Broj 76
Početna > Lepi i zdravi > STRASNI I VATRENI ROŠTILJ

STRASNI I VATRENI ROŠTILJ

Na roštilju se tradicionalno spremaju mesna i riblja jela, ali i jela od povrća, kojima ostaje očuvana osnovna aroma uz dodatak hrskavosti. Priprema hrane uz otvoreni plamen verovatno je prvi oblik termičke obrade hrane. Vatra u prirodi, baštama ili za to posebno izgrađenim prostorijama simbol je porodičnih okupljanja u mnogim krajevima sveta.

Prednosti roštilja
Ukoliko roštilj pripremate u prirodi ili u za to predviđenom mestu (npr. na samostojećem roštilju) pri velikim vrućinama, štedite vreme i ne pregrejavate zatvorene prostorije. Racionalnost se ogleda i u pripremi jela po dinamici koja vam odgovara. Količina pripremljenog jela lako se usklađuje sa željama i interesom onih za koje se obroci pripremaju. Pri odabiru načina termičke obrade namirnica, vodimo računa o gubitku vitamina. Pečenjem na žaru manji su gubici pri obradi mesa i ribe u odnosu na metode kuvanja. Na gubitke utiču vreme pripreme, usitnjenost namirnice i temperatura pri kojoj se termička obrada realizuje. Kod pripreme hrane na roštilju zbog visokih temperatura se zatvore pore i stvori korica koja smanjuje gubitke sokova.

Šta sve možemo
spremati na roštilju?

Na roštilju se tradicionalno spremaju mesna i riblja jela, uz obilje povrća (salata), a meso i riba s roštilja izvrstan su obrok za ove tople prolećne dane. Oduvek su se mesa za roštiljanje pripremala mariniranjem odgovarajućim začinima kojima je cilj da obogati ukus namirnica. Zato su i začini prilagođeni namirnici s kojom se kombinuju:
* Riba postaje aromatičnija uz ruzmarin, lovor, bosiljak, beli luk i peršun.
* Za svinjsko meso i teletinu obično se, zavisno od ukusa, uz so koristi i korijander, vegeta, beli luk ili tabasko.
* Meso peradi može se prvo nakapati limunovim sokom pa posuti crvenom paprikom (slatkom ili ljutom), solju ili vegetom.
Meso će biti posebno ukusno ako ga premažete senfom i ostavite da malo odstoji u ulju i začinima. U marinadu za meso možete staviti listiće kadulje ili nane, ali ih uklonite pre stavljanja mesa na roštilj da ne zagore. Iz istog razloga uklonite i komadiće belog luka ili koristite beli luk u prahu. Važno je napomenuti da pojedini začini, osim pružanja osećaja i arome, pridonose boljem radu žuči i očuvanju crevne flore. Za začine je važno da podstiču apetit (npr. origano) pa je za decu koja imaju nedovoljan apetit povremeno konzumiranje pice uz odgovarajući začin zapravo podsticaj.

Nedostatak roštilja
Priprema namirnica na roštilju uz povremeno prelivanje mašću je oblik pripreme koji nije previše povoljan za zdravlje. Višak masti dospeva na žar pa se na taj način na namirnicama skupljaju štetne supstance gorenja masti. Ne preporučuje se dodavanje masti tokom pečenja namirnica. Ulje i mast dodajte neposredno pre služenja. Hrana pripremljena na roštilju duže se vari od iste namirnice pripremljene kuvanjem ili prženjem bez masti. Kao i sa začinima, tako i s roštiljem treba biti umeren