Broj 79
Početna > Zanimljivosti > ŠTA VAS SPAJA?

TIPOVI VEZA

ŠTA VAS SPAJA?

Svi parovi se na drugačiji način nose sa srećnim i manje srećnim trenucima u vezi, ali ono što im je zajedničko jeste da se osećaju celima tek kada su zajedno. To je ono što stručnjaci za veze nazivaju nesvesnim uklapanjem, tj. pojavom kada ljudi jednostavno odgovaraju jedni drugima, a da o tome i ne razmišljaju previše

Svi mi imamo svoje psihološke temelje, svoje detalje iz života i tragove koje je on ostavio na nas. Oni sadrže i informacije o kojima inače ne govorimo, poput strahova, teskoba, odbrambenih mehanizama... Pri tom, imamo i podsvesnu sposobnost skeniranja takvih „tragova" kod drugih osoba, a one osobe koje nas najviše privuku upravo su one koje dele najviše zajedničkih tragova s nama. Dakle, svi tražimo sličnosti u iskustvima, ali, još značajnije, tražimo i različitosti.
 
  Suprotnosti se privlače - ako tražimo osobu koja će savršeno odgovarati našem karakteru, možemo da tražimo onu koja će biti potpuno ista kao i mi, ali najčešće tražimo nekoga od koga možemo da učimo, nekoga ko je razvio mehanizme nošenja sa životom koji su bolji od naših. Idealan partner tako postaje ona osoba koja se borila sa istim stvarima kroz život kao i mi, ali je razvila drugi, delotvorniji način za pobedu u toj borbi. Čini se da je naša druga polovina tako najbolja šansa za postizanje psihološke celovitosti.
 
  Iako nijedan odnos nije potpuno isti, psiholozi su uspeli da definišu nekoliko temeljnih tipova veza:
 
  „Roditelj i dete" - odnos koji se temelji na zavisnosti i poverenju, ali i tome da jedna strana veruje da će, postavši zavisna i puna potreba od partnera, osigurati to da se njihov partner stalno brine o njima. Druga osoba tako preuzima ulogu „roditelja" i u isto vreme negira svoju potrebu za „zavisnošću".
 
  „Gospodar i rob" - ovi partneri imaju problem sa autoritetom i kontrolom. Jedan partner se zbog svoje nesigurnosti može ponašati previše šefovski, a drugi ga, iz straha od preuzimanja odgovornosti, može slepo slediti.
 
  „Idol i obožavalac" - kada jedan partner drugog podiže na pijedestal.
 
  Osim toga, partneri se mogu pronaći i na temeljima velike sličnosti, kao što su, na primer, osobe koje ćete videti da nose iste majice, vole iste stvari i, još važnije, imaju averziju prema istim stvarima. Sve prepreke u vezi odstranjuju tako što se zajedničkim snagama bore protiv svega što im može naškoditi.
 
  U svojim vezama možete da pronađete elemente svih ovih tipova, tj. ne morate nužno pripadati samo jednom obliku. Takođe, kroz godine i godine veze, možemo se prebacivati iz jednih oblika u druge.
 
  Mnogo parova nije ni svesno da savršeno odgovaraju jedno drugom, sve dok veza ne sazri i naiđe na promene, tj. kada zajedničkim snagama moraju da se prilagode promenama. Tada može doći i do problema u vezi. Ako parovi osete da više ne mogu da komuniciraju kao nekada, tj. da su nekadašnji obrasci ponašanja jednostavno zastareli, veza puca. Ako to prebrode, ona postaje još jača.