Broj 76
Početna > Putovanja > TURISTIČKI RAJ

TURISTIČKI RAJ

Oblast Antalije, koja odiše mistikom prošlosti, naziva se Turskom rivijerom, a krase je bogatstvo istorijskog nasleđa i prirodne lepote. Antalija se nalazi u zapadnom delu mediteranske obale Turske. U drevno doba ova oblast pripadala je kraljevstvu Panfilija („zemlja svih plemena") i to ime svakako zaslužuje jer su se na tom području kroz istoriju smenjivale razne civilizacije.

  Tu je bilo i Likijsko kraljevstvo koje je do današnjih dana ostavilo traga u grobnicama u stenama. Stari Grci, a potom Rimljani, takođe su ostavili spomenike kulture. Antalija je bila deo Vizantijskog carstva, a već od 7. veka su tu i muslimani. Oblast je pretežno planinska, uz obalu je planinski venac Taurus sa vrhovima između 2000 i 3000 metara nadmorske visine. Antalija je zaista rajsko mesto u kome letnja sezona traje osam-devet meseci.
 
  Grad Antalija
  Grad Antalija je smešten u istoimenom zalivu, iznad kojeg se uzdižu planine Taurus pokrivene gustom borovom šumom. U 1. veku p.n.e. oblast je pripadala kraljevini Pergam, a njen vladar kralj Atal naložio je svojim ljudima da pronađu najlepše mesto na svetu, raj na zemlji. Kada je to mesto pronađeno, tu je osnovan grad nazvan Ataleja, danas Antalija. Od tada su mnogi narodi s čežnjom gledali prema tom gradu koji je kroz istoriju mnogo puta menjao vladare. Kada su Rimljani osvojili Pergamsko kraljevstvo, Ataleja je postala izvanredan rimski grad koji je posetio car Hadrijan 130. god. n.e., a slavoluk izgrađen u njegovu čast i danas postoji. Grad čine dva dela: savremeni, sa širokim bulevarima, tržnim centrima kao i mogućnostima za noćni provod; stari deo grada - Kaleidži koji podignut oko stare luke. Tu su uske uličice, stare turske kuće, zanatske radnje, koje nisu samo primeri stare arhitekture, već i načina života i običaja u staroj Antaliji. U blizini grada, na plaži Lara, nalaze se hotelski kompleksi koji turistima omogućavaju uživanje u skladu mora, sunca i prirodnih lepota najčistijeg dela Sredozemlja.
 
  Luksuz Mediterana
  Hotelska ponuda Lare je više nego raznovrsna. Ovaj deo Turske odiše luksuznim hotelskim smeštajem gde preovlađuju hoteli sa pet zvezdica, a nalaze se na 15 do 20 kilometara od aerodroma i u proseku isto toliko od centra Antalije. Najpoznatiji i najbolji hotelski kompleksi na ovom delu Mediterana su hotel Limak Lara, hotel Royal Wings, hotel Miracle Resort, hotel Fame Residence Lara, hotel Porto Bello, hotel Saturn Palace. Svi hoteli imaju koncept „ol inkluziv", odnosno sve uključeno. Sve uključeno podrazumeva doručak, kasni doručak, ručak, večeru, užine u različitim terminima u toku dana (odmor uz kafu, kolače, sladoled...). Nalaze se na samim obalama mora, a uključuju i bazenske komplekse, vodene parkove sa toboganima, bazene za najmlađe, što ih čini idealnim za odmor sa malom decom. Osim toga, ponuda za najmlađe uključuje i mini klub, junior klub, dečji meni, igralište, kao i čuvanje dece, što znači idealan odmor za vas. Dobra vest je da se suncobrani i ležaljke na plaži ne naplaćuju jer se nalaze u sklopu hotela. Standardne sobe u ovim hotelima su klimatizovane i imaju satelitsku televiziju, muziku, telefon, internet priključak, mini-bar, fen, sef, kupatilo, terasu.
  Što se sportskih aktivnosti tiče, i tu je ponuda raznovrsna. Možete da birate između tenisa, stonog tenisa, sportova na vodi, skvoša, bilijara, kuglana ili da se opredelite za odbojku na plaži.
 
  Belek
  Ovo je moderan turistički centar koji sve više postaje poznata destinacija zbog luksuznih hotela sa visokim nivoom usluge, peščanih plaža i golf terena okruženih zelenilom. I ovaj deo Turske može da se pohvali savremenim i udobnim hotelskim kompleksima sa pet zvezdica. Izdvajamo hotele Rixos Premium, Papillon Zeugma, Papillon Ayscha, Spice Hotel & Spa, Gloria Verde Resort & Spa, Voyage Belek Select kao i ekskluzivni hotel Adam i Eva.

  I ovi hotelski kompleksi uglavnom funkcionišu po principu „ol inkluziv" - sve uključeno. Nalaze se otprilike 40-50 km od Antalije i 30-50 km od aerodroma. Pored hotelskih restorana, postoje i brojni restorani turske i internacionalne kuhinje, hamam barovi, disko barovi. Svi hoteli imaju svoje unutrašnje i spoljašnje bazene, kao i bazene, vodene parkove i igrališta za decu. Ni ovde se suncobrani i ležaljke ne naplaćuju. Pored raznovrsne sportske ponude, nude se i brojni fitnes i health klubovi. Ukratko, u jednom ovakvom kompleksu imate apsolutno sve što vam može zatrebati, od kozmetičkih salona i kompjuterskih igrica do doktora, tako da nemate potrebu da iz njega izađete do završetka letovanja.
 
  Hotel za zaljubljene
  Iz hotelske ponude Beleka posebno izdvajamo ekskluzivni hotel sa pet zvezdica Adam i Eva za koji kažu da je napravljen da bi oživeo i podmladio brak. Udaljen je samo kilometar od centra Beleka i 35 km od aerodroma. Hotel ima neverovatnu ponudu sadržaja, od sportskih i fitnes do različitih masaža, parnog i turskog kupatila. Kao i većina savremenih hotela, i ovaj ima program za najmlađe. Enterijer prati savremene trendove u opremanju, a eksterijer može da se pohvali ogromnim bazenskim kompleksom i udobnim ležaljkama u vodi i ispod suncobrana. Zakupom jedne od soba dobijate na raspolaganje i ličnog anđela koji ima zadatak da se brine o vašim potrebama i ispunjava sve želje. Sobe ovog hotela imaju đakuzi u spavaćoj sobi, terasu, mini-bar. Naša preporuka je svakako Adam i Eva.