Broj 77
Početna > Lepi i zdravi > RAK PROSTATE

BOLEST MUŠKARACA

RAK PROSTATE

Rak prostate je najčešće zloćudno oboljenje kod muškaraca i drugo na listi smrtnosti od svih malignih oboljenja

Prostata je žlezda kod muškaraca, koja leži u karlici između mokraćne bešike i završnog dela debelog creva. Normalno ima težinu oko 20 grama, obuhvata uglavnom vrat bešike i mokraćnu cev.
  Uzrok nastanka ove bolesti nije poznat, ali se zna da se razvija iz kore žlezde i da raste polako, tako da se dešava da se pre otkriju metastaze u kostima nego što dođe do smetnji u mokrenju. Učestalost ovog oboljenja je u porastu u svim krajevima sveta. U pitanju je bolest starijeg životnog doba. Pre 50. godine života se otkriva u oko jedan odsto muškaraca da bi u šestoj i sedmoj deceniji učestalost naglo porasla. U ovim godinama 40 odsto muškaraca ima prisutne ćelije raka prostate prilikom obdukcije.
 
  Faktori rizika
  Genetski faktor - ukoliko neko od muških članova porodice boluje od raka prostate, postoji veća šansa da njegovi potomci obole od ove bolesti.
  Rasni faktor - rak prostate je češći kod američkih crnaca nego kod belaca. Takođe, češći je kod belaca Evropljana nego kod Kineza i Japanaca.
  Ishrana bogata mastima životinjskog porekla - pogoduje razvoju raka prostate. Takođe, svakodnevno konzumiranje crvenog mesa pogoduje nastanku raka prostate.
 
  Rani znaci bolesti

  U ranom stadijumu muškarac ne oseća nikakve simptome. Simptomi se javljaju tek kad se tumor toliko uveća da počne da vrši pritisak na mokraćni kanal koji prolazi kroz prostatu. I kod dobroćudne hiperplazije (dobroćudnog uvećanja prostate) i kod raka prostate simptomi su slični:
  - Otežano mokrenje i bolovi pri mokrenju.
  - Mlaz mokraće, koji je slab, pada pravo naniže bez luka napred.
  - Na kraju mokrenja javlja se kapanje mokraće.
  - Osećaj nepotpunog pražnjenja mokraćne bešike.
  - Poremećaj u učestalosti mokrenja (češće mokrenje, posebno noću).
  - Krv u mokraći.
  - Impotencija i bolna ejakulacija.
  - Bolovi po telu (posebno u kostima).
  - Bolovi u donjem delu leđa ili u predelu polnih organa.
  - Groznica i jeza.
 
  U slučaju da postoji jedan od navedenih simptoma, neophodni su pregledi da bi se isključilo ili dokazalo zloćudno oboljenje prostate. Rak prostate često ima nemu i podmuklu prirodu. Zbog toga bi muškarci stariji od 50 godina trebalo i bez posebnih smetnji povremeno da daju krv na PSA analizu. Ovo je najvažniji marker raka prostate mada normalan nalaz ne isključuje postojanje oboljenja.
 
  Dijagnoza
  Klinički pregled podrazumeva pregled rektuma prstom (digitorektalni pregled) koji u slučaju raka otkriva promene na površini uglavnom uvećane prostate. Prostata specifični antigen (PSA) je protein koji se nalazi u ćelijama prostate, može se otkriti u krvi i njegove vrednosti su povećane kod muškaraca s rakom prostate, mada mogu biti povećane i kod nekih drugih oboljenja ovog organa. Rendgenski snimak pluća, intravenska urografija (snimanje urinarnog trakta uz pomoć kontrasta) i scintigrafija kostiju mogu isključiti ili potvrditi pojavu metastaza.
 
  Metastaze
  Najčešće metastaze raka prostate su u kostima karlice, u pršljenovima i u butnoj kosti. Metastaze u kostima izazivaju bolove, naročito onda kada je telo u mirnom stanju. Bolovi su vrlo intenzivni, posebno na zadnjoj strani noge i imaju karakter zračenja kroz nerve, obično i najčešće duž išijasnog nerva. Inače, nema drugih tipičnih sindroma. Međutim, s vremenom dolazi do teškoća u vezi s mokrenjem. Bolovi se javljaju prilikom pražnjenja mokraćne bešike. Ovi bolovi su vrlo jaki i imaju karakter grčeva. Bolovi pri mokrenju i njihovo širenje u nerve noge, mogu i u nedostatku drugih znakova da ukažu na rak prostate.
 
  Lečenje
  Šanse za ozdravljenje su odlične ako se otkrije na vreme. Kada se rak pronađe u početnoj fazi, muškarac ima dve mogućnosti - prostata može da se ukloni ili da se podvrgne zračenju. Stručnjaci iznose da je radijacija dobar izbor za muškarce u poodmaklim godinama, ili one koji su previše slabi za operaciju. Obe opcije se smatraju efikasnim intervencijama za početnu fazu raka prostate. Međutim, oba lečenja mogu na više načina da se odraze na muškarca: može da postane impotentan, ili da izgubi kontrolu nad bešikom. Ako se početna faza raka otkrije kod starijih pacijenata sa već postojećim ozbiljnim zdravstvenim problemima, lečenje može i da se izostavi jer se, u principu, rak prostate razvija veoma sporo. Kada rak prostate uzme maha, preporučljivi su lekovi ili hormoni. Pošto testosteron pospešuje širenje raka, lekari preporučuju lekove koji sprečavaju lučenje tog muškog hormona. Izgleda da uzimanje tih lekova može da dovede do smanjenja kanceroznog tkiva. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je rak prostate direktno povezan sa zapadnim načinom života, jer je povezan sa ishranom bogatom mastima. Danas se ovaj rak vrlo uspešno leči.
 
  Češća ejakulacija - ređi rak prostate
  Prema nedavno objavljenim rezultatima, dosad najveće studije u SAD, česti seksualni odnosi ili masturbacija može da zaštiti muškarce od nastanka raka prostate. Ispitivanje koje je trajalo više od osam godina i obuhvatilo skoro 30.000 muškaraca pokazuje da oni koji više ejakuliraju imaju manje izgleda da dobiju rak prostate.
  U grupi ispitanika sa najučestalijom ejakulacijom (oko 21 put mesečno) rizik od nastanka raka smanjen je za oko trećinu u poređenju sa muškarcima koji ejakuliraju samo sedam puta mesečno.