Broj 8
Početna > Prica > ŽIVIM ZA SVOJU DECU

Aleksandar Vučić

ŽIVIM ZA SVOJU DECU

Aleksandar Vučić je imao 27 godina kada je usred izborne kampanje prvi put postao otac.Tada nije bio siguran šta mu se zapravo dogodilo, ali sada kada Danilo ima 9 godina, a Milica nepunih 5, Vučić priznaje da u njima vidi smisao života. Otkriva da ne ide na roditeljske sastanke, da ne voli kada Danilo donese 4 iz škole i već sada brine sa kim će izlaziti njegova ćerka kada poraste. Ne skidajući osmeh s lica, priznaje da kod njega važi kult ženskog deteta i da je od kada ima Milicu potpuno promenio pogled na ženski rod.

Šta vam je prvo prošlo kroz glavu kad se saznali da ćete postati otac?
  Čovek ne bira vreme kada će postati otac. Ja sam postao otac u 27 godini i to mi je skroz promenilo život. Kada sam saznao radosnu vest, prošlo mi je svašta kroz glavu. Milion problema i muka koje me čekaju, već me boli glava od njhovih izlazaka, od Danilovih tuča kao što ih je tata imao, do toga sa kim će ćerka da mi izađe, u čijim kolima će da se vozi. U šali volim da joj kažem - I tako draga Milice kad ti budeš izašla prvi put u 39 godini do prodavnice sama... Znam, samo se zavaravam, niti će da me pitaju, niti će da me slušaju. Mogu samo da se potrudim da ih vaspitam koliko mogu bolje. Sve što budem mogao i imao njima ću da dam. Voleo bih da budu svoji ljudi, sposobni i obrazovani i da mogu sami da zaradjuju. Ono čega se najviše plašim, a mislim da se svi roditelji toga pribojavaju, jeste da  nikada ne dodju u kontakt sa velikim zlom drogom.

  Koliko se vaš život i odnos prema životu promenio od tog trenutka?
  Sve je drugačije. Samo o njima razmišljam, šta će njima da ostane i koliko će da nauče, kako govore jezike, kako će da odrsataju...Kada sam samo nekoliko minut aposle rodjenja video Danila, on je bio toliko lep.Od tog trenutka čovek promeni osećanja, sve što je do tada video shvati koliko je nebitno. Njegov život dobiija potpuno drugi smisao. Kada sam držao Milicu u rukama posle rodjenja, doživeo sam je kao Danilovu kopiju.

  Duško Radović kaže Počnite da tučete svoju decu čim primetite da liče na vas? Kako bi vi opisali vašu decu?
  Danilo je dobar, mogao bi da bude marljiviji, po malo je razmažen. Ali u svemu liči na tatu, skroman je i miran. Milica je sušta suprotnost, ona je brza, pravi mali harambaša, prava šmizla tatina. Kako Danilo nikad ništa ne traži da kupi, ona samo traži haljine nikad joj nije dosta. Trebaće mi pet plakara samo za Miličine haljine. Možda je moja greška što su oboje po malo razmaženi. Nikada nisam poviso ton, a kalmoli udario dete mada je mene i brata otac mlatio. Milica i Danilo se razlikuju kao moj brat i ja. Milica njega udara, a ne on nju. Ja ne dam Danilu da joj vrati, učim ga da je ona damica na šta mi on kaže-Kakva tata damica kad udara pesnicom u glavu?

  Kažu Batina je iz raja izašla. Šta mislite o stogom vaspitanju?
  Milslim da sam relativno strogih nadzora, ali sam im u ponašanju dopustio skoro sve. Bez obzira što  ih nisam nikada udario, mislim da brinu o onome šta će tata reći i šta tata misli. Ljutim se kada mi Danilo iz škole donese četvorku. Za razliku o drugih koji uče decu -važno je da si ti živ i zdrav važno je učestvovati, a ne pobediti, to je šuplja priča. Mislim da je važno da bude uspešan, da radi, da bude vredan, da se bori da bude najbolji, a ne da bude prosečan. Važno je učestvovati je najgluplje nešto što sam čuo u životu. Ako već u nečemu učestvuješ pokušaj da budeš što bolji. Ne broji se slučajno u tabliću do 101, ne bi i šahu bile bele i crne figure, da nije važna pobeda.

  Jeste li priželjklivali dečaka ili devojčicu?
  Nisam razmišljao, niti sam znao šta hoću. Bila je velika radost kada su se oboje rodili. Mislio sam da ću se više radovati Danilu, ali je žensko dete čudo. Kod mene postoji kult ženskog deteta. Milica legne na mene i kaže Tata zašto meni Danio ne da tu igračku. Posle toga Danilo mora da rodi tu igračku. Ja imam i sina i ćerku, znam kako je to imati oba deteta, ali moram da kažem za oca nema ničeg lepšeg od ženskog deteta. Očevima koji imaju žensku decu, je potpuno promenjen život. Počinju da razmišljaju na drugačiji način, o svemu onome o čemu pre toga nisu razmišljali. Ne psuju žene, ne govore ružne reči o njima. Sada mnogo više brinem šta bi jedna žena rekla.

  Ko je birao imena?
  Da se ime ne bi izgubilo, moj otac je dao ime mom sinu, po mom stricu Danilu. Što se tiče Milice odučili smo za pet minuta kako će se ona zvati.

  Jeste li kupili sve što je bilo potrebno za bebu, pre njenog dolaska u kuću?
  Sve što je trebalo kupio sam pre dolaska deteta. Od kadice one specijalne za bebe sa fiokama koje su se tada prvi put pojavile na koju sam dao skoro celu platu u to vreme. Njima nikada ništa nije nedostajalo. Sada mogu jedno obdanište da opremim što ću i da uradim. Meni ništa nije važno ništa mi ne treba, ali oni uvek moraju da imaju sve.

  Da li ste kupali decu i menjali pelene?
  Kupao sam ih, menjao sam pelene retko, ali sam menjao. Na početku je bilo ono široko povijanje, posle Pampers pelene. Možda je bilo malo teže prvi put, ali sam brzo shvatio da deca nisu toliko osetljiva. Naučio sam da držim decu, da ih obuhvatim ispod guze i posle je sve bilo lako.

  S obzirom na vaš posao, koliko vremena provodite sa svojom decom?
  Svaki slobodni trenurak idemo u Jajince igramo košarku i puno razgovaramo. Danilo zna sve glavne gradove na svetu. Čita dnevne novine i to sportske strane, kao kada sam ja bio klinac. Kupili smo i mali koš u njegovoj sobi, igramo košarku svaki dan. Milica je mala, po deset puta na dan se presvlači. Ona je pravo čudo od deteta, u stanju je da bude budna po 18 sati i da ne posustane ni malo. Danilo više ne gleda crtaće, ali Milica gleda sve od Crvenkape do Jagodica bobice koja je baš aktuelna ovih dana.Ne izmišljam im priče, uvek se trudim da bude nešto poučno. Kada god treba da im pošaljem neku poruku ja im ispričan na primer priču Predrag i Nenad da vide kako braća treba da se vole.
Nemam bas neku imganicaju, deda im je genije  za to. Legnu svako sa jedne strane pored njega i deda priča priče po dva sata.

  Kako reaguju kada vas vide na ekranu ili na posterima po gradu?
  Milica mazi ekran i viče Moj tata, drugi tata! Kada su bili posteri i bilbordi  takođe je vikala Dugi tata! Danilo je stariji, sluša sve pažljivo i gleda. Kada su ga pitali šta će da bude kad poraste govorio je Poslanik u tuptini. Sada hoće da bude biznismen da bi mogao da putuje. On je pametan dečko i da ništa ne kažem on me vidi i kaže Tata jesu opet napadali nas radikale?

  Kao tata sa stažom, dajte savet budućim očevima?
  Ja nemam savet za buduće očeve, osim da vole svoju decu više od svega na svetu i da se bave njihovim životima. Najvažnije je da čovek ne razmišlja isključivo o sebi, nego da misli na svoju decu. To je smisao života. Svako će naći pravu meru za svoju decu. Mislim ako pitate očeve ko je bolji otac, svako će reći za sebe da je dobar otac, ali o tome neka deca govore kada odrastu.