Broj 78
Početna > Zanimljivosti > OPASNOST NA PUTU ILI MIT?

ŽENE ZA VOLANOM

OPASNOST NA PUTU ILI MIT?

Još pre nekoliko vekova pojavile su se prve žene-vozači. Tokom vladavine kralja Luja XV u 18. veku u Francuskoj, žene su počele da upravljaju kočijama po pariskim ulicama. To je prouzrokovalo mnoge saobraćajne probleme jer su kočijaši često, umesto na ulicu, gledali za svojim „koleginicama".

I dok je pre tridesetak godina vrlo malo žena imalo položen vozački ispit, danas se njihov broj kudikamo povećao. Međutim, odmah im je zalepljena etiketa loših vozača. Ali, jesu li žene zaista loši vozači ili su samo žrtva kleveta?

Predrasude
Postoji opšteprihvaćena tvrdnja da su žene, starije osobe, a po najnovijim istraživanjima, i homoseksualci muškog pola - loši vozači. Većina ljudi kada vidi automobil koji sporo vozi ili čini neke očigledne saobraćajne prekršaje, odmah posumnja da je reč o ženi za volanom. I dok je, nažalost, u većini slučajeva tako, ove tvrdnje razotkrivaju zanimljivu priču.
Mnoge predrasude povezuju žene i lošu vožnju zbog njihovog slabijeg snalaženja u prostoru, ali pre nego što poverujete u to da su muškarci bolji u tome, a žene u komunikaciji, znajte da nije sve tako jednostavno kao što se na prvi pogled čini. I dok se muškarci bolje snalaze u pisanim zadacima i onima koji zahtevaju procenu brzine, žene podjednako dobro kao i muškarci rešavaju zadatke koji zahtevaju višestruke korake da bi se došlo do rešenja, kao i pri rešavanju trodimenzionalnih zadataka. Istraživanja takođe ističu da dečaci imaju više iskustva s aktivnostima koje pridonose razvoju snalaženja u prostoru i da se više od devojčica podstiču da istražuju okolinu. Zato se treba zapitati da li je prostorna snalažljivost nešto sa čime se dečaci rađaju ili je to pitanje vaspitanja i socijalizacije jer se kod devojčica ovakav način ponašanja većinom potiskuje i smatra nepoželjnim.
To dokazuje i rešavanje zadataka koji zahtevaju prostorno snalaženje na papiru, pri čemu i dečaci i devojčice imaju iste rezultate, pa se došlo do zaključka da je problem primarno u socijalizaciji, a ne u nedostatku sposobnosti.

Ipak...
Pa ipak, MUŠKARCI su uglavnom krivci za većinu saobraćajnih nesreća i često su njihove žrtve. Testosteron, tendencija ka velikoj brzini i „divljanju" na ulici uzrok su brojnih nesreća.

Zato, kada se sledeći put nađete u rukama žene vozača taksija, tramvaja pa čak i aviona, ne paničite, jer se nalazite, možda ne u tako brzim, ali sigurno u opreznijim i zato sigurnijim rukama.

Žene vozače je teže zadovoljiti
Rezultati jednog istraživanja su pokazali da su žene vozači manje zadovoljne svojim automobilima od muškaraca. Ispitanici su imali zadatak da odgovore na 70 pitanja o onome šta vole i šta ne vole na svojim automobilima. Žene su statistički bile manje zadovoljne u svim oblastima testa, pa su prijavile 212 problema na 100 vozila, u poređenju sa 191 koliko su prijavili muškarci. Razlog ovakvih rezultata delimično se nalazi u činjenici da muškarci teže skupljim automobilima, koji su generalno bolji. Žene radije kupuju pristupačnije marke. Istovremeno, muškarci automobile doživljavaju kao igračke ili statusne simbole, dok žene razmišljaju praktično.