Broj 76
Početna > Zanimljivosti > UVEK KAŽITE ŠTA VAS MUČI

KAKO REŠAVATE PROBLEME U VEZI

UVEK KAŽITE ŠTA VAS MUČI

Verovatno, poput većine parova, često odgađate važne rasprave, ćutite kad ste ljuti ili vam se, kao i mnogima, često dogodi da se mala svađa pretvori u raspravu gigantskih razmera. Probajte da promenite pristup rešavanju problema. Kada ste ljuti, jednostavno pokušajte da se nasmejete umesto da ćutite, a važne rasprave ne ostavljajte za kasnije jer time ne rešavate problem.

Priznajte, posvađajte se i rešite problem
Sigurno su mnogi od vas imali prijatelje čija veza vam se činila savršenom. Iako nikada nisu dizali glas jedno na drugo niti su se svađali, na kraju su raskinuli. Kako vam se ne bi dogodilo isto, ne zataškavajte probleme, recite partneru otvoreno šta vam smeta, o čemu god da je reč. Ne brinite, preživeće kritiku i verovatno će se potruditi da bude pristojniji.

Velike svađe zbog malih problema
Čini se da najveće svađe nastanu iz sitnica. Posebno kada se radi o neredu koji jedno od partnera ostavlja po kući. Većinom su muškarci ti koji za sobom ostavljaju stvari ili zaborave da pospreme, a žene onda preuzimaju uloge mama i upozoravaju ih da kupe svoje stvari za sobom. To nikoga ne čini srećnim niti bilo kome prija. Ni muškarce, koji ne vole da im se prigovara, ali ni žene kojima ne treba dete, već muškarac. To što neki muškarci zaboravljaju da spuste dasku na wc šolji ili igraju igrice dok vi spremate stan možda jesu mali problemi, ali razgovarajući o njima, možete rešiti i neke dublje probleme, kao što je recimo nepoštovanje. Naime, mnoge žene se osećaju iskorišćeno i osećaju nedostatak poštovanja od strane partnera koji se ne seti bar da ponudi pomoć u kućnim poslovima.

Vruće debate
Iako su mnogi parovi vrlo slični jedni drugima i imaju zajednička interesovanja, u nekim razdobljima života o nekim temama ne moraju da imaju isto mišljenje. Različiti stavovi o politici i deci, mogu predstavljati problem ako ne znate konstruktivno da vodite razgovor. Žestoka rasprava može biti podsticajna. Recimo, mnogi bi možda više želeli partnera sa kojim mogu da razgovaraju o svemu nego flegmatičnu osobu koja se sa svim i svačim slaže i nema svoje mišljenje. Ukoliko niste od onih koji znaju da popuste i ne krasi vas tolerancija, pre ozbiljne veze raspitajte se o partnerovim prioritetima i stavovima.

Ljubomora
I posle nekoliko godina veze ljubomora može i te kako da vam se desi. Gde je, sa kim je, šta radi, da li ima ljubavnicu... bezbroj pitanja koje more većinu žena. Ipak, nemojte mu otkrivati svoje strahove i svoju ranjivu stranu, niti ga gušiti telefonskim pozivima. Malo ljubomore ne škodi, ali imajte meru.

Kriza u seksualnom životu
Svađa oko seksa, pitanja ima li ga dovoljno, zašto vas je odbio i rešavanje drugih problema iz kreveta moglo bi dobro da utiču na vaš seksualni život. Nemojte odmah da se ljutite, već pitajte partnera zašto bi radije igrao igricu ili gledao TV nego se mazio s vama. Možda vam se odgovor neće svideti, ali probajte da razgovorom, a ne ljutnjom i prebacivanjem krivice, rešite problem.

Šta nikako ne treba raditi kada se svađate:

- Reči UVEK i NIKADA su strogo zabranjene.
- Prebacivati krivicu i vagati ko je više kriv.
- Psovati.
- Uskraćivati seks.
- Kritikovati njegovu porodicu i prijatelje.
- Mučiti ga ćutanjem.
- Spominjati veličinu.
- Likovati.
- Potući se.