Broj 8
Početna > Lepi i zdravi > POBEDITE STRES

POBEDITE STRES

Stres je neizbežan deo života svakog čoveka, predstavlja način na koji mentalno, fizički i emocionalno reagujemo na različita stanja i promene u životu. Borba protiv stresa treba da se zasniva na optimizmu, pozitivnom mišljenju, toleranciji i razumevanju. Spas od stresa krije se i u zdravom načinu života, a to podrazumeva redovne preglede radi otkrivanja potencijalnih smetnji.

Stres je napetost koja može biti različitog intenziteta, od blago uzbuđujuće, poželjne i motivišuće kada nam se dešavaju lepe stvari, do one koja preplavi osobu takvom jačinom da posledice mogu da budu nesagledive. Ova pojava ima i svoje fiziološke manifestacije: znojenje dlanova, ubrzano disanje i lupanje srca, bolove u želucu i leđima, ukočenost vrata ili ramena, glavobolju. Uzroci stresa su uvek individualni. Ista situacija za jednu osobu je podnošljiva, dok je za drugu potpuno poražavajući događaj koji je izbacuje iz životnog koloseka. Po intenzitetu i težini provokativnih situacija za najteži stres smatraju se smrt bliske osobe, teška i duga bolest, razvod, gubitak stana ili posla, svađa i nezadovoljstvo na radnom mestu. Zbog toga se kod osoba koje su pod stresom primećuje laka iritacija i netolerancija, čak i zbog nebitnih, malih razloga. Odatle kreću i frustracije, gubljenje živaca i vikanje na druge osobe bez nekog posebnog razloga. Treba još imati na umu da postoje i profesije koje izazivaju stres: piloti, menadžeri, lekari, novinari ili profesori na univerzitetima.

  Čaša vode za pozitivnu energiju

 Pošto je stres individualan problem, postoji mnogo načina na koji se on može sprečiti i lečiti. Opuštanje je veliki užitak, ali ko danas uopšte ima vremena za to? Logično je da tako razmišljamo u ovom turbulentnom vremenu u kojem živimo. Ipak, život bez stresa jeste nešto što vam je potrebno da biste mogli da funkcionišete normalno, a to možete postići na različite načine. Za početak, dovoljno je popiti čašu vode da bi vaše telo primilo pozitivnu energiju. Ako unosite nedovoljno vode u organizam, vaš mozak odmah reaguje umorom i slabom koncentracijom. Pozitivan efekat na vaš organizam imaće i konzumiranje limuna, pomorandže ili grejpfruta jer ove voćke imaju sastojke koji će vas momentano razbuditi. Limun posebno podstiče energiju i povećava koncentraciju, dovoljno je i da pomirišete limun pa da se osetite bolje, pošto miris utiče na dobro raspoloženje, podstiče osećaj sreće i osveženja. Trudite se da se opuštate kad god vam to vreme i obaveze dozvole. Usredsredite se na disanje, razmišljajte o svakom izdisaju i zamislite da sa njima izlazi sve što vas opterećuje. Malim trikovima postići ćete velike rezultate: uspećete da savladate najvećeg neprijatelja savremenog čoveka.

  Vodite zdrav život

 Međutim, povremene "male doze stresa" neophodne su za reaktiviranje imunog sistema, dok nasuprot tome, produženi stres slabi odbrambeni sistem i dovodi do bolesti. Našem organizmu prijaju fizičke promene u mozgu i telu koje stres izaziva. Ali postavlja se pitanje gde treba povući granicu? Teško je reći. Stres je prilično individualna stvar i samo od vas zavisi kako ćete ga dozirati. Bitno je da ste svesni činjenice da je moguće kanalisati stres i usmeriti ga u pravcu koji neće štetiti vašem organizmu. Učinite ono što je najvažnije - dobro se naspavajte svake večeri. Ujutru ćete se probuditi osveženi, čili i sasvim spremni za predstojeći dan u kojem vam stres neće moći ništa. San i biološki časovnik organizma veoma su važni, te se trudite da ih svojim obavezama na poslu, gde ste najviše izloženi stresnim situacijama, nikako ne poremetite. Spas od stresa krije se i u zdravom načinu života, a to podrazumeva redovne preglede radi otkrivanja potencijalnih smetnji, kontrole, pravilnu ishranu, rekreaciju i život bez zavisnosti od droge, pušenja ili alkohola. Borba protiv stresa treba da se zasniva na optimizmu, pozitivnom mišljenju, toleranciji i razumevanju. Naravno, prijateljstvo i ljubav su najbolji lekovi protiv stresa. Negovanje međuljudskih odnosa daje garanciju da će se stvoriti novi dobri odnosi, koji će pojačavati i fizički i psiholški imunitet.

  Po intenzitetu i težini provokativnih situacija za najteži stres smatraju se smrt bliske osobe, teška i duga bolest, razvod, gubitak stana ili posla, svađa i nezadovoljstvo na radnom mestu.

  Ako podjemo od definicije stresa u pitanju je mentalno i emocionalno, agresivno stanje organizma. Ono odgovor na spoljašnje uticaje na naše telo i može direktno da promeni naše zdravstveno stanje povećavajući broj otkucaja srca, povećanje krvnog pritiska, napetosti misića, povećanje razddražljivosti i depresije.

 Stres može da izazove povećanje krvnog pritiska, da smanji priliv kiseonika u mozak i uništi mnogo više neurona.

 Veoma je interesantna činjenica da je vreme svetskog prvenstva u futbalu,  veliki broj navijača koji su pod stesom što njihovi favoriti gube, češće dobijaju srčane udare.
Lekari i naučnici se slažu da je stres veoma loše za organizam. Ako se njegov uticaj produži i traje dugo to će neminovno negativno i loše uticati na srce.

 Da li je život bez stresa ono čemu težimo? Nemoguće je živeti i raditi, a nemati stres. Čak i ako bi otišli i ziveli u planinama, naš život bi bio ispunjen stresnim situacijama oko preživljavanja. Srah od divljih životinja, nemogućnost da se prehranimo…bili bi naši drugi stresni problemi.

 Ako je to ikako moguće treba izbegavati nepotrebne stresne situacije. Savezuju se vežbe dubokog disanje, kao i pozitivna vizualizacija prijatnih momenata.