Broj 76
Početna > Zanimljivosti > UMERENO I SA VODOM

UMERENO I SA VODOM

Piti puno tečnosti jedan je od najčešćih zdravstvenih saveta koji, kako se čini, može poslužiti u svakoj situaciji. Ali, da li je to baš tako i može li povećano pijenje vode imati i negativne posledice?

Većina ljudi još uvek nije svesna koliko je voda važna za njihovo zdravlje. Tokom prosečno aktivnog dana u umerenoj klimi poput naše, izgubimo oko 2,5 litra tečnosti iz tela – znojenjem, mokrenjem i drugim aktivnostima neophodnim za njegovo funkcioniranje. Tokom leta ili posebno napornih aktivnosti možemo izgubiti i dvostruko više.

Sve dok izgubljenu tečnost nadoknađujemo jelom i pićem, njen višak prolazi kroz naš sistem i obično se filtrira u bubrezima. Ako dođe do blage dehidracije, izlučivaćemo manje urina nego obično, jer telo pažljivo skladišti zalihe tečnosti i istovremeno podstiče osećaj žeđi. U idealnom slučaju, odrasla osoba bi trebalo da dnevno pije najmanje dva litra čiste vode, uz dodatak drugih tečnosti: toplih napitaka, sokova ili alkoholnih pića. Deci treba otprilike dvostruko manje, u zavisnosti od doba. Istraživanja su pokazala da tek svaka deseta osoba pije preporučenu dnevnu količinu vode, a mnogi u telo unose i nekoliko puta manje tečnosti.

Dehidracija je čest uzročnik umora, pada koncentracije, glavobolje i promena u raspoloženju, a može rezultirati i zatvorom, bubrežnim kamencem, pa i ozbiljnijim problemima, a čak može da izazove srčani ili moždani udar. Zato je od velike važnosti ne čekati da osetimo žeđ, jer naši receptori za žeđ nisu baš najpouzdaniji pokazatelj količine tečnosti koja nam je potrebna i često postajemo žedni tek kada smo već dehidrirali. Trebalo bi da pazimo da unos tečnosti rasporedimo što ravnomernije tokom celog dana. Visoke temperature brže dovode do dehidracije, zato tokom leta moramo da pijemo još više tečnosti.

Preterana konzumacija vode!?
Zlatno pravilo o umerenosti važi čak i ovde. U poslednje vreme u medijima se pojavilo nekoliko vesti o „trovanju vodom”, a da se pri tome nije radilo o zagađenoj tečnosti, već o preteranom unosu.
O čemu se radi?
Ako pijemo previše vode, to može preterano da optereti bubrege i da dovede do oticanja mozga. Trovanje vodom uzrokuje simptome poput glavobolje, vrtoglavice, mučnine i za krajnju posledicu može da ima čak i komatozno stanje. Poznato je da određene vrste droga, kao što je ekstazi, mogu izazvati osećaj neutažive žeđi i preteranu konzumaciju tečnosti. Slično deluju zdravstveni problemi poput zatajenja bubrega, ciroza jetre i neke vrste dijabetesa, a preterana konzumacija vode može biti i rezultat problema psihološke naravi...
Treba napomenuti da slučajevi „trovanja vodom” nisu česti, ali nije na odmet uvek imati na umu da je preporučena konzumacija između dva i tri litra vode na dan.