Broj 79
Početna > Lepi i zdravi > INTEGRALNI PIRINAČ

ZDRAVA HRANA

INTEGRALNI PIRINAČ

Pirinač danas predstavlja osnovnu hranu polovine čovečanstva. On je, posle pšenice, najrasprostranjenija žitarica. Međutim, najčešće se upotrebljava njegova rafinisana varijanta, koja se ne može svrstati u zdravu hran

Pirinač se gaji na poljima sa puno vode, u tropskim i vlažnim krajevima, kao što su Kina, Indija, Japan i delovi SAD. Danas se pirinač najčešće rafinira, čime gubi dragocene hranljive materije sadržane u opni. Integralni pirinač je bogat složenim ugljenim hidratima, kalijumom, fosforom, vitaminom B i nijacinom. Siromašan je mastima, ali sadrži važne belančevine, tako da predstavlja najuravnoteženiju žitaricu, koja se najlakše vari i koja je po svojoj energiji najbliža čoveku.
 
  Hranljiv i lekovit, pirinač poseduje brojne kvalitete. Kao energetska namirnica, pirinač sadrži protide bogate esencijalnim amino-kiselinama i malo lipida. Opna koja ga obavija, bogata vlaknima, sadrži kalijum, magnezijum, selen i mangan, kao i masne kiseline i vitamin PP. Pored toga, tu je i koktel vitamina B, tj. biotin i vitamin B1, neophodan nervnom sistemu. Jedite naizmenično razne vrste pirinča kako biste iskoristili sve sastojke kontrolišući ravnotežu vlakana. Ako držite dijetu, preporučuje se integralni, jer brže zasiti i olakšava pražnjenje creva.
 
  Hranljivost
  Njegova opna je bogata biljnim vlaknima, vitaminima i oligoelementima. S obzirom na to da sadrži 43 mg magnezijuma, devet miligrama kalcijuma i 79 mg kalijuma u 100 g, mnogo je zanimljiviji sa stanovišta hranljive vrednosti nego rafinisani pirinač. Iako je podvrgnut specijalnom postupku pre nego što mu je skinuta opna, i rafinisani pirinač sadrži magnezijum, kalijum i kalcijum, ali u mnogo manjoj količini nego integralni (osam miligrama magnezijuma, 34 mg kalijuma i četiri miligrama kalcijuma u 100 g).

  Brzina pripremanja
  Integralni pirinač je manje obrađen od rafinisanog tako da se kuva 20 minuta. Ako ste u žurbi, bolje je da se opredelite za rafinisani jer će biti gotov za 10 minuta.

  Energija
  Sa 118 kcal u 100 g praktično je ravnopravan sa svojim rafinisanim konkurentom, ali sadrži nešto manje glicida (24,6 g). Sa 119 kcal i 26,3 g glicida u 100 g predstavlja odličan izvor energije koja se lako apsorbuje i zato zauzima značajno mesto u ishrani sportista.

  Vlakna koja stimulišu varenje
  Ako patite od opstipacije, vlakna iz opne pirinčanog zrna stimulišu pražnjenje creva. Uvrstite integralni pirinač u svoj jelovnik zajedno sa drugim namirnicama bogatim vlaknima i fermentisanim mlečnim proizvodima kako biste popravili crevnu floru. Pijte puno vode bogate magnezijumom i jedite polako. Ako opstipacija i dalje traje, konsultujte se sa lekarom. Predlog za desert: pomešajte usitnjene suve kajsije sa crvenim integralnim pirinčem. Dodajte pola jogurta i kafenu kašičicu meda. Sve promešajte i odmah popijte.

  Specifičan način ishrane
  Pirinač može da se konzumira u slučaju alergije na proteine iz kravljeg mleka, ili netolerancije na laktozu (prirodni mlečni šećer) zbog nedostatka enzima neophodnog za njeno varenje. Ako želite da povratite osećaj pijenja mleka, možete uzimati napitke na bazi pirinča.

  Netolerancija na gluten
  Ovde se zapravo radi o netoleranciji na određene proteine (prolamine) koji sadrže gluten iz pšenice, ječma i raži. Lečenje se sastoji u doživotnoj ishrani bez glutena, gde su se pirinač i kukuruz pokazali kao vrlo dragocene namirnice.
 
 
  Priprema integralnog pirinča


  velika šolja pirinča
  1,25 do 1,5 velike šolje vode
  prstohvat soli
 
  Pirinač sipati u veliku cediljku i potopiti u posudu s vodom. Kružnim pokretima isprati ga od sitnih čestica nečistoća. Vodu menjati nekoliko puta dok ne postane bistra. Ocediti pirinač i staviti ga u posudu za kuvanje i dodati potrebnu količinu vode. Može se ostaviti da odstoji dva-tri sata ili preko noći, što dovodi do njegovog omekšavanja i olakšava varenje. Preko leta nema potrebe potapati ga suviše dugo, jer može postati kašast.
  Pirinač kuvati u ekspres loncu na srednjoj temperaturi. Nakon ključanja, dodati so, zaključati poklopac šerpe i dovesti do punog pritiska. Smanjiti temperaturu i kuvati 50 minuta. Kad je pirinač gotov, skloniti sa ringle i pustiti da pritisak opadne.