Broj 78

KRIT

Ostrvo jedinstveno po raznolikosti prirodnih lepota i bogatstvu tragova prošlosti, što ga čini pravim predstavnikom lepote Mediterana

Krit je peto ostrvo po veličini u Mediteranu, najjužnije, najveće, i po mnogo čemu najvažnije grčko ostrvo. Nalazi se na raskrsnici Evrope, Azije i Afrike, i zbog svog geografskog položaja važi za jedno od najtoplijih ostrva Evrope. Na severu ga zapljuskuje Kritsko more, a na jugu Libijsko. Krit je osoben svet, država za sebe u okviru grčke države. Kolevka visoko razvijene minojske civilizacije, prve civilizacije evropskog kontinenta, koja je nastala pre više od 4000 godina. Proslavljen je u grčkoj mitologiji kao mesto rođenja boga Zevsa. Krit ima dragocene spomenike i iz hrišćanske ere. Na ostrvu se nalaze crkve ranog hrišćanskog perioda, riznice fresaka iz 5. i 6. veka. Pored bogatih tragova prošlosti, posebnost ovog ostrva čini dužina obale od 1046 kilometara sa mnogo uvala i rtova, kao i dugih peščanih plaža od kojih 61 ispunjava standarde evropske „plave zastave” za čistoću vode. Atraktivnosti ostrva doprinose turistička naselja sa savremenim hotelima. Spoj tradicije i savremenog načina življenja, kao i tradicionalna gostoljubivost meštana, učiniće da Krit postane mesto kome ćete se iznova vraćati.

Hanja
Jedno od najživopisnijih mesta na ostrvu, kome tragovi prošlosti daju poseban šarm. Do 1972. godine Hanja je bila glavni grad Krita. Danas je drugi po veličini, glavni grad istoimene oblasti i najveći grad zapadnog Krita, sa oko 60.000 stanovnika. Od aerodroma u Akrotiriju udaljen je 14 kilometara. U minojsko doba Kidonija, kako se tada nazivala Hanja, bila je važan grad-palata koji je kasnije nastavio svoj razvoj u antičko doba, pod rimskom, vizantijskom, venecijanskom i turskom vlašću. Hanja je dva grada u jednom. Šetnja starim srednjovekovnim delom u kome su prodavnice suvenira i taverne iz kojih dopiru zvuci buzukija, kao i novim delom grada sa velikom lukom, venecijanskim svetionikom, džamijom, i kućama iz venecijanskog i turskog perioda, putovanje je kroz istoriju.
U blizini Hanje pronađene su kamene ploče ispisane linearnim B-pismom, do danas nedešifrovanim, koje predstavlja prve tragove pismenosti u Evropi. Elefterios Venizelos, otac moderne grčke države, rođen je na Kritu, i njegov grob je na uzvišenju iznad Hanje. Jedna od atrakcija je i agora u obliku krsta, pokrivena pijaca, gde je pazarnim danima najveća ponuda sveže ribe, proizvoda od masline kao i čuvenih vina. Na samo 10 kilometara od Hanje nalaze se turistička mesta Kalamaki, Agija Marina i Platanjas koje karakterišu dugačka peščana plaža, hotelski kompleksi i moderni noćni klubovi.

Retimno
Retimno je mešavina savremenog i starinskog gospodstva i šarma. Treći po veličini na Kritu, sa 30.000 stanovnika, glavni je grad istoimene oblasti. Nalazi se između Irakliona i Hanje.
U 4. veku pre nove ere bio je poznat pod nazivom Ritimna, i bio je grad-država. Grad nije imao veću stratešku važnost na ostrvu sve do dolaska Venecijanaca koji ostavljaju trag, posebno u arhitekturi. Autentičan izgled starom delu grada daju venecijanska luka, uske kamene uličice, fontane, zgrade koje datiraju iz 16. veka, džamije i minareti iz turskog perioda. Grad krasi i mletačka tvrđava Forteca, koja dominira gradom i u čijem se teatru organizuju koncerti, vinske svetkovine čija je tradicija duga 500 godina, izložbe i predavanja.
Peščana plaža i šetalište u centru grada dugi su 12 kilometara i okružuju grad na istoku, dok je na zapadu obala stenovita, a iza nje je peščana plaža Georgiopoli, duga 10 kilometara.

Kavros
Kavros je mesto blizu jezera Kurnas, jedinog slatkovodnog jezera na Kritu. Nalazi se 45 kilometara od Hanje i 18 kilometara od Retimna. U njemu se nalaze brojne taverne karakterističnog etnoizgleda kao i mnogobrojne radnje, butici, barovi, restorani.

Georgiopoli
Georgiopoli je manje ribarsko mesto koje se nalazi 43 kilometra istočno od Hanje i 22 kilometra od Retimna. Mesto je nazvano po nekadašnjem grčkom princu Džordžu, koji je bio vezir Krita poslednjih godina Otomanske imperije. Nalazi se na ušću tri manje reke.
Danas je ovo poznato turističko mesto ispunjeno brojnim sadržajima poput taverni, butika, mnogobrojnih kafea, malih hotela i apartmanskih blokova. Najveće atrakcije ovog mesta su njegova peščana plaža duga 9 kilometara, obližnje jezero Kurnas, kao i blizina plaže Kalamaki.

Izleti

Ostrvo Gramvusa
Smatra se da je Homer Gramvusu opisao kao ostrvo sa bronzanim utvrđenjem na vrhu, gde je Eol živeo sa svojom decom. Jednočasovna vožnja brodom i razgledanje pećina. Po dolasku na ostrvo odlazak na plato visok 137 metara, gde sledi obilazak venecijanske tvrđave. Potom odlazak u lagunu Balos. Dvočasovni boravak na plaži, kao i plovidba do luke Kisamos.

Knosos
Po dolasku u Iraklion slobodno vreme za individualno razgledanje centra grada. Poseta Arheološkom muzeju , palati Knosos, poseta teatru i prolaskom Kraljevskim putem koji važi za prvi evropski put.

Klisura Samarija
Klisura Samarija je u sklopu Belih planina na zapadu Krita. Klisura je najduža u Evropi (18 kilometara), duboka i do 300 metara, a na pojedinim mestima je široka dva do tri metra.
Pešačenje kroz netaknutu prirodu završava se u mestu Agija Rumeli, odakle se brodom ide do zaliva Sugija.

Santorini
Dvočasovna vožnja hidrogliserom do luke Atinios na Santoriniju. Obilazak grada Fire, odakle se pruža pogled na vulkan i Kalderu. Odlazak na Kamari plažu, poseta vinariji i muzeju vina, obilazak sela Ija, najživopisnije mesto ostrva poznato po atmosferi i zalasku sunca. Poseta mestu Pirgos, za koje se kaže da ima više crkava nego kuća, a crkve su bele sa plavim kupolama.