Broj 78
Početna > Lepi i zdravi > BES PROTIV ZDRAVLJA

IZBACITE LJUTNJU IZ SEBE

BES PROTIV ZDRAVLJA

Kada se zbog nečega u trenutku razbesnimo, često nismo sasvim odgovorni za svoje reči i postupke. U afektu obično kažemo ili uradimo nešto što inače ne bismo i što može da povredi i nas i druge. Osim toga, napadi besa mogu da imaju negativan uticaj na zdravlje, pa je važno da naučimo da se nosimo sa njima.

Obuzdavanje poplave osećanja je uglavnom veoma teško. Ali, kada je ljutnja u pitanju, granica bi trebalo da postoji jer se vrlo lako može dogoditi da učinimo nešto zbog čega ćemo kasnije zažaliti. Ako se osećate umorno, radije izbegavajte konflikte jer nas umor može učiniti razdražljivim i sklonim svađi. Takođe, potrudite se da uvek isplanirate dnevne obaveze, jer neorganizovanost obično vodi do haosa koji podstiče osećaj ljutnje i nemoći.

Posledice besa
Kad se kontroliše, bes ima malo posledica po zdravlje i ne utiče bitno na međuljudske odnose. Često dobro kontrolisana ljutnja čak može i da motiviše osobu na pozitivne promene onoga što nije dobro u njenom okruženju. Ipak, mnogo su češće negativne posledice besa koji, ukoliko dugo traje, može da se odrazi na zdravlje. Bes se povezuje sa srčanim problemima jer dolazi do smanjenja elastičnosti krvnih sudova. Naime, hormoni koji se izlučuju zbog stresa stežu krvne sudove, podižu krvni pritisak i ubrzavaju otkucaje srca.

Bes u našem telu proizvodi hemikalije koje nisu previše pogodne za normalan rad organizma, a pri tom se ubrzava rad srca, dolazi do napinjanja mišića i celovite napetosti i pojačanja čula. Takvo kratkotrajno stanje neće imati većih posledica, ali ako potraje, može da izazove opasan porast krvnog pritiska, migrene, probleme sa želucem i pad imunog sistema.

Uticaj na emocije podrazumeva, između ostalog, i traženje osvete, ali i uništenje samopouzdanja. Bes je loša stvar, a ako ne možemo da ga se rešimo, sve to može da rezultira depresijom.

Kako se smiriti?
Odabrati „napuštanje besa" možete jedino vi sami i niko drugi umesto vas. To ne znači da ćete frustracije zadržati u sebi, ali možda možete da ih kanališete na kvalitetniji način, koji će učiniti da se nakon nekog vremena osećate bolje. Pomoći će ako imate na umu da ste se smirili zbog svoje dobrobiti, ne zbog drugih, i da i dalje niste potpuno prešli preko događaja koji vas je razbesneo.

A ako vam se i dogodi da vas poplavi osećaj ljutnje, pre nego što reagujete i kažete nešto zbog čega ćete kasnije zažaliti, uradite sledeće:

- Duboko udahnite i izbrojte do deset.
- Razmotrite konfliktnu situaciju i iz druge perspektive, ne samo svoje - na taj način ćete utvrditi da li postoji opravdanje za vašu ljutnju.
- Razmotrite razloge zbog kojih se tako osećate - koncentrišite se na ono što vas je posebno uznemirilo, a nakon toga delujte u pozitivnom smeru kada vas ljutnja prođe.