Broj 8

BUNDEVA

Bundeva sadrži veliki procenat vode (do 95%), a sasvim mali procenat masti, tako da je korisna u svim dijetama.
 Meso ili pulpa bundeve povoljno utiču na regulaciju probave. Količinu bundeve u prehrani trebali biste povećati ukoliko patite od zatvora, ukoliko imate osetljiv ili bolestan želudac i creva. Bundeva je prirodan diuretik pa bi trebalo da je jedu osobe s upalama mokraćnih kanala, upalom bubrega, žuči i bolesnom prostatom. Bundeva je lako probavljiva namirnica, ima malu energetsku vrednost, a sadrži značajnu količinu vitamina i minerala. Energetska vrednost bundeve je oko 26 kalorija na 100 grama. Posebno je bogata beta karotenom, vitaminom C, E i vitaminima B grupe, te mineralima kalijumom, kalcijumom i fosforom.  
   BUNDEVA NA STO NAČINA             
 Od bundeve možete pripremiti salatu, sok ili je koristi kod pripreme raznih slanih i slatkih jela. Bundevu narezanu na kockice ili seckane na neki drugi način možete kuvati na pari ili vodi, peći na roštilju ili je pohovati. Za kuvanje joj  je dovoljno oko 5 minuta. Kuvane bundeve možete upotrebiti s puterom, kao samostalno jelo ili prilog, za pripremu sosa i hladnih salata. Bundeva može biti sastavni deo variva, samostalno ili s drugim povrćem, kao deo nadeva za palačinke, savijače ili pite. Pečena bundeva može biti glavno jelo, samostalno ili u kombinaciji s mesom.
 Uz jela od bundeve koriste se začini poput peršuna, majčine dušice, kadulje, lovora, đumbira i cimeta.U ishrani se sve češće koristi i bundevino ulje. Ulje sadrži sve vitamine i minerale poput pulpe bundeve, ali u znatno većim količinama. Ulje sadrži korisne esencijalne masne kiseline, a zanimljivo je da je ulje bundeve izvor alfa linolenske oleinske kiseline koje često nedostaju u našoj tradicionalnoj kuhinji. Bundevino ulje se zbog svojih hranjivih i lekovitih svojstava ubraja u delikatesna ulja.
  SEMENKE PUNE MINERALA
 Semenke bundeve imaju takođe veliku hranjivu vrednost. Energetska vrednost semenki dvadeset je puta veća od mesnatog dela bundeve. Ali su one i znatno bogatije mineralima i vitaminima. Semenke bundeve su odlično sredstvo protiv crevnih parazita, a preporučuju se kod dečjih glista. Semenke treba oljuštiti neposredno pre upotrebe, kako bi se sačuvala njihova vrednost, ali se treba pripaziti da se ne ukloni tanka, sivkasto-zelenkasta opna.