Broj 79
Početna > Zanimljivosti > DECA KOPIRAJU RODITELJE

KAKAV RODITELJ, TAKVO DETE

DECA KOPIRAJU RODITELJE

Ono što činite kao roditelj utiče na razvoj vašeg deteta na mnogo načina. Treba da znate da nisu samo vaše roditeljske strategije te koje imaju uticaja, i vaše ponašanje detetu služi kao uzor. Tako su deci u mnogim situacijama roditelji primer za to kako treba da se ponašaju

Bilo bi dobro da razmislite o tome kako se ponašate pred decom i kako se izražavate dok međusobno komunicirate. Morate biti i u pripravnosti da promenite svoje ponašanje kad shvatite da svom detetu možda pružate loš primer. Takvo preispitivanje može dovesti do poboljšanja i kod vas, ali, što je još bitnije, i kod vašeg deteta.
 
  Budite svesni svog ponašanja
  Budite svesni stvari koje izgovarate i činite pred detetom i nemojte da se iznenadite kada vidite da se vaše ponašanje i stavovi odražavaju na njega. Želite li da se vaše dete ponaša drugačije, pre svega promenite svoje ponašanje, pa tek onda menjajte detetovo!
 
  Otvoreno komunicirajte
  Ukoliko ste otvoreni i iskreni prema vašem detetu, ono će znati to da ceni i uzvratiće vam istom merom. Uspostavljanje dobre komunikacije je ključni deo vašeg odnosa.
 
  Izrazite radost
  Život treba živeti, i zato dopustite svom detetu da vidi da život shvatate ozbiljno, ali i da uživate u njemu. Pokažite mu da je moguće, uz malo planiranja, da se postigne zadovoljavajuća ravnoteža između rada i uživanja u životu.
 
  Veština donošenja odluka
  Primer koji pružate svom detetu, kada se radi o donošenju odluka, pomoći će mu da se odlučnije ponaša kada za to dođe vreme. Zato je važno da mu slikovito objasnite način na koji vršite odabir i donosite odluke i to pokažete primerom.
 
  Podučavajte ga na razumljiv način

  Dok detetu pokušavate da pružite dobar uzor, pripazite da ga ne preopteretite viškom informacija. Neke situacije za dete znaju da budu isuviše komplikovane i zato razvijajte njegovo razumevanje ritmom koje će dete moći da sledi.
 
  Drugi uzori
  Imajte na umu da na vaše dete utiču i drugi uzori, kao što su njegovi učitelji ili neka osoba iz medija. Naravno, svako dete ima idola iz detinjstva, bilo da je reč o nekom liku iz stripa ili crtaća. Ipak, pripazite na uzore sa čijim sistemom vrednosti se ne slažete.
   Pripazite na rečnik kada ste sa detetom. Naravno, svakome se desi da tu i tamo opsuje, ali ukoliko psovke koristite u prisustvu deteta, nemojte da se začudite kako i ono zna „te ružne reči"