Broj 79
Početna > Lepi i zdravi > BILJKA ZA DOBRO RASPOLOŽENJE

ANIS

BILJKA ZA DOBRO RASPOLOŽENJE

Topli miris anisa pozitivno deluje na emocije i podstiče dobro raspoloženje, zbog čega se preporučuje protiv melanholije i teskobe. Zbog opuštajućeg delovanja, primenjuje se i protiv nesanice

Anis je jednogodišnja biljka koja potiče iz istočnog Sredozemlja i 4000 godina se uzgaja kao začinska i lekovita biljka. U drevnom Egiptu semenke anisa opisivane su kao delotvorno sredstvo za podsticanje mokrenja, protiv probavnih tegoba i za ublažavanje zubobolje. Anis se takođe upotrebljavao i u grčkoj medicini, Pitagora je verovao da on štiti od epileptičkih napada, dok ga je Hipokrat preporučivao protiv kašlja. Rimljani su ga upotrebljavali protiv lošeg zadaha, za očuvanje mladalačkog izgleda i sprečavanje ružnih snova. Anis je šire rasprostranjen u Evropi tokom srednjeg veka, a njegova primena u medicini bila je vrlo cenjena kroz istoriju. Upotrebljavali su ga u lečenju nesanice, raznih probavnih smetnji, kašlja, a koristio se i za uklanjanje neprijatnog mirisa iz usta. Danas, anis se u lekovite svrhe najčešće primenjuje u obliku čaja ili drugih preparata.
 
  Upotreba
  Semenke anisa sadrže od jedan do četiri odsto eteričnog ulja koje se dobija destilacijom vodenom parom. Ovo ulje se upotrebljava u farmaciji za sirupe protiv kašlja, u kozmetičkoj industriji kao mirisna komponenta sapuna, zubnih pasta i parfema, a koristi se i u prehrambenoj industriji za aromatizovanje nekih proizvoda. Odličan je za pospešivanje probave, ublažavanje želudačnih i crevnih problema i protiv nadimanja. Anis je i odlična pomoć kod raznih poremećaja disajnog sistema praćenih kašljem. Kao začin se najčešće dodaje pekarskim proizvodima i poslasticama. U Nemačkoj se dodaje ražanom hlebu, a u Sredozemlju i Aziji njime se začinjavaju meso i povrće.