Broj 77
Početna > Lepi i zdravi > UBLAŽAVANJE BOLA I KOMPLIKACIJE U TOKU POROĐAJA

TRIDESET OSMA I TRIDESET DEVETA NEDELJA

UBLAŽAVANJE BOLA I KOMPLIKACIJE U TOKU POROĐAJA

Ponekad trudovi moraju da budu izazvani zbog problema kao što je preeklapsija, krvarenje, dijabetes ili prolazak termina.

U tehnike indukcije spadaju:


Prstenovi
Prostaglandini su prirodni hormoni koji doprinose širenju grlića materice. Sintetički oblik prostaglandina, u obliku prstena ili gela, stavlja se unutar grlića da ga omekša i istanji. Potrebna su dva-tri tretmana pre nego što trudovi počnu.


Veštačko probijanje membrane (VPM)
Ovo podrazumeva probijanje membrane amniotske kese. Kada se one probiju, oslobađaju se prostaglandini iz amniotske tečnosti i slede trudovi.


Sintocinonski drip
Ovde je reč o koncentrisanoj sintetičkoj formi oksitocina, prirodnog toksina koji tera matericu na kontrakciju. Dat preko intravenoznog dripa, on brzo deluje i dovodi do kontrakcija koje mogu da budu jače od kontrakcija prirodnih trudova.

Epidural
Lokalni anestetik koji se ubrizgava između vaše kičme i kičmene moždine, otupljujući nerve koji opslužuju matericu. Epidural ili blokada kičme može se koristiti kod carskog reza zato što omogućuje majci da bude budna dok se beba rađa.

Vi i vaše telo
Primetićete da se beba sada manje kreće kada se glava nalazi u donjem delu materice.

Razvoj bebe
Beba je nabacila mast tako da sada deluje zaobljeno i koža ima lepu ružičastu boju. Kosa može da bude duga čak 5 centimetara. Spoljni sloj koji je štitio kožu od amniotske tečnosti počinje da se rastvara. U ovoj fazi vaše trudnoće beba je dugačka oko 48 centimetara i teška oko 2,9 kilograma.

TRIDESET DEVETA NEDELJA: KOMPLIKACIJE U TOKU POROĐAJA

Idealan položaj za vašu bebu prilikom rađanja jeste da njena glava leži dole s potiljkom oslonjenim na vaš abdomen. Ponekad se beba nalazi u nepravilnom položaju koji može da iskomplikuje porođaj, ali to ne znači da beba ne može da se rodi na normalan način. Okcipitoposteriorni položaj znači da beba leži s leđima okrenutim prema vašim leđima i ako ne uspe da se okrene, rodiće se normalno, ali će lice biti okrenuto prema gore. Ovakav način ležanja često dovodi do dugih trudova kod kojih strašno bole leđa.
Kod dubokog poprečnog zastoja glava delimično rotira u porođajnom kanalu i onda se zaglavi sa licem prema jednom boku. Bebi će biti potrebna pomoć da bi izašla. Ovo može ponekad da se desi i ako se greškom previše napinjete u drugoj fazi trudova.
Disproporcija znači da je glava bebe prevelika za vašu karlicu. Obaviće se snimanje da bi se videlo da li ima dovoljno mesta za normalan porođaj. Ako nema, vaša beba će verovatno biti rođena carskim rezom.

Kada je beba okrenuta naopako
Mali broj beba se ne okrene tokom poslednjih nedelja trudnoće. To znači da će njihova stopala ili pozadina ići prvi tako da porođajni kanal neće biti dovoljno raširen kada glava, najveći deo bebinog tela, bude spreman da izađe. Lekari imaju različita mišljenja o najboljem načinu vođenja porođaja beba okrenutih naopako; neki tvrde da je najbolji metod carski rez, drugi kažu da bi porođaj trebalo obaviti pod epiduralnom anestezijom, a treći kažu da će se beba, ukoliko majka ostane mobilna tokom prve faze trudova, namestiti u pravi položaj. Tada joj se može pomoći kleštima ili vakuum ekstrakcijom.

Vi i vaše telo

Sa čekanjem je skoro gotovo i verovatno ćete osećati i uzbuđenje i strah. Mogu da se jave jake kontrakcije, budući da grlić omekšava u pripremi za rađanje.

Razvoj bebe
Beba sada može sama da funkcioniše, iako još uvek dobija hranu preko posteljice. Beba se nalazi u položaju za rađanje i dugačka je oko 49 centimetara i teška oko 3,1 kilograma.