Broj 78
Početna > Lepi i zdravi > ŠTA JE ALOPECIJA?

UZROCI GUBITKA KOSE

ŠTA JE ALOPECIJA?

Alopecija je nedostatak kose i prema rasprostranjenosti može da zahvati manja ili veća područja kože. Uzroci opadanja vlasi mogu da budu različiti spoljašnji ili unutrašnji faktori

Postoje dva tipa alopecije. Tip gde dolazi do ponovnog izrastanja dlake na koži i potpuna obnova dlaka dok kod drugog tipa ne dolazi do obnavljanja kose. Alopecija areata (gubljenje kose u pečatima) i androgenetska alopecija predstavljaju privremeni gubitak kose i ne nastaju kao rezultat oštećenja korena kose.

Androgenetska alopecija
Nasledno proređivanje kose poznato i kao androgenetska alopecija javlja se kod polovine populacije muškaraca oko 40. godine života pa je mnogi smatraju normalnim procesom starenja kod muškaraca. Predstavlja najčešći uzrok gubitka kose kod muškaraca i žena. Javlja se kod genetski predisponiranih osoba i započinje u pubertetu pod uticajem androgenih hormona.

Alopecija areata (ćelavost na pečate)
Predstavlja lokalizovani gubitak dlake u ovalnim ili okruglim poljima bez vidljivih znakova zapaljenja. Najčešće se manifestuje na glavi, genitalijama i bradi. Ponekad gubitak obrva i trepavica može predstavljati jedini znak oboljenja. Alopecija totalis predstavlja gubitak svih dlaka na glavi i obrvama, dok alopecija universalis predstavlja krajnji stadijum areatne alopecije, tj. potpuni gubitak dlaka na koži čitavog tela. Ponekad je udružena s drugim autoimunim oboljenjima.

Zašto kosa opada
- Opadanje kose ponekad se dešava zbog upalnih žarišta u organizmu, kao što su, na primer, bolesni zubi, hronične upale sinusa, krajnika, jajnika... U tim slučajevima je ograničeno kružno opadanje kose, alopecija areata.
- Mnogi ljudi svakog jutra panično broje otpale vlasi na jastuku. Ako na jastuku ili češlju primetite desetak opalih vlasi ili ako kosa nešto jače opada u proleće i jesen, nema razloga za paniku jer je to normalna pojava. Ali, ako je broj opalih vlasi veći od 100 i to traje mesecima, tada treba zatražiti pomoć dermatologa.
- Uzroci opadanja kose mogu da budu različiti spoljašnji ili unutrašnji faktori. Spoljašnji, koji najčešće oštećuju kosu, jesu povrede temena, dugotrajni mehanički pritisak na teme zbog čvrstog stezanja pletenica ili nervoznog čupkanja kose. Osim toga, kosa može da bude oštećena i hemikalijama. Ravnomerno opadanje kose na celom temenu često izazivaju hormonski poremećaji, kao što su pojačani ili smanjeni rad štitaste žlezde, na primer. A pod uticajem hormona, kosa može da opada jače posle porođaja, pobačaja i u klimaksu.
- Mušku ćelavost (visoko čelo) ili gubitak kose na vrhu temena, prouzrokuju nasledni faktori i muški polni hormon testosteron. Ćelavi muškarci imaju veći nivo testosterona.
- Kosa opada i posle akutnih zaraznih bolesti propraćenih visokom temperaturom (šarlah, tifus, grip), kao i kod hroničnih bolesti (maligne bolesti, TBC), ali i zbog anemije prouzrokovane manjkom gvožđa ili posle naglih i strogih dijeta. Javlja se i prilikom uzimanja različitih lekova za lečenje malignih bolesti (citostatici) ili za sprečavanje zgrušavanja krvi (antikoagulanti). Ne treba zaboraviti ni stres, koji je čest uzrok opadanja kose.