Broj 79
Početna > Lepi i zdravi > ČIR NA ŽELUCU

BOLEST MODERNOG VREMENA

ČIR NA ŽELUCU

Čir na želucu je hronično oboljenje koje se javlja četiri puta češće kod muškaraca nego kod žena. Saznajte kako nastaje i kako se leči

Čir je bolna ranica na sluzokoži želuca ili dvanaestopalačnog creva. Želudačna kiselina igra osnovnu ulogu u nastajanju ove bolesti jer normalna neoštećena sluzokoža, prekrivena slojem sluzi, štiti od delovanja kiseline koja se normalno luči u želucu i onemogućava stvaranje ranice.
 
  Oboljenje se sastoji, najčešće, od jedne ili, ređe, više ranica na sluzokoži želuca, obično u predelu njegove donje trećine, gde želudac prelazi u dvanaestopalačno crevo. Ranica je okrugla ili ovalna, sa pravilnim ivicama, široka od pola do dva centimetra, različite dubine.
 
  Uzroci nastanka
  Uzroci pojave čira na želucu nisu dovoljno istraženi. Poznato je da kod čiraša obično ima više kiseline u želucu nego što je to normalno i da je sluzokoža manje otporna na dejstvo kiseline nego kod zdravih osoba. Čir se češće javlja kod osoba koje se neuredno i nedovoljno hrane, koje jedu brzo, i to ljuto začinjenu hranu i piju alkoholna pića, kao i kod osoba koje se lako ljute i teže, ozbiljnije shvataju i podnose tegobe u životu nego normalne osobe.

  Simptomi
  Znaci oboljenja su bolovi razne jačine i različitog oblika, koji se javljaju gotovo uvek u isto doba, na jedan do tri sata posle jela. Probleme može ublažiti soda bikarbona ili ako se uzme malo hrane. Bolovi izazvani čirom na želucu nastaju periodično, obično s jeseni i s proleća, traju po nekoliko dana, pa prođu. Kod 85 odsto slučajeva čir na želucu se periodično smiruje. Ali, što bolest više napreduje, period bolova traje sve duže i razmak između dva perioda sa bolovima je sve kraći. Period praćen bolovima najčešće je praćen:
  1. Bolom u želucu, gorušicom, osećajem „nagrizanja" i „čupanja" u želucu koji se javlja usred noći ili između obroka i koji se mogu ublažiti upotrebom lekova koji razblažuju kiselinu ili uzimanjem male količine hrane.
  2. Bolom u predelu grudne kosti ili gornjeg dela abdomena koji često budi iz sna usred noći.
  3. Crnom stolicom.
  4. Mučninom.
  5. Povraćanjem.
  Jedna od čestih komplikacija čira na želucu je prisustvo krvi u izmetu, često u minimalnoj količini, zatim, ređe, povraćanje krvi. Krvarenje nastaje zbog toga što čir u razjedanju sluzokože želuca nagrize i neki manji ili veći krvni sud i otvara ga. Na krvarenje čira treba pomisliti uvek kada čiraš počne da bledi i da dobija nesvestice. Kada se sumnja na krvarenje iz čira na želucu, onda se krv, ukoliko nije već vidljiva, obavezno traži u laboratorijama hemijskim pregledom izmeta.

  Lečenje
  Da bi se izlečio od čira na želucu, bolesnik mora da promeni način života. Pre svega, treba da jede hranu koja nije jaka i ljuto začinjena, da ne pije nikakva alkoholna pića niti da puši. Treba dovoljno i uredno da spava i da se, kad god je to moguće, odmori posle jela.

  Prevencija
  Bolest se može sprečiti izbegavanjem stresnog života, koliko je to danas moguće, uzimanjem zdrave hrane, izbegavanjem korišćenja antireumatskih lekova, koji oštećuju sluzokožu želuca, da se ne poseže svaki put za andolom i aspirinom, jesti minimalno pet obroka dnevno, sa dosta voća i povrća, prestati sa pušenjem, jesti hranu bez masnoća i mleka, koja reguliše pH vrednost želudačne kiseline.