Broj 79
Početna > Zanimljivosti > PROČITAJ ME!

GOVOR TELA NAS ODAJE

PROČITAJ ME!

Potrebno je samo nekoliko minuta da bismo odlučili da li nam se neko sviđa. U tome nam pomažu nesvesni pokreti i gestovi onoga koga gledamo

Prema rezultatima jednog istraživanja, na prvi utisak o nekome uglavnom utiče govor tela (55 odsto), ton, brzina i modulacija glasa (38 odsto), a tek 7 odsto se odnosi na ono što se govori. Pre nego što bilo šta izustimo, više od 80 odsto prvog utiska o sebi ostavljamo pogledom, načinom hoda i držanjem.
  Iako ponekad često donosimo brzopleta mišljenja o nekome, bazirana uglavnom na instinktu, činjenica je da je gotovo svaki detalj ličnosti vidljiv iz nečije pojave, držanja tela i načina na koji se osoba kreće. Brojni nesvesni znakovi i gestovi telom igraju veliku ulogu u zavođenju i utiču na to kako doživljavamo i vidimo jedni druge.
 
  Kada razgovaramo s ljudima koje ne poznajemo dobro (na primer, u poslovnim situacijama), naš pogled je usmeren u sagovornikove oči i nos. S prijateljima je situacija drugačija, pogled se spušta ispod očiju i pomera se u obliku trougla, od oka do oka preko nosa i usta. Jednom kada dođe do zavođenja, trougao postaje sve veći i veći jer se proširuje ka stopalima, uključujući celo telo. Što je zavođenje intenzivnije, to je veći i kontakt očima, sve više vremena gledamo i u sagovornikova usta.
 
  Koji ljudi nam se sviđaju
  Ono što razlikuje dobro zavođenje od startovanja koje je unapred osuđeno na neuspeh jeste da vas ništa neće spojiti bolje od imitiranja nečijih pokreta (kao u ogledalu). Ova teorija potvrđuje činjenicu da uglavnom volimo ljude koji liče na nas. Ako neko radi ono što i mi, osećamo da je ta osoba na istom nivou i istog raspoloženja kao i mi. Pa ipak, i tu treba biti pažljiv - dozvoljeno je samo kopiranje pozitivnih kretnji i govora tela, pa se zato potrudite da „uhvatite" duh te osobe a ne samo puke pokrete. Kada prvi put ugledamo nekog ko nas privlači, naše obrve se automatski dignu i spuste. Stručnjaci čak smatraju da je to jedan od najprepoznatljivijih neverbalnih znakova kojima se čovek služi.
 
  Šta da radite ako vam se neko dopada
  Obratite pažnju na to šta rade noge i ruke osobe sa kojom razgovarate, obično ih nesvesno okrećemo i usmeravamo prema osobi koja nam se sviđa. Čak i ako ne postoji kontakt očima, uvek okrenite telo ili deo tela (nogu, ruku, stopalo...) prema osobi koja vam se sviđa. Tako ćete dati znak da ste otvoreni i naklonjeni toj osobi. Ako se nekome sviđa ono što vidi, zenice mu postaju sve veće i veće, a takođe i učestalost treptanja. Ako vam se neko dopadne, tokom razgovora povećajte broj treptaja - ako se i vi sviđate toj osobi, nesvesno će i ona sama pokušati da uskladi svoje treptaje s vašima.
 
  Međutim, ne treba prosuđivati sviđate li se nekome na osnovu samo jednog znaka. Sedenje prekrštenih nogu ili ruku uglavnom se može protumačiti kao odbrambena poza koja govori - Drži se dalje od mene. Ali, može da znači i da vam je hladno, da ste imali naporan dan i slično. Ne brzajte sa zaključcima, nego sakupljajte znakove na gomilu. Sakupite najmanje četiri znaka kojima će vam neko nesvesno reći da mu se sviđate pre nego što sasvim poverujete u njih.