Broj 78
Početna > Zanimljivosti > ZAŠTO ŽENE GLUME ORGAZAM

SEKS I LAŽI

ZAŠTO ŽENE GLUME ORGAZAM

Veliki broj žena nikada ne doživi orgazam, ali ga glume do savršenstva. Saznajte zašto

Doživljavanje orgazma je ono čemu teže i žene i muškarci, jer se smatra najvećim zadovoljstvom koje čovek može da doživi. Zato se oba partnera trude da do njega dođe pri svakom seksualnom odnosu. Orgazam pokazuje da su partneri seksualno zreli i zdravi, da je njihova emocionalna i seksualna veza primerena i kvalitetna, a u opštem medicinskom smislu da je psihičko i telesno stanje organizma u stanju harmonije.

Istraživanja pak na ovu temu najčešće nemaju neki naučni kredibilitet, ali pokazuju da je većina žena bar jednom u životu odglumila seksualni klimaks. Druge žene, opet, glume celog života. Najčešći razlog je što ne žele da se partner oseća loše ili krivim što nije uspeo da ih zadovolji, a ponekad se jednostavno umore i žele da se seks završi. Muškarci takođe snose deo krivice, jer su ispitanice u jednom istraživanju izjavile da su mnogi od njih opsednuti ženskim orgazmom, odnosno da nisu zadovoljni seksualnim odnosom ukoliko partnerka ne svrši. Zato je ženama pretvaranje najlakši izlaz iz situacije koja može da postane naporna i iscrpljujuća.

Ostali razlozi

Drugi, prilično čest, razlog za glumljenje je taj što veliki broj žena i ne traži nužno orgazam u seksualnom odnosu, nego im je važnija intimnost. Takav stav može da izazove negativne emocije kod nekih partnera, pa se neke od žena i iz tog razloga odlučuju na glumljenje.

Neke žene, opet, retko ili nikada ne mogu da postignu orgazam seksualnim odnosom. Ovo je mnogo češće nego što se misli, pa jedan deo njih takođe poseže za lažnim orgazmom da se muškarac ne bi osetio povređenim ili nedovoljno dobrim ljubavnikom.

Ponekad kod žena jednostavno ni ne postoji poseban interes za seksom, pa ga upražnjavaju samo zato što to želi njihov partner. U takvim situacijama se neretko događa glumljenje orgazma, a sve u svrhu toga da se na kakav-takav način spase veza.

Neki muškarci možda previše pokušavaju da dovedu ženu do orgazma, kao da su to sebi zadali kao cilj. Jedna od mogućih reakcija žene u toj situaciji je da ne želi da razočara partnera koji se toliko trudi, boji se odbijanja i nerazumevanja i ne želi da uvredi partnera, budući da izostanak orgazma nije njegova krivica. U retkim slučajevima događa se i da žena ima zdravstvenih problema, pa joj je orgazam neprijatno i bolno iskustvo.

U svakom slučaju, najbolje bi bilo da partneri mogu otvoreno da razgovaraju o tome, kao i o svim drugim problemima u svojoj vezi. Muškarci bi trebalo da razumeju ženske razloge i ne bi trebalo da insistiraju na pružanju orgazma ukoliko partnerki on i nije od presudne važnosti. Ljubav, razumevanje i dijalog najvažniji su i u ovoj, kao i u bilo kojoj sličnoj situaciji.

Može li muškarac da „provali"?
Glumljenje orgazma ne zahteva posebnu veštinu. Čvrsto stiskanje u ključnim trenucima, glasni uzdasi i duboko disanje, grimase na licu ili bilo šta bar malo dramatično ili „klimaktično". Skoro nijedan muškarac, koliko god dobar ljubavnik bio, ne može da prepozna da li je orgazam autentičan ili ne.

30 do 40 odsto nikada ne dosegne vrhunac!?
Po nekim američkim istraživanjima, do 30 pa i do 40 odsto žena nikada ne doživi orgazam, a oko 60 odsto ga ne doživljava pri svakom odnosu. Stručnjaci tvrde da veliki broj žena veoma lako odustaje od toga da doživi orgazam, što se, ne samo u našoj sredini, u velikoj meri povezuje sa vaspitanjem, tradicijom, patrijarhalnom kulturom... Takođe se tvrdi da, pošto ženski orgazam nije neophodan za reprodukciju, za razliku od muške impotencije, onda se od njega lakše odustaje.