Broj 77
Početna > Lepi i zdravi > OGLEDALCE, OGLEDALCE....

ŽENA I LEPOTA

OGLEDALCE, OGLEDALCE....

Sokrat je još davno rekao Lepota je tiranija kratkog veka. Iako je živeo u vremenu kada modna industrija nije ni postojala, najpoznatiji mudrac svih vremena imao je pravo. Lepota nas danas proganja, vrišti iz reklama, plakata, televizije, časopisa

Nekada davno iza sedam gora na kraljevskom dvoru živela je prelepa devojka... I zbog njene lepote zavidele su joj sve žene iz kraljevstva. Poznata vam je ova priča? Verovatno zato što sve bajke koje su nam pričali u detinjstvu počinju ovako. Odmalena nas terorišu lepotom. Pepeljugine zle sestre su, naravno, ružne, dok je dobra Pepeljuga lepotica. Snežanu zla maćeha proteruje iz kraljevstva jer ne može da podnese što je ova lepša od nje.

Večna mladost

Žene zbog lepote pate, troše pravo bogatstvo na skupocene kreme i ubrizgavaju botoks koji garantuje večnu mladost. Podvrgavaju se raznim čudotvornim i „sto posto" uspešnim tretmanima i hirurškim operacijama, samo da bi što duže ostale mlade i lepe. Ali, zašto se žene boje starosti? I da li danas uopšte postoji dostojanstveno starenje? Jedan od retkih primera da postoji je Brižit Bardo, žena za kojom je uzdisao ceo svet. Njena lepota prosto je hipnotisala. Danas, ona je jedna od retkih javnih ličnosti koja nije išla pod nož i koja se ne krije iza velikih naočara. Ona voli svoje bore i sa ponosom ih nosi.

Bitka protiv vremena
Oskar Vajld u romanu Slika Dorijana Greja piše o mladiću koji prodaje dušu kako bi sačuvao mladost i lepotu. Između ostalog, piše: „Gospodine Grej, bogovi su vam bili naklonjeni. Ali šta nam bogovi daju, brzo opet uzimaju. Kad mine mladost, napustiće vas i lepota i onda ćete osetiti da je kraj vašim pobedonosnim slavljima. Strašno ćete patiti, neizrecivo patiti. Ah, uživajte dok ste mladi..."
I mi patimo zbog prolaznosti lepote i mladosti. Vreme je ljubomorno na nas i ratuje protiv naše lepote. A ljudima je to oduvek smetalo, pa su tragali i uvek će tragati za eliksirima večne mladosti. Bitka protiv vremena je bitka koja je unapred izgubljena. Toga treba da budete svesni. Takođe, gledajte na to sa vedrije strane, starenje donosi neku drugu lepotu koja može jednako da očarava kao i lepota mladosti. I to nisu samo fraze i prazne priče. Najbitnije od svega je da na vreme pronađete lepotu u sebi. Jer, zanimljiva i lepa duša nikada ne stari. Ne tugujte što svaki novi dan urezuje nove bore na vašem licu. Svaki osmeh vredan je toga, zar ne? Zapravo, razmislite: ne čini li vam se da su zanimljiviji ljudi koji imaju više bora? Kao da imaju puno toga da ispričaju. A spoljašnja lepota? Ona je ionako u oku posmatrača. Promenljiva, subjektivna, relativna i pre svega - prolazna!