Broj 8
Početna > Zanimljivosti > EKSTRAVAGNTNE LEPOTICE

Orhideja

EKSTRAVAGNTNE LEPOTICE

Verovatno da među mnogobrojnim egzotičnim biljkama u biljnom carstvu nema većeg i življeg šarenila i prelepih oblika u cveću kao što ga ima u orhidejama. Njihovi oblici cvetova su fantastični. Odlikuje ih neobično šarenilo boja i interesantan i poseban način na koji rastu. Ove prelepe biljke veoma su značajne i atraktivne za ljubitelje cveća zbog divnog cveta. Potiču iz tropskih, vlažnih predela prašuma Amerike, Afrike, Azije i Australije.

Gajenje orhideje za amatere - ljubitelje cveća dosta je teško i složeno. Tropske i evropske sorte zahtevaju pažljivu negu i specifične uslove. Pojedine sorte uz malo veću pažnju i negu mogu se gajiti u stanu. Sve sorte orhideja uglavnom su višegodišnje biljke sa vrlo interesantnim žilama, koje se mogu razviti u krtolice ili u puzeće korenje. Ima ih sa stablom i bez stabla. Kod nekih lišće je tvrdo i kožasto, a kod drugih debelo, mesnato, duguljasto i prosto. Cvetovi orhideja su većinom poređani u grozdovima i klasovima, a kod nekih sorti stoje pojedinačno na svom jednostavnom stablu.
 U prirodi orhideje uzimaju hranu i vodu iz vazduha, koje u vlažnim tropskim predelima ima u izobilju, dok se sorte koje se gaje u stanu ili u staklenicima moraju veštački hraniti i mora im se stvoriti dovoljno vlažnog vazduha.

 Orhideje se razmnožavaju semenom i delenjem korena. Da bi se odgajile iz semena i procvetale, treba otprilike 8 - 10 godina, pa se zato pasioniranim ljubiteljima cveća preporučuje da kupe odgajane biljke. Najlakše je razmnožavati ih deljenjem korena na sledeći način: kada biljka procveta, koren treba iseći oštrim nožem na onoliko delova koliko ima zdravih okaca snabdevenih prividnim krtolicama.

  KAKO SE GAJE

 Za gajenje orhideja mora se uložiti dosta truda uz veliko strpljenje, da bi bilo očekivanog uspeha i radosti. Treba održati što pravilnije razdoblje rasta i mirovanja, jer je to karakteristično za pojedine sorte. Za gajenje u stanu treba izabrati sorte koje će u sobnim prostorijama imati dovoljno svetla, toplote i vazdušne vlage tako da pri pažljivoj i pravilnoj nezi mogu napredovati i cvetati. Mada je u sobi teže održati potrebnu vlagu ona se ipak može donekle stvoriti ako se biljka dva do tri puta dnevno orošava ostajalom vodom ili kišnicom, ali u kojoj nema kreča. Biljku treba ostaviti zimi da miruje, pošto je nemoguće pružiti joj potrebnu negu koja joj je potrebna.
 Orhideje traže laku, prozračnu i propustvljivu zemlju: deo grubog treseta u kojem ima dosta žila, dva dela barske mahovine koju treba prethodno vrelom vodom preliti, isprati osušiti i saseći na sitne komadiće. Sve ovo izmešati i dodati jedan deo suvog drveta od stare vrbe, javora, lipe ili toplole i nekoliko komadića drvenog ulja.
 U stanu je najjednostavnije gajiti orhideje na prozoru uz dovoljno svetlosti, bez promaje, gde se orhideje najlakše održavaju, i gde ima potrebne toplote i vlage. Leti se biljka iznosi napolje na svetlo mesto, zaklonjeno od jakog sunca, vetra i kiše. Najpogodnije su istočne verande gde biljke zagrejava jutarnje sunce. Orhideje se presađuju svake treće ili četvrte godine, naravno pošto precvetaju. Pri presađivanju treba paziti da se ne povrede žile.

  ORHIDEJE TRAŽE PAŽNJU

 Zalivanje se vrši vrlo pažljivo. Leti ih treba dobro zalivati i češće prskati vodom. Spoljna mahovina visećih gorskih orhideja mora se orošavati toliko da se i zemlja nakvasi. To ih osvežava. Prizemnim orhidejama voda se sipa lagano pored ivice saksije tako da vlaga postepeno pridolazi žilicama. U vreme zalivanja cela saksija može se staviti do ivice u mlaku vodu da bi se zemlja i odozdo dobro nakvasila. Orhideje takođe treba svakih 15 dana prehranjivati rastvorom prirodnih ili veštačkih đubriva. Preko zime biljka se zaliva svake druge ili treće nedelje. Prskati se mora svakog dana jednom, dva ili tri puta što naravno zavisi od sobne toplote, odnosno u hladnoj prostoriji ređe, a u toplijoj prostoriji češće. Prskanje (orošavanje) bijke je veoma potrebno i korisno kako za vreme cvetanja tako i za vreme mirovanja. Stvaranje vlažnog vazduha sprečava smežuravanje krtolica i sušenje sitnih žilica, a za vreme porasta oštećuju se mladi izdanci i pupoljci od suvog vazduha.
Ukoliko se odlučite da ovo predivni cveće gajite, nećete se pokajati jer će vam ono sav trud vratiti u vidu predivnog mirisa i pogleda.

   Simbol orhideja

 U drevnoj Kini orhideje su se često povezivale s plodnošću i oplodnjom i smatralo se da pomažu pri začeću i garantuju roditeljstvo. U antičkoj Grčkoj žene su verovale da pomoću korena cveta mogu kontrolisati pol nerođene dece. Štaviše, u Grčkoj taj je cvet bio toliko vezan uz žensku populaciju, da je čak jedan biljni rod orhideja (Paphiopedilum) dobio naziv prema hramu boginje ljubavi Afrodite.
Njena izuzetna lepota doprinela je da orhidaja danas ima status egzotičnog, prefinjenog i ekstravagantnog cveta uz koji povezujemo ljubav, romansu, erotiku i želju za intimnošću.