Broj 77
Početna > Lepi i zdravi > DEVETODNEVNA DIJETA

SNAGA ZEMLJE U ISHRANI

DEVETODNEVNA DIJETA

Program mršavljenja, čišćenja i podmlađivanja organizma, koji preporučuje holivudska glumica Kejt Hadson

Ova devetodnevna dijeta, rezultat dugotrajnih naučnih istraživanja o povezanosti ishrane i zdravlja, važnost pridaje simbolici hrane. Kejt Hadson kad god nabaci koji kilogram viška, kreće na devetodnevnu dijetu, i to obavezno na početku svakog godišnjeg doba (svaka tri meseca), jer se ova dijeta zasniva na ciklusima i prirodnom ritmu.
 
  Kako procvetati
  Udebljati se ili ne uspeti oslabiti ne znači nemati dovoljno volje, nego nemati pravih podsticaja. Navika, želja za ljubavlju, dosada, osećaj napuštenosti, vode prema onome što možda izgleda kao bezazlen prestup: hrana. Kada to pređe u naviku, trenutak je da se dovedemo u formu, ali bez preteranih žrtava i frustrirajućih odricanja.
  Dijeta predviđena za devet dana (toliko je meseci i trudnoća, što simbolizuje put koji će nas odvesti u nov život), počinje postom, jer tako simbolički umire stari oblik pre nego što se krene u potragu za vlastitom prvobitnom kilažom.
  Tu je i faza čišćenja kako bi moglo da se rodi nešto novo. Svaki dan se pije čaj koji koji je dobar za opšte zdravlje: zahvaljujući lekovitom delovanju odabranog bilja, ali i unosu tečnosti koja čisti krv, pomaže obnavljanju organizma.
  Svake večeri preporučuje se kupka na bazi biljaka za čišćenje. Ta opuštajuća kupka, koja simbolički predstavlja plodovu vodu, pomaže nam da svoje telo vidimo kao izvor zdravlja i energije.
 
  PLAN
  Za dijetu se treba pripremiti gladovanjem od zalaska sunca u petak do zore u subotu. Tokom svih devet dana treba piti litar čaja na dan (od semenki lana i buča i od semenki komorača). I svaki drugi dan uvodi se grupa namirnica snažnog simboličkog značenja. Znači, trenuci dijete, odnosno uzimanje čaja, hrane i kupka, određeni su položajem sunca: počinje se u zoru čajem, ručak je u podne, a opušta se u toploj kupki u suton.
 
  U prvoj fazi dana dijete koriste se krompir i šargarepa. Oni simbolizuju prvo jezgro uspavano u mraku zemlje, gde se nalaze jake snage. Takođe, to je, na simboličkom planu, potraga za prvobitnom mršavošću, koja je koren nas samih.
 
  1. dan: SUBOTA
  Zora: čaj za čišćenje organizma.
  Podne: tri kuvana krompira srednje veličine sa malo soli i kašičicom ulja, jedna sirova šargarepa.
  Veče: jedna opuštajuća kupka.
 
  2. dan: NEDELJA
  Zora: čaj za čišćenje organizma.
  Podne: 200 g kuvane cvekle sa malo soli i kašičicom ulja.
  Veče: opuštajuća kupka.
 
  Treći i četvrti dan na jelovniku su semenke poput pirinča, ječma, ali i njihovi proizvodi kao hleb. Semenke predstavljaju početak i kraj životnog ciklusa, kao i izvor nove energije. Kad jedemo hleb, hranimo se semenkama, ali i pokrećemo proces preobražaja zahvaljujući kvascu koji se nalazi u njemu.
 
  3. dan: PONEDELJAK
  Zora: čaj za čišćenje organizma.
  Podne: 150 g kuvanog pirinča bez ulja (može i ječam, zob ili proso).
  Veče: jedna jabuka ili kruška; opuštajuća kupka.
 
  4. dan: UTORAK
  Zora: čaj za čišćenje organizma.
  Podne: 150 g kuvanog graška ili boranije sa kašičicom ulja, 70 g hleba.
  Veče: pomorandža, 70 g hleba; opuštajuća kupka.
 
  Peti i šesti dan dijete dodaju se klice koje simbolizuju početak oživljavanja i energetski naboj. Hraniti se klicama znači iskušavati i pokretati veliku energiju.
 
  5. dan: SREDA
  Podne: 100 g klica, 70 g hleba, jedna jabuka ili kruška.
  Veče: zelena salata sa klicama i kašičicom ulja, 70 g hleba; opuštajuća kupka.
 
  6. dan: ČETVRTAK
  Zora: čaj za čišćenje organizma.
  Podne: 100 g klica, 70 g hleba, jedna jabuka ili kruška.
  Veče: zelena salata sa klicama, 70 g hleba, jedna jabuka ili kruška; opuštajuća kupka.
 
  Uvođenje voća i povrća simbolizuje potpunu uključenost u prirodni ciklus, njegov potpuni sklad sa svetom. To je značenje bilo poznato još u stara vremena kad je važno prehrambeno pravilo bilo da se jede samo sezonsko voće i povrće, što je danas sve zastupljeniji trend.
 
  7. dan: PETAK
  Zora: čaj za čišćenje organizma.
  Podne: 100 g klica, 70 g hleba, jabuka ili kruška.
  Veče: 150 g pirinča sa kašičicom ulja, opuštajuća kupka.
 
 
  8. dan: SUBOTA

  Zora: čaj za čišćenje organizma.
  Podne: malo salate s klicama i kašičicom ulja, 70 g hleba, jabuka ili kruška.
  Veče: 150 g pirinča sa kašičicom ulja, opuštajuća kupka.
 
  Od devetog dana nadalje može se uzimati mleko. Njime počinje novi život i kreće se prema ponovnom oblikovanju tela. Simbolički, mleko omogućava susret sa zemljom i predstavlja životni napitak koji daruje spoznaju i hrabrost.
 
  9. dan: NEDELJA
  Zora: šoljica mleka.
  Podne: salata sa klicama i kašičicom ulja, 70 g hleba.
  Veče: 70 g hleba, čaša mleka, jedna jabuka ili kruška; opuštajuća kupka.
 
  Za sve ostale dane
  Dijeta traje samo devet dana i ne bi smela da se produžava, nakon čega treba organizovati ishranu ne zaboravljajući da je najvažnije što je više moguće menjati namirnice i jesti maštovito. Evo primera tipičnog dana (ručak i večera mogu se zameniti):
  Doručak: kapućino i kroasan ili kafa, sveži voćni sok i jogurt sa žitaricama.
  Ručak: mala salata sa klicama i kašičicom ulja, 70 g hleba i jedna sveža sezonska voćka.
  Večera: šnicla, salata, 70 g hleba.
 
 
  Obred kupanja
  Večernja kupka, koja ne sme biti obaveza, već užitak, uklanja telesne i duhovne toksine. Trebalo bi da traje 15 do 20 minuta. Uz prigušeno svetlo lezite u toplu vodu u koju ste stavili vrećicu od gaze sa delom mešavine od 15 g lavande, 10 g breze, 10 g cveta lipe i 5 g ružinih latica. Možete i nežno istrljati telo mirisnom vrećicom. Nakon kupke dobro protrljati kožu peškirom.
 
  Jedite opušteni
  Vreme ručka i večere treba da bude ugodan i opuštajući trenutak. Udobno sedite i usporite pokrete. Hranu unosite u malim zalogajima i koncentrišite se na njen ukus. Tokom dana posvetite deset minuta opuštanju, zatvorenih očiju u tišini i polutami.
  Održite nagonski odnos prema hrani i ponekad jedite rukama i dok prinosite zalogaj ustima, uživajte u mirisu.
  Uvek treba ustati od stola sa osećajem da ste malo gladni. Nikad ne jedite iz pristojnosti ili po inerciji.
  Ako tokom devet dana popustite pred nekom poslasticom, ne očajavajte. Dovoljno je sledećeg dana izbaciti ugljene hidrate i masnoće i jesti samo voće i povrće i mirno nastaviti sa dijetom.
  Ne budite lenji jer telesna aktivnost uvek donosi dobar osećaj i energiju.
 
  Čajevi za pročišćavanje

  Devetodnevna dijeta uključuje čaj za pročišćavanje organizma ujutru, ali preporučuje se da se i tokom dana pije litar čaja od semenki komorača, ili od semenki lana i buče.
 
  Čaj za čišćenje organizma
  (blago laksativno delovanje)
  Pomešajte 20 g cveta bazge, 10 g sladića, 10 g krkavine, 10 g cvetova crnog sleza, 10 g hajdučke trave. Dve kašičice čajne mešavine prelijte litrom ključale vode i ostavite da odstoji deset minuta, zatim procedite. Pijte tokom celog dana.
 
  Čaj od semenki mirođije (diuretsko delovanje)
  Pomešajte 20 g semenki komorača, 10 g breze, 10 g morske mahovine, 5 g smilja, 10 g nane. Četiri kašičice mešavine kuvajte tri minuta u litru vode. Pričekajte da se bilje nataloži na dno, zatim procedite. Pijte tokom dana.
 
  Čaj od semenki lana i buča (energetsko delovanje)
  Pomešajte kašičicu mešavine od 10 g semenki lana i 10 g semenki buča i prelijte šoljom vruće vode. Ostavite da se semenke natalože na dnu, zatim procedite i popijte.
 
  Vežbe protiv gladi
  Obuzme li vas glad, izmasirajte sa nekoliko kapi esencije matičnjaka ili čempresa (deluju opuštajuće) oba uva.
  Možete napraviti i sledeću opuštajuću vežbu uz muziku: stojeći lagano raširenih nogu, savijenih kolena i pravih leđa, rukama obuhvatite zamišljeni okrugli predmet i nežno ga spustite na zemlju savijajući kolena, zatim se vratite u prvobitan položaj. Spuštajući se izdahnite, ispuštajući zvuk „TSUE" staru istočnjačku mantru.
  Kad osetite glad, lezite u položaj fetusa koji daje sigurnost i mir.