola sata. Prelijte ih jednom flašom vina i stavite u frižider da se ohlade najmanje dva sata. Neposredno pre služenja dodajte preostale dve flaše vina, takođe ohlađene. Poslužite u rashlađenim čašama.
 
 
  BOLA OD JABUKA
 
  (za 8 osoba)
  3 flaše suvog belog vina
  0,5 kg slatkih jabuka
  2 kašike šećera
  mleveni cimet (navrh noža)
  0,5 l kisele vode
 
  Jabuke oljuštite, povadite semenke, pa ih isecite na tanke kriške. Poslažite ih u činiju i na njih stavite kolutove limuna. Pospite cimetom i šećerom pa dodajte jednu flašu vina. Stavite u frižider da odstoji 10 sati. Neposredno pre služenja dodajte ostale dve flaše vina i pola litra kisele vode. Poslužite u rashlađenim čašama.
 
 
  BOLA OD POMORANDŽE
 
  (za 8 osoba)
  2 flaše suvog belog vina
  flaša šampanjca
  7 velikih pomorandži
  10 kocki šećera
  2 kašike šećera
 
  U veliku činiju poslažite kocke šećera i kockice pomorandže. Stavite u frižider da se dobro ohladi. U posebnu posudu sipajte vino, dodajte pomorandžinu koru, prethodno dobro opranu, i šećer. Stavite u frižider. Neposredno pre služenja iz zašećerenog vina izvadite pomorandžinu koru, pa ga prelijte u činiju sa pomorandžama. Dodajte prethodno ohlađen šampanjac.
 
 
  BOLA OD DINJE

 
  kilogram dinje
  100 ml soka od maline
  100 ml likera od kruške
  700 ml laganog belog vina
  700 ml šampanjca
  sok od jednog limuna
 
  Očišćenu dinju isecite na kockice. Prelijte sokom od maline, limunovim sokom i likerom, a na kraju belim vinom. Bolu stavite u frižider dva do tri sata. Neposredno pre služenja zalijte dobro rashlađenim šampanjcem.