Broj 8
Početna > Zanimljivosti > LJUBAVNA HEMIJA

LJUBAVNA HEMIJA

Zašto se zaljubljujemo i kakve se to hemijske promene događaju kad tako lako možemo da siđemo s uma? Šta se dešava sa nama kada se zaljubimo...

Zaljubljenost, ukoliko je ozbiljna, izaziva reakcije koje nisu samo naše subjektivno osećanje već imaju svoje medicinsko tumačenje. Osim što će vam srce svaki put ubrzano kucati kada ste u blizini voljenog bića, telo prožimati žmarci, a zenice se širiti mimo vaše volje, smenjivaće se i talasi vreline i hladnoće na koje nećete moći da utičete. Ovo su samo neki od simptoma “bolesti” zvane ljubav koju svi žele i od koje niko ne želi da trajno bude izlečen.     
 Kako ćete i kojim redosledom pobrojati simptome svoje zaljubljenosti je potpuno individualno i zavisi pre svega od vašeg temperamenta, pola i godina u kojima ste. Za razliku od svih drugih bolesti, kada se zaljubite osećaćete se poletno pa čak ćete imati utisak da ne postoji stvar na svetu koju nećete moći da uradite. Izoštriće vam se vaši osećaji i čula, smanjiće vam se apetit, a ubrzo ćeta se osloboditi I prehlade koja vas je mučila danima. Prema ljudima ćete postati tolerantniji i činiće vam se kao da ste sve vreme blago pripiti. Odavno je dokazano da je pojava zaljubljenosti povezana sa različitim hemijskim reakcijama koje se dešavaju u našem mozgu. U pojavi zaljubljenosti ne učestvuju samo nervne ćelije, već i određena specifična hemijska jedinjenja poput feniletilenamin (FEN), supstance koje ima u čokoladi. FEN je zapravo odgovoran što naše srce tako snažno kuca dok smo u blizini voljenog bića, on izaziva da se dlanovi više znoje a zenice rašire. Skače i nivo adrenalina u krvi koji takođe podstiče srce da sumanuto kuca, izoštre nam se čula i na kraju stvori osećaj euforije. Istovremeno počinju da deluju i endorfini, koji aktiviraju imuni sistem pa tako zaljubljivanjem postajemo  otporniji na prehlade!  

  Poljubac “na skeneru”

 Tokom ljubljenja u mozgu muškarca i žene se odvija ubrzana hemijska analiza pljuvačke partnera kroz koju oni ocenjuju koliko su zapravo genetski slični! Ženski mozak na primer skenira u kakvom je stanju imuni sistem muškarca sa kojim je. Dugo je bila nepoznanica zašto se veoma lepe žene zaljubljuju u  oniže, debele i već proćelave muškarce i u čemu je tajna njihove privlačnosti? Naučnici su odavno otkrili da, kada vidi dete, u ženinoj krvi poraste nivo progesterona, posebno kod onih koje priradaju tzv. Majčinskom tipu. Prirodu je lako prevariti, pa se tako slična reakcija unjenom telu može dogoditi kada vidi nekoga ko ih svojim proporcijama podseća na dete. Neki istraživači veruju da se zaljubljivanje događa pod dejstvom hormona progesterona, koji je, između ostalog, odgovoran i za roditeljski nagon majki.Tako se na kraju, uz pomoć hemije, odnosno hormona progesterona, pored lepotice često nađe mali, debeljuškast muškarac kome ona pripiše neodoljivost i seksipilnost. Tu se ne završava priča o hormonima i njihovom dejstvu na naš mozak. Tako na primer, nivo estrogena kod plavuša je viši nego kod brineta pa naučnici tu nalaze objašnjenje zašto muškarce više privlače svetlokose žene. Estrogen je odgovoran za plodnost žene, čineći njen karakter i spoljašnjost ženstvenijima i mekima što muškarci odlično osećaju.
 Iz svega navedenog možete shvatiti da kada se zaljubimo stanje naših čula i emocija, nisu u vlasti razuma. Iz zaljubljenosti se rađa ljubav a ona je energija koja koja stvara sreću, zadovoljstvo, blagost, spokojstvo, produhovljenost... Za ljubav je uvek potrebno dvoje i čovek je sam ne može pokrenuti ukoliko je usmeren na više od jedne osobe.