Broj 8
Početna > Intervju > ŽIVETI SA STILOM

Jelena Gajšek

ŽIVETI SA STILOM

Jelena Gajšek svakog petka suptilno i nenametljivo u svojoj emisiji Stil priča o modi i životu sa stilom. U dugogodišnjem je braku sa novinarom Aleksandrom Gajšekom sa kojim ima dve ćerke. Uskoro će prva kod nas, braniti magistarski rad o fenomenu mode u medijima. Upravo na tu temu razgovaramo sa njom.

Kako bi definislai svoj stil?
 Stil je način čovekovog izražavanja u svakom pogledu. Odnosi se i na odeću, način govora, ponašanje i komunikaciju s drugima. Po meni je nemoguće definisati ga u potpunosti i zapravo predstavlja neuhvatljivu, ali vrlo vidljivu kategoriju.

  Koliko se vaš stil promenio od kada se bavite modom?
  Mislim da se čovek radja sa stilom i da se on nije bitno izmenio u odnosu na moje predjašnje bitisanje. Ono što se promenilo je odnos prema modi i trendovima – definitivno više obraćam pažnje na fashion tokove i svoju spoljašnjost od tada.

  Prva kod nas radite magistarski na temu mode i medija?
  Uprevo sam završila prvu i, ujedno se nadam, poslednju verziju magistarskog rada koji se zove “Fenomen mode u medijima “ i jedina je studija ove vrste na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Uskoro ću biti jedini novinar koji je magistrirao na temu mode i mislim da sam na taj način spojila lepo i korisno – ljubav prema novinarstvu (jer sam zavrsila žurnalistiku) i ljubav prema modi, kulturi i stilu kojima se bavim 11 godina (od kojih 10 na Studiju B vodeći i uredjujući modni magazin Stil).

  Misli te li da je dobra garderoba sinonim za uspeh?
  Samo dobra garderoba nikako nije, ali pametan čovek pristojno obučen sigurno da bolje deluje nego njegov dvojnik u odeći bez stila i ukusa.

  Dugo proučavate modu kao fenomen, šta mislite da li muzika i prijatni zvuci utiču na lepotu ?
  Kao što Mocart prija bebama u majčinoj utrobi, tako prija i nama. Japanski naučnici izveli su  eksperiment s vodom. Puštali su melodije klasične muzike i pod mikroskopom posmatrali molekule vode kako se transformisu u prelepe kristalne oblike. Potom su vodu izložili strašnoj buci i jezivoj muzici i uočili su da se molekuli vode polako pretvaraju u neka crna jezgra koja su dosta podsećala na ćelije obolele od raka. Nešto što mislimo da je “neživo “ reaguje tako, a zamislite šta je sa nama jadnima kada čitamo vesti o nesrećama, slušamo folk i svakodnevnu buku. Predlažem vlasnicima i urednicima nekih televizija da nas filuju Šopenom, Mocartom i Bahom i narod će postati lepši i smireniji.

  Smatram li da osmeh čini osobu lepšom?
  Naravno, osmeh je moj zaštitni znak i trudim se da ga ne skidam s lica i onda kada mi nije sve po volji. Pobornik sam terapije smehom. Povremeno čak i nerviram okolinu takvim stavom. Ne podnosim namrštene i nadobudne i to nikada neće biti moj stil.

  Postoji li parfem po kojem ste prepoznatljivi?
  Parfeme stavljam  rukovodeći se trenutnim raspolženjem. Imam ih na desetine i uglavnom su to pokloni od sestre koja zivi u Italiji, supruga ili prijatelja. Ovih dana koristim Rosamor –Oscar De la Renta i  Due Jean Paul Gaultier.

  Šta jedna dama treba da ima obavezno u svom ormanu?
  Obavezno malu crnu haljinu, par elegantnih kostima, večiti džins, bele košulje, mnoštvo udobne garderobe za svakodnevne aktivnosti...

  Imate li vi u ormanu malu crnu haljinu?
  Imam više njih i malu crnu do kolena i “veliku “ crnu do članaka i onu srednje dužine. Crno se najlakše uklapa uz nakit i obuću i uvek deluje elegantno. Čak i ja koja ne volim ovu ne boju, nosim je kada haljine imaju taj kolorit.

  Ravna peta ili štikla?
  Sa svojih 177 cm sve mi je jedno. Za izlazak obavezno oblacčim visoke potpetice, drugarice se često našale da, za glavu viša od svih, odlično vidim šta se dešava.  U dnevnoj trk-varijanti kaubojke i patike su neizostavne.

  Da li garderoba šalje odredjene signale osobi koja je ispred?
  Garderoba šalje signale svima, ali je ključ za desifrovanje različit. Mnogi još ne shvataju “šta je pisac hteo da kaže i ,da li uopšte nešto govori u tom trenutku, svojom odećom ili je ona ono što je prvo bilo na dohvat ruke.”

  Svakog petka gledaoci mogu da gledaju vašu autorski emisiju Stil na Studiju B. Gde pronalazite inspiraciju za pripremanje emisije?
  Rukovodim se aktuelnim dešavanjima i teme često izniknu iz njih. Pristup modi koji se upražnjava u Stilu je drugačiji, emisije su tematske, istorijat gotovo obavezan segment , kao i pojedine rubrike. Svakog ponedeljka na kolegijumu definitivno iskristališemo temu, od brojnih ponudjenih. Sugestije primam sa svih strana i putem emaila dobijam preporuke gledalaca za naredne teme i emisije.

  Koliko je bitno uklopiti nakit sa ostalom garderobom?
  Privatno jako retko nosim nakit. Jedino burmu, koja ima drugačiju vrednost i značaj nikada ne skidam. Alergična sam na sve što nije zlato i retko stavim po neki komad, najcešće mindjuše. Za potrebe emisije koristim PS garderobu, aksesoar i nakit i vrlo sam zadovoljna kako sve to na ekranu deluje.

  Da li obradujete ponekad sebe masažom i kozmetičkim tretmanima?
  Masažu celog tela sam tek nedavno isprobala. Što se kozmetičara tiče posećujem salon Dragica poslednjih par godina i tamo s vremena na vreme priuštim sebi biološke tretmane, hranljive kreme masaže lica,manikir...

  Šta mislite o trendu estetskih korekcija na telu ?
  Ko zaista ima ozbiljne probleme i vidljive nedostatke ako želi treba da ih koriguje. Niko, medjutim, ne priča o kobnim posledicama i tragicčnim ishodima plastičnih operacija. Oni koji misle da će na taj način rešiti ljubavne, poslovne ili egzistencijalne probleme ipak bi trebalo da se posavetuju sa psihijatrima i psiholozima, a ne sa estetskim hirurzima.

  Ko jepo vama neprikosnovena osoba od stila kod nas?
  Kod nas jos uvek niko nije na tronu i niko nije neprikosnoven U svetu ih je bilo –Koko Sanel , Frida kalo, Greta Garbo...

Autor: Suzana Stanarević