Broj 77
Početna > Lepi i zdravi > KAKO DA SE OPUSTITE

OSLOBODITE SE NAPETOSTI

KAKO DA SE OPUSTITE

Čini vam se da je teško isključiti se i napuniti se energijom... Ove jednostavne tehnike će vam uspeti bilo kada, bilo gde i bez ikakvih troškova

Svakodnevni napori se lako mogu ublažiti ako u toku dana možete da pronađete način da se opustite. To će vam dati potrebnu energiju i snagu. Ovde ćemo opisati neke od tehnika koje će vam u tome pomoći:

Opustite ramena
Stres, ljutnja, mnogo posla, sve su to uzroci zbog kojih često automatski skupljamo i podižemo ramena. Sve što treba da učinite je da ih svesno opustite i da ih spustite u prirodan položaj. Pri tom smireno duboko udahnite, povucite ramena naviše, a zatim ih uz izdisaj spustite.

 


Smeh
Iako vam nije do toga - smejte se. Posle nekoliko minuta iz grimase osmeha, pojaviće se pravi osmeh i osećaćete se bolje. Promenom muskulature lica, uticaćete na ispuštanje hormona sreće u telo.


Sanjarenje
Ponekad, kada smo pod stresom, zaboravimo na bitne stvari u životu, a samo pojačavamo stresnu situaciju. U takvim situacijama vam može pomoći sledeće: zatvorite oči, pokrijte ih rukama i mislite na nešto lepo. Nekoliko minuta vam je dovoljno, a zatim lagano spustite ruke i otvorite oči.


Voda

Popijte čašu vode, ali vodite računa da ona ne bude isuviše hladna. Na taj način ćete aktivirati deo nervnog sistema koji je odgovoran za umirenje i opuštanje. Ovo je posebno delotvorno kada ste uznemireni.


Umirujuća muzika
Svako od nas zna kako muzika može povoljno da utiče na ljude. Posebna muzika za opuštanje ima ritam od 60 udaraca u minutu, što je posebno umirujuće za srce.


Opuštajući mirisi
Naše čulo mirisa povezano je sa centrom za osećaje u mozgu. Bosiljak, lavanda, sandalovina eterična su ulja koja biste mogli da koristite za opuštanje.


Akupunkturne tačke

Ako se osećate iscrpljeno i slabo, pomaže pritisak na akupunkturne tačke, na primer na sredini vaše šake ili tačka na sredini između nosa i gornje usne. Pritisnite tu tačku i nakon nekoliko minuta osećaćete se bolje.


Unutrašnji mir

Ispružite ruke, oba kažiprsta savijte i podignite palčeve. Ostali prsti neka budu ispruženi. Ostanite u tom položaju dva minuta, i videćete koliko će vas to opustiti.


Pogled u daljinu
Idealno opuštanje za oči kad radite za kompjuterom je da potražite neku tačku u daljini. Usmerite pogled prema njoj. Lagano kolutajte očima levo-desno, gore-dole.