Broj 79
Početna > Putovanja > OSTRVO LAVANDE I VINA

HVAR

OSTRVO LAVANDE I VINA

Hvar je najsunčanije mesto u srednjoj Evropi i jedno od najlepših ostrva na Jadranu. Čisto more, miris soli i borove šume nećete osetiti nigde tako snažno kao na Hvaru, pa ne čudi što ga je Američki turistički magazin uvrstio među deset najlepših ostrva na svetu

Zahvaljujući blagoj klimi, toplim zimama i prijatnim letima, brojni turisti iz celog sveta rado posećuju Hvar. Najsunčanije ostrvo u Hrvatskoj, omiljeno je odredište poznatih iz celog sveta zbog autentičnosti, očuvane prirode, mirnih zaliva, čistog mora i dobre gastronomske ponude i zabave. Kroz istoriju su izgrađene brojne crkve, palate i vile, a sačuvana je i vinogradska tradicija i uzgajanje maslina. Bogato borovim šumama i mediteranskim rastinjem (lavandom, ruzmarinom) i hlađeno letnjim vetrovima, ostrvo je čak i u najtoplijim danima leta jedno od retkih mesta u Dalmaciji sa okrepljujućim vazduhom danju i prijatnim noćima. Ostrvo Hvar, kralj među dalmatinskim ostrvima, poznato je od antike po svom važnom strateškom i nautičkom položaju, bogatstvu istorijskih razdoblja, kulturnim i prirodnim spomenicima i književnosti.

  Harmonija čoveka i prirode
  Iako odvojenost od obale ponekad može da bude hendikep, s druge strane Hvar pruža zaštitu od gužvi na putevima i sličnih stvari koje, nažalost, dolaze s civilizacijom. Umesto toga, tu su prostrana polja lavande, drevna stabla maslina i vinogradi, u jedinstvenoj harmoniji čoveka i prirode. Sve što očekujete od svog odmora pronaći ćete ovde.
  Noćni život i arhitektura Hvara, izleti brodom na Paklena ostrva, peščane plaže, spoj antike i modernog u Starom Gradu, rajske plaže ispod borovih šuma Zavale... Ovo je samo delić onoga što vas čeka ukoliko se odlučite da letujete na ovom ostrvu. Bogato kulturno i istorijsko nasleđe Hvara, jedinstvena gastronomija i kristalno čisto more garancija su odmora koji nećete zaboraviti.

  Stari Grad
  Ovo je najstariji ostrvski grad u Evropi, datira od pre 2.000 godina i mesto je koje u isto vreme nudi apsolutni mir. Nalazi se na severnoj strani ostrva. Ovo je najstarije naselje na ostrvu, iz vremena antičke Grčke kada je osnovan kao nezavisan grad Faros. Glavni trg u Hvaru je napravljen 1575. pod uticajem venecijanske arhitekture iz toga perioda i poznat je kao najveći i najlepši trg u čitavoj Dalmaciji. Ovaj trg okružuju stare zgrade kao što su crkva Sv. Marka, stari zvonik, katedrala Sv. Stefana kao i ruševine Gotske palate.

  Plaže
  U samom gradu Hvaru nema plaže za kupanje, ali u njegovoj okolini, gde god da krenete, naići ćete na neku od uvala. Obavezno skoknite do Paklenih ostrva. Vožnja brodićem do ovog mesta traje četrdesetak minuta, a cena povratne karte je oko pet evra. Jedina šljunkovita plaža Palmižana, oduševiće vas lepotom. U neposrednoj blizini, za ljubitelje nudizma, prostire se stenovita plaža Jerolim. Sitnog šljunka ima i na jugozapadnoj strani koja je okrenuta otvorenom moru, kraj mesta Ivan Dolac, Zavala i Milna. Ali, jedno je sigurno, gde god na Hvaru otišli na kupanje, čeka vas kristalno prozirno, čisto i nezagađeno more. Ako želite da sretnete neku poznatu ličnost, posetite kamenu plažu Hula Hula, a ako vas privlači luksuz baldahina, uz najbolji šampanjac i jagode sa šlagom, svratite do plaže ispred hotela „Amfora". Najbolji, ali i najskuplji restoran je „Makondo". Nešto skromniji, ali po ukusu hrane ništa lošiji je restoran „Marinero".