Broj 78
Početna > Lepi i zdravi > TRUDOVI I POROĐAJ

ČETRDESETA NEDELJA TRUDNOĆE

TRUDOVI I POROĐAJ

Konačno, došao je i taj dugo iščekivani dan. Saznajte koji su pokazatelji da je porođaj počeo...

Malo je verovatno da nećete prepoznati početak trudova budući da su znaci, kad dođu, nepogrešivi. Postoje tri glavna pokazatelja da će trudovi početi, a ti pokazatelji mogu da se pojave bilo kojim redom. Kada se jedan od njih ili više njih javi, odmah treba da obavestite doktora ili babicu.
Nagoveštaj 1: Zaštitni čep koji je zatvarao grlić materice odlazi niz vaginu. Obično se pojavljuje kao mala količina krvave sluzi. Do nagoveštaja dolazi pre nego što trudovi počnu ili u toku prve faze trudova.
Nagoveštaj 2: Pucanje vodenjaka. Membrana amnionske kese u kojoj je beba plivala puca, usled čega iz vagine počne da curi bistra tečnost ili izbije u obliku mlaza. Ako je tečnost žuta, zelenkasta ili smeđa, morate odmah da idete u bolnicu zato što beba može biti ugrožena. Voda može da poteče više sati pre početka trudova ili kada su trudovi uveliko počeli.
Nagoveštaj 3: Kontrakcije. Redovno stezanje mišića materice odvija se sve vreme dok traju trudovi. U prvoj fazi kontrakcije tanje i šire grlić tako što ga potpuno zatvaraju i otvaraju do 10 centimetara širine; u drugoj fazi one pomažu bebi da siđe niz vaginu, a posle porođaja izbacuju posteljicu. Za većinu žena kontrakcije izgledaju kao bolovi kod menstruacije. Kontrakcije mogu da budu praćene neprijatnim bolom u leđima, mučninom i dijarejom.

FAZE TRUDOVA

Prva faza
Postoje tri faze trudova i prva je obično najduža, a traje do 12 časova za prvu bebu. Kontrakcije koje su možda počele blago i retko, biće na kraju prve faze veoma jake i sve češće. Kada počnu da se javljaju redovno svakih 10 minuta ili kada svaka traje oko 45 sekundi, trebalo bi da počnete da se spremate za bolnicu ili da pozovete babicu ukoliko ćete rađati kod kuće. Kad dođete u bolnicu ili babica dođe kod vas, bićete pregledani da se vidi koliko se grlić proširio, a proveriće se i vaš krvni pritisak. Iako ćete u velikom delu prve faze moći da prilično normalno vladate situacijom, trebalo bi da imate nekoga pokraj sebe. Za vreme ovih faza moraćete da jedete više lakih obroka zato što vaše telo mora mnogo da se napreže i potrebno mu je mnogo energije.
Pri kraju prve faze ući ćete u takozvanu prelaznu fazu koja može da traje od nekoliko minuta do jedan sat. Tokom ovog perioda vaša beba se kreće kroz porođajni kanal i osećaćete pritisak na anus, što će vas naterati da se napinjete iako grlić nije potpuno proširen. Korišćenjem tehnika disanja koje ste naučili uspećete da kontrolišete ovaj poriv.


Druga faza

Kada se grlić do kraja raširi i kada počnete da se napinjete da biste izbacili bebu napolje, ušli ste u drugu fazu. Ona može da traje od pola pa do dva sata i više. Kada babica ugleda glavu bebe, reći će vam da počnete da se napinjete. Kada glava stigne do vaginalnog otvora, biće vam rečeno da dišete u kratkim razmacima da bi glava izlazila što je moguće sporije. To omogućuje koži i mišiću perineuma da se istegne da bi glava mogla da prođe. Ako izgleda da biste mogli gadno da se pocepate, može se uraditi epiziotomija, mali rez između vagine i anusa. Kada glava izađe, telo bebe će uslediti veoma brzo. Čim se beba rodi, biće podignuta na vaš stomak da je vidite. Pupčana vrpca će biti zavezana i prerezana, babica će uzeti bebu da vidi da li je dobro i da li diše kako treba. Možda ćete poželeti da odmah stavite bebu na grudi. Svakako ćete poželeti da joj se divite zajedno sa partnerom i da joj poželite dobrodošlicu na svet.

Treća faza
Završna faza je izbacivanje posteljice, a obično traje manje od pola sata. Može vam biti ponuđena injekcija za ubrzavanje izbacivanja posteljice. Babica će proveriti da li je posteljica cela i da ništa nije ostalo u vama. Ako ste imali epiziotomiju, biće zašivena.

Vi i vaše telo
Verovatno ćete nestrpljivo očekivati da počnu trudovi, budući da se vaš termin približava. Ako se ništa ne desi do termina, nastojte da ne budete razočarani; samo oko pet odsto beba stvarno dolazi na svet na očekivani dan. Zaposlite se nečim i pravite planove za svaki dan da ne biste samo sedeli i čekali da se nešto desi. Kada ste već blizu termina, imaćete više samopouzdanja ako nosite sanitarni peškir u slučaju da vam pukne vodenjak.

Razvoj bebe
Beba je sklupčana, sa glavom okrenutom prema dole, u fetalnom položaju sa skupljenim nogama, očekujući da se rodi. Dugačka je oko 50 centimetara i teška oko 3,4 kilograma.